Medan snöflingorna faller på Larissa Markleins bara hud går hon med bestämda steg nedför badstegen. Helt tyst faller hon bakåt och doppar huvudet under ytan. Temperaturen i luften är strax under noll. När hon klättrar upp på bryggan igen har hon ett stort leende på läpparna.
– Man känner sig fri från allt. All stress bara försvinner. Det är så mycket endorfiner som frigörs och det är renande, säger hon lyckligt.
Larissa Marklein har badat vid Hellasgården i Nacka utanför Stockholm sedan 15 år tillbaka. Hon badar minst en gång i veckan, året om.
– Det är en bra träning för hjärta och blodkärl. Du får ett bättre immunförsvar och sover bättre.
Ett badtillfälle tar cirka två timmar.
Hon börjar med att basta i 15 minuter för att bli riktigt varm och sedan tar hon sig ett dopp i isvaken. Efter badet upprepas proceduren – bastu och dopp – ytterligare två gånger. Totalt går hon ned i isvaken tre gånger vid varje badtillfälle och hon gör det med en sådan lätthet att hon får det att se ut som hon hoppade i en pool med 20-gradigt vatten.
Larissa Marklein kommer ursprungligen från Ryssland och flyttade till Sverige under nittiotalet. Som ung var hon en av det dåvarande Sovjets främsta elitcyklister. Hon deltog bland annat i VM. Men numera sportar hon inte för att bli bäst utan för att må bra.
– Elitidrott är inte bra för hälsan. Idag gör jag bara sådant som får mig att må bra, sådant som kroppen säger till mig att göra, säger hon.
Förutom vinterbad brukar hon också promenera och gå på yogakurser.
Medicinska forskare vid Köpenhamns universitet har utrett vad som händer i kroppen vid vinterbad. Kroppen kyls ner extremt snabbt vilket får kroppens försvarssystem att sätta igång. Blodkärlen drar ihop sig, blodgenomströmningen i hjärnan halveras och chocken utlöser en cocktail av endorfiner och adrenalin. Men även om denna hästspark av hormoner upplevs positiv av de allra flesta så kan chocken också vara farlig. I ett forskningsexperiment lät de danska forskarna 16 personer som aldrig vinterbadat tidigare sitta i en balja med iskallt vatten under en minut. Två av testpersonerna svimmade under försöket och forskarna understryker därför att man aldrig bör vinterbada ensam.
Det finns tidigare studier som visar att vinterbadare är friskare och har färre sjukdagar än andra. Men det är oklart vad som kommer först, om själva badet påverkar hälsan positivt eller om det bara är kärnfriska personer som väljer att vinterbada.
Forskarna bakom den danska studien rekommenderar att personer som vill börja vinterbada att starta under hösten och sedan fortsätta att bada varje vecka fram till vintern. Om man börjar på det sättet vänjer sig kroppen successivt vid de låga temperaturerna.
På en träbänk utanför bastun vid Hellasgården sitter Jouka Hämäläinen.
– Det är beroendeframkallande, svarar han när Arbetaren frågar varför man vinterbadar.
Jouka Hämäläinen har vinterbadat under 25 års tid men har nu tvingats sluta efter order från läkare. Numera får han nöja sig med att sitta på bänken och spana ut över isvaken mellan bastubaden.
– Det är inte att gå ner i vattnet som är det fina, utan det är efteråt när man kommer upp som endorfinerna sätter in, säger han.
Men det är inte bara bastun och baden som fått honom att bli stamgäst på Hellasgården.
– Det är socialt också, går man samma tid varje vecka så är det alltid samma människor man träffar, säger han.
Han berättar att samtalsämnena är allmänna. Han känner igen sina bastu-bekanta.
– Man känner till alla vid förnamn, att det där är en Bosse och det där är en Uffe, men man vet ingenting om deras privatliv, säger Jouka Hämäläinen.
Han berättar att vinterbadarna kommer från alla socialskikt och yrkesgrupper.
– Alla är lika när man tar av sig det här, säger han och pekar på handduken som han har virad runt höften.
Fakta: Larissa Markleins råd till vinterbadare
• Doppa inte huvudet om du är nybörjare
• Bada inte om du har högt blodtryck, hjärtproblem, psykiska problem eller är förkyld.
• Drick aldrig alkohol i bastun eller innan du badar.