Under de senaste månaderna har ett ökat antal kundavhopp drabbat Berns Salonger i Stockholm. Flera artister och organisationer – däribland Timbuktu och Amnesty – har valt att inte samarbeta med restaurangen.
Senaste avhoppet var författarföreningen Svenska Pen som valde att ställa in sitt evenemang till dess det utretts om flyktingar behandlats illa på Berns.
I Arbetaren och i debattartiklar har Berns vd Yvonne Sörensen gått till motangrepp och förnekat att papperslösa arbetat på Berns. Syndikalisterna hoppas kunna motbevisa påståendet, och därmed övertyga Svenska Pen om att flytta prisutdelningen, med en ny intervjusamling.
I skriften Berns sett med andra ögon har Stockholms Hotell- och Restaurangarbetarsyndikat av SAC samlat sju anställda städares egna berättelser om sin tid på Berns mellan 2003 och 2009.
– Det är viktigt att de anställda får berätta om sin arbetssituation. De här människorna är osynliggjorda och deras historia är både läsvärd och gripande, säger Sofie Nohrstedt, en av redaktörerna till skriften.
De anställda berättar om hur de arbetat på Berns mellan 15 och 20 timmar i streck och sedan sovit på kartongbitar i en städskrubb på restaurangen. Officiellt var de anställda av olika bemanningsföretag, men all kommunikation sköttes av Berns chefer.
Flera av de anställda beskriver hur Berns vd Yvonne Sörensen brukade säga ”hej då” när hon gick för kvällen och ”god morgon” när hon kom på morgonen medan de sov i matsalen.
På lönespecifikationerna skiftade namnen på bemanningsföretagen, men de timmar och löner som redovisades hade ingenting att göra med de verkliga pengar som utbetalades.
En anställd berättar om hur personalen ställde sig på rad och fick lönerna i handen. Det fick honom att misstänka att lönerna var svarta, men de som protesterade fick inte mer jobb.
De som organiserade sig fackligt fick sparken, berättar en annan anställd.
– Deras historia låter ju som en roman från 1800-talet. Eländigheten och livegenskapen känns igen och det är en verklighetsbeskrivning som inte den svenska modellen tillåter, säger Sofie Nohrstedt.
Hon berättar att alla som arbetat med städningen på Berns inte varit papperslösa, men att de olika bemanningsföretagen aktivt strävat efter att anställa arbetare utan uppehållstillstånd.
En av cheferna vid ett av de tre bemanningsföretag som figurerade under den här tiden var själv papperslös. Flera av de anställda vittnar också om att de inte fått jobba vidare när de beviljats uppehållstillstånd.
– Det är nämligen en konkurrensförmån att vara papperslös i Stockholms restaurangvärld. Folk som kommer tillbaka med uppehållstillstånd har inte fått jobba kvar trots att de jobbat innan, säger Sofie Nohrstedt.
På grund av att många av de tidigare papperslösa anställda gått under jorden, flyttat tillbaka till sina ursprungsländer eller deporterats har det krävts en del detektivarbete för att sammanställa häftet. Det färdiga arbetet har nu publicerats digitalt på SAC:s hemsida i anonymiserad form.
Enligt redaktörerna är detta för att skydda de papperslösa från svartlistning, något de menar är vanligt på Stockholms informella arbetsmarknad. Men en tryckt version av skriften med namn och bild på de tidigare anställda har överlämnats till Svenska Pen.
Ola Larsmo, ordförande i Svenska Pen, kan inte i dagsläget säga om evenemanget kommer att ställas in eller inte med hänvisning till den utredning som organisationen inlett.
Han uppger att han känt en irritation över utomstående parters tyckande i media, oavsett politisk hemvist och betonar vikten av att noggrant undersöka fakta innan man uttalar sig.
I och med häftet anser han sig fått fullgod information från SAC och väntar ytterligare kompletteringar från Berns.
– Vi kan inte ta ställning i en arbetsmarknadskonflikt, däremot måste vi se till att inte flyktingar behandlats illa. Vi lovar en ordentlig genomlysning av de anställdas villkor på Berns. Har de behandlats illa får det konsekvenser.
Svenska Pens utdelning av Bernspriset, som skulle ägt rum den 12 december, är framskjuten på obestämd tid. Enligt Ola
Larsmo kommer Svenska Pen att lämna ett slutligt besked om utdelningen i mitten av januari 2011.
Fotnot: Den anonymiserade rapporten kan laddas ned från www.sac.se eller www.berns.cc.
Vittnesmål från städarna
Vittnesmålen är anonymiserade. Arbetaren har dock fått ta del av uppgifter som styrker städarnas identitet.
• Manlig anställd 1. Började på Berns 2003 och jobbade med ett kort uppehåll, till 2009. Från Bolivia, under tiden han arbetade på Berns var han officiellt anställd via fyra bemanningsföretag. Var papperslös, men fick sedan uppehållstillstånd.
”Det var många som jobbade på Berns som redan fått avslag på sin asylansökan. De jag kände som var här illegalt kom från Bolivia och Ecuador. Till och med vår arbetsledare var ju papperslös. När det var inspektioner och papperslösa skulle gömmas sade chefen att det var nattklubbscheferna som varnat.”
”Jag jobbade lika mycket som förut, blev lurad på lönen och fick inget riktigt kontrakt. Berns gillade inte när det blev blockader. De har ju haft det hur bra som helst. Alltid billig personal på extrajobb. Det är inte rätt, det som händer nu, att de vill bli av med oss som har slitit därinne.”
• Manlig anställd 2. Papperslös nattstädare. Arbetade på Berns under 2007.
”Vi måste jobba mycket, ibland 280 timmar i månaden, men vi får inte ut den lön vi ska ha och får den inte heller i tid.”
• Manlig anställd 3. Arbetade på Berns under 2007, från Bolivia.
”Det blev som en tävling på Berns. Alla ville visa sig duktiga och få jobba kvar. Jag jobbade långa dagar, verkligen mycket och lönen var 70 kronor svart. Det var mycket folk som var papperslösa, men jag hade uppehållstillstånd.”
• Manlig anställd 4. Började jobba på Berns 2007 och jobbade till 2009. under tiden han arbetade på Berns var han officiellt anställd via två bemanningsföretag. Var papperslös, men fick sedan uppehållstillstånd.
”Ibland brukade jag jobba 20 timmar per dag utan att åka hem emellan. Från midnatt, medan festen var igång, vilade vi några timmar i ett städrum, ibland drog vi fram en kartongbit. Jag var rädd för jag hade sett att de som tjafsat fått sparken tidigare. Alla de som organiserade sig och krävde sina rättigheter fick sparken. Jag har aldrig tagit emot order från NCA, all kommunikation har skett via Berns chefer. Yvonne känner mig mycket väl. Det är med Berns alla problem börjat och också med Berns som problemen måste lösas.”
• Manlig anställd 5. Papperslös, jobbade officiellt för
Fastighetsvårdarna AB.
”Ja, jag har jobbat på Berns. Det har många andra jag känner från Bolivia gjort. Jag jobbade jättemycket, säkert 16 timmar om dagen, hela tiden. Jag orkade inte med det i längden, men jag hade möjlighet att jobba kvar när jag fått avslag från Migrationsverket, så vad skulle man göra? Jag fick lönen kontant.”
• Manlig anställd 6. Började jobba på Berns 2006. Från Chile. Under tiden han arbetade på Berns var han officiellt anställd via två bemanningsföretag. Har uppehållstillstånd.
”Vi var några som inte bråkat som blev rekommenderade vidare till NCA. Vi jobbade några veckor utan kontrakt. Sedan fick vi kontrakt på 0 procent.”
”Bemanningsföretagen har gjort allt detta möjligt för Berns.”
”Det är sorgligt att alla mina problem har börjat eftersom jag organiserat mig och krävt saker jag har rätt till. Till
exempel pappaledighet.”
”Jag blir arg och ledsen när jag tänker på åren jag jobbat på Berns, hur de utnyttjat mig och hur Yvonne nu pratar vitt och brett om arbetarnas säkerhet och välbefinnande, om
kollektivavtal och rätt att organisera sig fackligt.”