Den 14 januari fick den vitryska fackföreningen Radio and Electronics Industry Workers Unions, REP, besök av objudna gäster på sitt huvudkontor i Minsk. Sex agenter från säkerhetstjänsten KGB beslagtog förbundets mobiltelefoner och konfiskerade datorer, hårddiskar och annan elektronisk utrustning.
REP är ett medlemsförbund i Internationella Metallfederationen, IMF, och från det regionala huvudkontoret för OSS-länderna i Moskva har IMF:s representant Vadim Borisov tät kontakt med de vitryska medlemmarna.
– Som vi ser det har situationen förvärrats efter husrannsakan den 14 januari. Nu har fackförbundets ledare Gennady Fedynich fått besök av polisen i sitt hem. Han ombads att följa med till polisstationen för en diskussion. Samtalet varade i två och en halv timme och han informerades om att detta inte var deras sista möte, säger Vadim Borisov till Arbetaren.
– Den vitryska åklagarmyndigheten har även skickat en begäran till ett annat av våra medlemsförbund Free Trade Union of Metalworkers, SPM. De begärde ut medlemsregistret med kontaktuppgifter till alla medlemmar. Detta gjorde de även för fyra år sedan, men den här gången blev medlemmarna inbjudna till ett så kallat rekommendationssamtal hos åklagarmyndigheten. Under det här samtalet rekommenderades de att lämna det fria facket och byta till ett av de officiella fackförbunden som är knutet till staten.
Vadim Borisov berättar att alla de officiella fackförbunden är organiserade av staten eller av företagen.
– Våra fackförbund är några av de få fria fack som finns i Vitryssland. De är baserade på demokratiska grunder och ses därför som ett hot mot regimen, säger Vadim Borisov.
Fyra medlemmar ur SPM och REP greps den 19 december när de deltog i demonstrationerna mot det vitryska valresultatet. IMF skickade då en begäran till landets president Alexander Lukasjenko om att genast släppa männen och den 12 januari var samtliga frisläppta. Men regimens kontroll upphörde inte med frigivningen.
– När de kom tillbaka till sina jobb hade KGB redan varit på deras arbetsplatser och talat med ledningen. Jag har pratat med en av killarna. När han kom tillbaka till sitt arbete på Agrigat Diesel Enterprise blev han direkt inkallad till sin chef. Chefen sade till honom att det var bättre för honom själv om han lämnade sitt arbete frivilligt, annars skulle han få problem på arbetsplatsen. Den här mannen har bara 2,5 år till pensionen, men nu lever han under starkt psykologiskt tryck från sina chefer att sluta.
Orsaken till den husrannsakan som gjordes på fackförbundets huvudkontor är enligt Vitrysslands åklagarmyndighet att lokalen använts som högkvarter för den numera fängslade oppositionsledaren Sannikov.
– De har haft politiska möten på kontoret, så som jag ser det är det inte konstigt att ett fackförbund har möten med politiker för att diskutera. Det vore inte ens konstigt om de hade valt att stödja en viss kandidat. Men så är inte fallet nu. Fackförbundet hade inte uttalat något stöd för någon av kandidaterna i valet. I den här fackföreningen finns det medlemmar som stödjer olika kandidater, man har ingen gemensam ståndpunkt, säger Vadim Borisov.
Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, var i Vitryssland i november, precis innan valet. Hon säger att det är rädslan för revolution som gör att staten visar sin makt på ett övertydligt sätt efter offentliga protester.
– I den här typen av regimer är man väldigt rädd för det som hänt i närliggande regionen med de färgade revolutionerna, i till exempel Kirgizistan och Ukraina. Nu har regeringen satt agendan.
Samtidigt påpekar hon att protesternas spridning i samhället är begränsad.
– Man måste förstå att det är en väldigt liten del som protesterar. Det är journalister och människorättsorganisationer som har stort behov av yttrandefrihet.