Det hela började på en pub i norra London i slutet av 2010. Storbritanniens konservative finansminister George Osborne hade precis tillkännagivit de mest omfattande sociala nedskärningarna öriket skådat sedan 1920-talet, och mellan rundorna från baren växte vreden över att kostnaderna för landets havererade ekonomi skulle vältras över på skattebetalarna i form av minskad tillgång till välfärdstjänster. Samtidigt tycktes höginkomsttagare och storföretag återigen slippa ifrån sin del av notan, beskedet om nedskärningarna sammanföll med medieuppgifter om att det brittiska skatteverket efterskänkt en skuld på drygt 60 miljarder kronor till telekomjätten Vodaphone.
Bara dagar efter mötet på puben resulterade diskussionen i handling. Den 27 oktober ockuperade ett 70-tal aktivister Vodaphones flaggskeppsbutik på exklusiva Oxford Street i London. Kravet var enkelt: Ni är skyldiga oss pengar, betala tillbaka.
Aktionen applåderades i sociala medier, och många uttryckte önskningar om att upprepa den i sina respektive hemstäder. Runt ett namn som ingen riktigt tycks veta vem som kom på – UK Uncut – formerades en rörelse helt utan central styrning som planerar och koordinerar sitt agerande via internet. Sedan dess har hundratals aktioner – riktade mot bankkontor, modeföretag och privata apotek – genomförts runt om i Storbritannien.
Londonbon Stacey Thomas är aktiv inom nätverket och ser den decentraliserade strukturen som en styrka.
– Det handlar om att sätta upp ett ramverk som vem som helst kan bli aktiv inom. De här aktionerna är väldigt lätta att upprepa, det handlar om kreativ social olydnad, som att sätta sig ned på ett bankkontor och förklara för dem att vi har gjort om det till ett bibliotek. Det har talats mycket om vilken roll som ny teknologi spelar, men det är aktionerna som är inspirerande. Det här är ett motstånd som är väldigt vardagsnära.
Aktionerna koordineras via UK Uncuts hemsida. Den som vill genomföra en ockupation eller en demonstration fyller helt enkelt i tid, plats och annan information som kan vara till nytta för potentiella deltagare.
Det som utmärker UK Uncut är dess lokala förankring och bredd. Det som började som en aktiviströrelse har på kort tid fått en solid lokal förankring och samlat grupper tidigare saknat en plattform för politiskt engagemang – som småbarnsföräldrar, pensionärer och vårdtagare.
– Det här satte verkligen fingret på en vrede, säger Stacey Thomas. Folk är verkligen oroliga över att deras sociala trygghetssystem skärs sönder, och de är rädda för att förlora sina jobb. Välfärden är verkligen under attack, och allt politikerna säger är att vi alla sitter i samma båt. Men det finns enorma summor att inkassera från alla företag som smitit från skatten. Vår position är att nedskärningarna inte är nödvändiga, och vi vill göra frågan politisk igen. De konservativa har alltid velat skära i välfärden, och nu försöker de lura i oss att det inte finns några andra alternativ.
Samtidigt har UK Uncut blivit en del av ett större nätverk av grupper som opponerar sig mot nedskärningspolitiken, och genom gemensamma demonstrationer har kontakter knutits med den etablerade fackföreningsrörelsen.
– Jag tror att nya allianser håller på att byggas. Det stärker oss, de människor som är ute på gatorna i dag är inte de som du traditionellt skulle beskriva som aktivister.
I dag har UK Uncut fått efterföljare i både Frankrike och USA. Det koncept som lyckades kanalisera deltagande i Storbritannien tycks fungera lika bra som annat håll.
– Det är väldigt spännande säger Stacey Thomas. Om du har en bra idé, se till att göra den så enkel att alla kan sno den.
Bakgrunden till det som hon kallar ”positivt plagierande” är dock inte svår att förstå. Runt om i Europa har sociala besparingar väckt motstånd och Camilo Cristancho, doktorand i statsvetenskap vid Universitat Autonoma de Barcelona i Spanien, tycker sig se att en ny anti-nedskärningsrörelse förändrar formerna för politiskt deltagande.
– Jag tror att den här rörelsen precis börjat formera sig i Spanien. Fram tills nu har protesterna mot regeringen främst kommit från fackföreningarna, men för bara några veckor sedan höll en grupp som kallar sig Ungdom utan framtid en stor demonstration i Madrid med argumentet att finanskrisen och regeringens svar drabbar dem hårdare än andra grupper. Nu har det här utvecklats till en större plattform med nästan 300 organisationer med olika mål.
Fakta: Nedskärningar och motstånd
• Grekland: Den 1 maj 2010 annonserade regeringen nedskärningar motsvarande 30 miljarder euro fram till 2012. Svaret blev en våg av strejker och massprotester som fortfarande inte ebbat ut. Den 11 maj äger nästa stora strejk rum.
• Irland: I slutet av förra året annonserade den dåvarande regeringspartiet Fianna Fáil ett sparpaket som omfattade 15 miljarder euro fram till 2014 och innebar kraftiga sociala nedskärningar. Flera oberoende fackföreningar bröt sig loss från de fack som tecknat överenskommelser med staten. I valen 2011 led Fianna Fáil ett historiskt nederlag medan arbetarpartiet gick kraftigt framåt.
• Spanien: 15 miljarder euro ska sparas till 2012. Offentliganställda har fått sänkta löner pensionerna har försämrats. Strejker har avlöst varandra sedan beskedet meddelades.
• Italien: Ska spara 25 miljarder euro fram till 2012. Protesterna har avlöst varandra, och den senaste generalstrejken ägde rum i början av april.
• Frankrike: Den konservativa regeringens försämring av pensionerna fick i slutet av förra året arbetare och studenter att gå samman i massiva protester som fick många att dra paralleller till majrevolten 1968.
• Portugal: Den socialistiska regeringens förslag till åtstramningspaket röstades ned av oppositionen, vilket ledde till såväl regeringens fall som en ansökan om nödlån från EU och IMF. Landets största fackförening CGTP, som samlar 800 000 medlemmar, har utlyst en dygnslång strejk den 6 maj.
• Storbritannien: Regeringen vill spara 83 miljarder pund – 870 miljarder kronor – fram till 2015 och antalet offentliganställda ska minska med 490 000. Studenter har ockuperat universitet i protest mot högre avgifter, fackföreningar har strejkat och sjukvårdspersonal har organiserat sig för att rädda den offentliga vården.
• Lettland: Den lettiska staten vill minska sina utgifter med 10 procent. Offentliganställda, vars löner kapats med 20 procent, har svarat med strejker och demonstrationer.
• Tyskland: Ska spara 80 miljarder euro fram till 2014. De vars välfärd skärs ned har bland annat svarat med att rösta bort regeringspartiet Kristdemokraterna i flera lokalval.