Som Arbetaren tidigare rapporterat har en lag som inskränker rätten till kollektiva förhandlingar röstats igenom i den amerikanska delstaten Wisconsin. Men för lagens republikanske upphovsman, guvernör Scott Walker, blev glädjen kortvarig. Den 18 mars lade domaren Maryann Sumi, i Dane County, restriktioner på lagen vilket hindrar den ifrån att träda i kraft. Restriktionerna beror på en stämning som lämnats in av en lokal åklagare.
Enligt åklagaren har de republikanska kongressledamöterna brutit mot lagstiftningsprocessens krav om öppna möten genom att hastigt sammankalla en särskild kommitté som delade upp lagförslaget i två delar – ett möte där enbart republikaner deltog.
Uppdelningen gjorde att lagförslaget kunde röstas igenom med ett mindre mandat, och att republikanerna inte längre var beroende av demokraternas samtycke. Åklagaren menar att ett öppet sammanträde måste annonseras ut minst 24 timmar i förväg. Justitiedepartementets advokater hävdar dock att ett meddelande som sattes upp på en anslagstavla två timmar före mötet är tillräckligt enligt reglerna i senaten.
Lagen får inte träda i kraft förrän saken är undersökt och om utredningen visar att det funnits brister så riskerar senaten att behöva genomföra en ny omröstning.
Men republikanerna är säkra på att så inte kommer ske.
– Vi förväntar oss att en domstol kommer att tycka att den lagstiftande församlingen följde lagen perfekt och troligen upptäcka att dagens besked var ett stort misstag, sade senatens ledare Scott Fitzgerald till tidningen Journal Sentinel.
– Vi tvivlar starkt på att en domare från Dane County har befogenhet att tala om för det lagstiftande rådet hur det ska utföra sina konstitutionella plikter.
Den nya lagen har kritiserats starkt och hundratusentals har demonstrerat mot senatens antifackliga linje. Förutom att begränsa förhandlingsrätten kommer lagen att innebära att de flesta offentligt anställda måste bidra med en större del av sin lön till sin pension och sina sjukvårdskostnader. Förändringar som i genomsnitt kommer att motsvara löneminskningar på 8 procent.
Nu uppmanar också människorättsorganisationen Amnesty International flera amerikanska delstater att överge sin antifackliga politik. Den riktar sig framför allt till Colorado, Indiana, Iowa, Michigan, New Mexico, Ohio, Oklahoma och Tennessee som har föreslagit lagändringar, i linje med den i Wisconsin.
– Guvernörer måste dra tillbaka stödet för dessa åtgärder. Om lagarna antas skulle det strida mot internationell rätt, säger Shane Enright, Amnestys fackliga rådgivare, i ett uttalande.
– Lagförslaget i Wisconsin är en symbol för en bredare attack mot fackföreningar i USA, där arbetstagare står inför ett angrepp från myndigheterna.
Amnesty understryker att det är en mänsklig rättighet för alla arbetare att organisera sig och förhandla kollektivt.