– Nästan alla arbetsuppgifter är belastande, det är väldigt mycket tunga lyft. Plockar du varor på golvet måste du lyfta tungt hela tiden. Sitter du i kassan får du mata varor. Jag jobbar i köket men det är också tungt med all disk, säger Katarina Rönnberg på Ica City i Uppsala.
Forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet har mätt belastningen på olika muskler vid arbete i livsmedelsbutiker. Resultatet visar att den är lika hög som vid exempelvis montering och andra tunga arbetsuppgifter inom industrin.
– Jag har själv ont och kassapersonalen har väldigt mycket problem med axlar, nackar och armar. Jag försöker påminna alla om att inte lyfta mer än 20 kilo under knäet men det är inte alltid lätt att följa det när det är mycket att göra.
Trots lika tunga arbetsuppgifter är det dubblet så svårt för kvinnor att få arbetsskador godkända hos Försäkringskassan. Problemet med myndighetens ojämlika bedömningar har funnits länge. År 2002 ändrades lagen så att fler kvinnor skulle kunna få sina sjukdomar godkända. Men lagändringen gav inget resultat och under förra året ökade till och med skillnaderna. 2010 fick 11 procent av kvinnorna, och 22 procent av männen, som sökte ersättning för arbetssjukdom sina skador godkända.
Katarina Rönnberg på Ica City i Uppsala har själv en arbetsskada i ena axeln och får kortisonbehandling med jämna mellanrum för att stå ut med smärtan. Skadan uppkom i en olycka på arbetsplatsen men har inte godkänts som arbetsskada och hon får därför ingen ersättning för den.
– När jag kände att jag inte orkade arbeta heltid längre begärde jag av min arbetsgivare att få gå ner till deltid. Jag pratade med en läkare om det och han sade att det bara är kvinnor som gör så, män ser till att bli sjukskrivna på deltid för att inte förlora pengar. Kvinnor är undfallande och det förlorar vi på.
Hon säger att det finns många butiksanställda kvinnor som inte ens försöker få sina skador klassade som arbetsskador eftersom de känner att det är hopplöst.
– Vi kvinnor är lite för snälla. Vi bara tackar och tar emot. Det känns fördjävligt egentligen, man nedvärderar kvinnor, säger Katarina Rönnberg.
Efter att forskningen från Lunds universitet presenterades riktar nu fackförbundet Handels stark kritik mot Försäkringskassans agerande, som den kallar ”ren könsdiskriminering”.
– Många känner ständig värk under veckorna och blir lite bättre på helgen, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsperson på fackförbundet Handels.
– Det är de monotona arbetsuppgifterna som är mest belastande, att sitta i kassan och mata fram kassabandet med varor, att vrida, vända och lyfta. Forskarna pratar om att det behövs rotation för att kunna hantera bördan under dagen. Men det mesta är tungt arbete, även att plocka fram varor. Att lyfta tungt är också belastande men det är lite mer dynamiskt.
Hon säger att det finns goda förutsättningar för roterande arbetsuppgifter i en butik. En anställd kan jobba både i kundtjänst, i charken, i kassan eller med att plocka upp varor i butiken. Mer varierande arbetsuppgifter hade gett mindre skador och en mer utvecklande arbetsplats.
– Det har kommit till vår kännedom att det finns folk som får hundraprocentiga kassatjänster. Det går emot alla regler. Arbetsmiljöverket rekommenderar ju högst två timmar i kassan, sedan behöver man göra något annat. Men det finns fortfarande, år 2011, arbetsgivare som placerar en arbetstagare 100 procent i kassan.
Hon berättar att det traditionellt sett är vanligt med könsuppdelade arbetsuppgifter i butiker. Det förekommer att kvinnorna får sitta i kassan medan männen får arbeta med mer dynamiska arbetsuppgifter på lagret eller på golvet.
– Ja, tjejerna sitter oftare i kassan, så är det fortfarande.
Kassarbetet är inte bara skadligt på grund av de monotona inslagen utan gör också att den anställde har mindre kontroll över sin arbetstid. Medan de på lagret kan bestämma mer över sin arbetstid kan de i kassan inte ta pauser lika lätt.
– Tyvärr så har tjejerna fortfarande lägre grad av självstyre i sina jobb överlag och vår bransch bekräftar den här regeln. Det är inte så jämställt som man kanske skulle ha hoppats.
Hon säger att en av anledningarna till att man ser butiksjobb som lättare arbete är att det inte har funnits någon branschspecifik forskning på kvinnodominerade arbetsplatser förrän nu.
Men det finns butiker där det fungerar bättre. På Systembolaget vid Hornstull i Stockholm arbetar personalen sällan längre än en timme i sträck i kassan.
– På min butik funkar det bra. Det är bara när det är högtryck som på fredagskvällar och lördagar som det kan bli lite längre. Men jag vet att det finns andra butiker där man sitter längre pass, säger Angelika Björkholm, anställd på Systembolaget och medlem i den syndikalistiska sektionen DFSA.
Hon känner inte till om det finns personal med arbetsskador på hennes arbetsplats men säger att hon själv har känt av smärtor i skuldrorna när det varit mycket kunder runt jul- och nyårshelgerna.
Varför är det så mycket lättare för en man än en kvinna att få en arbetsskada godkänd?
– Det är nog bara det gamla vanliga, att man är kvinna, ren könsdiskriminering alltså, säger Angelika Björkholm.