2011 ser ut att bli ett tufft år för USA:s redan hårt ansatta fackföreningar.
Runt om i landet förbereds lagstiftning som ska försvaga främst de offentliganställdas organisationer.
I täten går republikanska guvernörer som utmålar fackligt anslutna som parasiter på skattebetalarnas pengar och använder recessionen som argument.
Finanskrisen och recessionen har slagit hårt mot USA och över hela landet brottas delstater med växande budgetunderskott.
När dessa nu försöker minska sina utgifter har fackföreningar som representerar de offentliganställda hamnat i skottgluggen.
I delstaten New York har den demokratiske guvernören Andrew M Cuomo lagt ett förslag om ett årslångt stopp för löneförhöjningar för offentliganställda, något som förväntas spara mellan 1,4-2,8 miljarder kronor.
Men medan demokraten har sänkt sin egen lön med 5 procent och vädjar till fackföreningarna att göra ”uppoffringar” så är tonen, och kraven, från republikanska folkvalda betydligt hårdare.
Normalt brukar det parti som inte innehar presidentämbetet gå framåt under de så kallade mellanårsvalen – en samling val där samtliga ledamöter i representantshuset, en dryg tredjedel av ledamöterna i senaten och nya guvernörer för 26 av landets 50 stater utses. Så skedde även i november i fjol.
Parallellt med att republikanerna stärkte sitt inflytande på nationell nivå tog partiet elva guvernörsplatser från demokraterna.
Flera konservativa guvernörer har inlett sina mandatperioder med att förklara krig mot sina fackliga motparter.
New York Times rapporterar att åtta republikanskt kontrollerade delstater förbereder lagstiftning som kommer att göra det svårare för fackföreningar att kräva in medlemsavgifter.
I Wisconsin hotar den nytillträdde republikanen Scott Walker lagstifta bort offentliganställdas rätt att organisera sig fackligt och förhandla kollektivt.
– Vi kan inte längre leva i ett samhälle där de offentliganställda blir rika medan skattebetalarna som står för notan inte har något att säga till om. Kontentan är att vi tänker titta på alla lagliga medel som står till buds för att se till att skattebetalarnas inflytande ökar, säger han i ett tal citerat av New York Times.
Samma linje driver John Kasich, nytillträdd republikansk guvernör i Ohio som vill inskränka organisationsfriheten och förbjuda delstatens anställda att strejka.
– Om de strejkar borde de avskedas. De har bra jobb, höga löner, bra förmåner och utmärkta pensionsavtal, vad har de att strejka för?
Notan för offentliganställdas löner och förmåner påstås i den republikanska retoriken landa direkt hos den enskilde skattebetalaren och hota den ekonomiska återhämtningen.
De offentliganställdas fackförening AFSCME har under parollen ”Stoppa lögnerna” initierat en bred informationskampanj för att kontra attackerna, men det finns en utbredd pessimism rörande möjligheterna att stoppa den konservativa offensiven.
Många bedömare menar att frågan handlar betydligt mer om ideologi än om budgetbalans, och att en allt radikalare höger tar krisen som förevändning för att öka kapitalets makt på bekostnad av den organiserade arbetskraftens.
Organisationsgraden är väsentligt högre i den offentliga än i den privata sektorn, och i januari 2010 översteg antalet fackanslutna inom offentlig sektor för första gången antalet inom det privata näringslivet, enligt siffror från statliga Bureau of Labor Statistics.
Mot bakgrund av detta blir det logiskt för den som vill attackera fackföreningsrörelsen att rikta in sig på just de offentliganställda, menar Dan Cornfield, professor i sociologi vid Vanderbilt University.
– Ansträngningarna att försvaga facken och sänka lönerna för delstats- och kommunalanställda i USA kommer att försvaga arbetstagarnas förhandlingskraft och vidga klyftan mellan de som har och de som inte har i hela landet, säger han i ett uttalande.
AFSCME ser också ett politiskt hämndmotiv bakom den antifackliga offensiven. I samband med mellanårsvalen donerade amerikanska fackföreningar knappt 1,5 miljarder kronor i stöd till demokratiska kandidater, av vilka knappt hälften kom från AFSCME.
Nu förbereder 16 republikanska delstater, enligt uppgifter från centralorganisationen AFL-CIO, lagstiftning enligt vilken att varje enskild medlem måste godkänna att en del av dess fackavgift kan komma att användas som politiskt stöd.
– Jag ser det här som hämnd för den roll vi spelade i valet 2010, säger AFSCME:s ordförande Gerald W McEntee till New York Times. De har fäst en måltavla på vår rygg, och de är ute efter att tillfoga smärta.