Lönerna i serviceyrken behöver pressas ned. Det är ett av de mer kontroversiella förslag som Långtidsutredningen presenterar i sitt slutbetänkande.
Och förslaget tycks få gehör från regeringen.
– Enligt Nils Gottfries rapport till Långtidsutredningen förefaller det som om lägstalönerna är mer problematiska än vi tidigare trott. Det är på vissa områden som det är det stora problem, det är framför allt servicesektorn, med Hotell och Restaurang, Kommunal och Handels, kommenterade finansminister Anders Borg, M, i Privata Affärer.
Finansministern sade att det ”uppenbarligen” är så att lägstalönerna i kollektivavtalen på dessa områden har haft en ”menlig effekt”.
– Det snällaste jag kan säga är att det är struntprat. Det här
är bara en ekonomisk teori. Det är klart att om man har som mål att skapa ett låglöneområde med så många som möjligt sysselsatta, så kan man göra så här men den uppfattningen har ju inte vi, säger Lars-Anders Häggström, förbundsordförande på Handels till Arbetaren.
Han anser att förslaget framförallt skulle drabba lågavlönade kvinnor.
– De vill ha en amerikansk modell där man behöver ha minst tre jobb för att klara sig. Det är det som blir effekten och det ställer inte vi upp på, säger Lars-Anders Häggström.
Enligt Handels ordförande är Anders Borgs kommentar ett klart övertramp.
– Jag tycker att det osedvanligt klumpigt av finansministern att gå in i ett sådant här läge. Det här är en fråga för parterna. Han har inget med det här att göra. Jag hade föredragit om han hade hållit tyst.
Lars-Anders Häggström menar att slutsatserna i utredningen är en typisk skrivbordsprodukt med dålig förankring i verkligheten.
– Ekonomiska teorier i all ära men det är ytterst sällsynt att de klarar sig i verkligheten. Det senaste exemplet är ju USA. Jag tror ju inte att det var de lågavlönade kvinnorna som skapade problemen för Lehman Brothers i USA, utan det var ju faktiskt ekonomerna och deras teorier.
Ett annat förslag i huvudbetänkandet är att ersätta turordningsreglerna vid uppsägningar med avgifter.
– I dag är det en skarp tudelning mellan de som har tillsvidareanställningar och de som har visstidsanställningar, där de visstidsanställda nästan inte har något anställningsskydd alls. Med uppsägningsavgifter skulle alla få samma skydd oavsett anställningstyp, sade Oskar Nordström Skans, som lett långtidsutredningens arbete, på presskonferensen.
Långtidsutredningen föreslår att uppsägningsavgiften skulle konstrueras så att det blir dyrare att sparka den som jobbat länge.
Forskarna bakom utredningen anser att förslaget skulle öka flexibiliteten på arbetsmarknaden och skapa bättre möjligheter till strukturomvandlingar.
Samtidigt som de korta visstidsanställningar som blir allt vanligare i dag inte längre skulle behövas.
– Det är jättekorkat. Då finns det inget skydd mot arbetsgivarens godtycklighet. Utan då är det bara en fråga om storleken på arbetsgivarens plånbok som kommer att kunna byta ut vilka han vill mot vilka han vill. Det beror helt på arbetsgivarens betalningsförmåga, säger Göran Larsson, ombudsman på LO:s arbetslivsenhet.
Han säger att förslaget framförallt kommer att slå mot den äldre arbetskraften som inte har mest moderna utbildningarna.
Fakta: Långtidsutredningen
• Statliga Långtidsutredningen fokuserar på hur arbetsmarknaden, sysselsättningspolitiken och socialförsäkringssystemen fungerar.
• Utredningen har bestått av flera olika delar, som har delvis landat i olika resultat.
• Förutom lägre lägstalöner och slopade turordningsregler har utredningen också rekommenderat generösare ersättning till deltidsarbetslösa.