Förra året förlorade LO 36 800 medlemmar medan Saco ökade med 13 000. En av förklaringarna är förändringarna på arbetsmarknaden.
– Ett skäl är att det blir allt fler akademiker. Ett annat skäl är att vi har lagt ned stor möda på medlemsrekrytering, säger Anna Ekström, Sacos ordförande.
Hon säger att centralorganisationen har arbetat hårt med att berätta för sina tilltänkta medlemmar vad den kan erbjuda.
– Vi har vridit och vänt på vad vi kan erbjuda våra medlemmar. Vi har lagt ned mycket resurser på att ta fram vilka försäkringar som passar bäst i ett modernt arbetsliv. Så att man får valuta för pengarna. Det låter kanske krasst, men det är viktigt att kunna svara på frågan vad vi har att erbjuda, säger Anna Ekström till Arbetaren.
En av de vanligaste förklaringarna till varför LO-förbunden förlorat medlemmar är chockhöjningen av a-kassan 2007.
Även Saco förlorade medlemmar efter reformen – var tionde medlem gick ur a-kassan medan de allra flesta behöll medlemskapet i facket.
Men i dag ligger inte bara medlemstalet på plus utan även a-kassan har fler medlemmar än innan 2007.
– Vi har en väldigt billig
a-kasseavgift jämfört med andra. A-kassan är gemensam för alla våra förbund och kostar 90 kronor i månaden, säger Anna Ekström.
Som medlem i Saco behöver man inte byta fackförbund när man byter jobb som medlemmar i ett LO-förbund ofta tvingas göra.
– I LO är förbunden knutna till yrket. Vi knyter det till utbildningen vilket gör att man kan behålla sitt medlemskap även om du byter yrke eller blir egenföretagare. Hela 10 procent av våra 600 000 medlemmar är egenföretagare.
Det största medlemstappet inom LO-förbunden finns i industrisektorn. IF Metall förlorade 15 600 medlemmar förra året, vilket är 42 procent av hela LO:s förlust.
– Skälet är det industriras som vi hade 2008 och 2009 som innebar att det försvann 50 000 jobb inom industrin. Huvuddelen av dem var våra medlemmar. De flesta har nu fått jobb i andra branscher och därför bytt fackförbund, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice ordförande.
Han säger att de som är kvar inom industrin fortfarande är med i facket i hög grad. IF Metalls organisationsgrad har legat fast på 83 och 84 procent i tio års tid.
– Vi likväl som alla andra förbund fick vissa problem efter försämringarna i a-kassa. När Reinfeldt-avgiften kom var det några medlemmar som var tvungna att säga upp sitt medlemskap för att klara av sin ekonomi, säger Anders Ferbe.
Precis som LO har även SAC har förlorat medlemmar – från 5 578 för ett år sedan till 5 400 i dag. Och medlemsantalet har varit på nedåtgående under flera år.
Enligt Thomas Carlsson, kassör, på SAC:s sekretariat, beror medlemsförlusten till viss del på en åldrande medlemsbas som nått pensionsåldern och att det inte sker någon nyrekrytering i en ganska stor andel inaktiva lokala samorganisationer.
– Ser man uteslutande till den aktiva organiseringen ser det delvis annorlunda ut men jag har ingen statistik för det. Inom vissa branscher eller regioner kan jag se dramatiska ökningar senaste åren medan andra krymper ihop, kommenterar Thomas Carlsson.
Han påpekar att antalet LS också har minskat vilket gjort att medlemmar försvunnit i grupp, något som syns snabbt i statistiken hos en liten organisation.