Stockholms stads mätning från 2010 visade att 2982 personer levde i hemlöshet under det aktuella året, varav unga i åldersgruppen 20–25 utgjorde 11 procent. Under flera år har antalet unga i statistiken ökat långsamt, med ett par procent per år, men mycket tyder på att årets mätning kommer visa på en betydande ökning.
Johan Sammelin, samordnare på Stadsmissionens akutboende för hemlösa, Bostället, har själv märkt en dramatisk ökning av unga bland de hemlösa.
– Vi har kunnat konstatera att gruppen 19–25 år har dubblerats under 2010. Detta är oroande eftersom vi vet att den här gruppen är väldigt dold, säger han.
Att mäta antalet hemlösa är problematiskt eftersom det endast är de personer som sökt hjälp som finns med i statistiken, vilket leder till att mörkertalet är stort.
Rickard Westman, 27 år, är en av dem som inte syns i statistiken eftersom han håller sig borta från härbärgen.
När Rickard Westman som 21-åring inte kunde betala hyran för sin andrahandslägenhet, blev han hemlös. Bortsett från kortare perioder på behandlingshem och några månaders stadigt boende hos en flickvän, har han varit hemlös sedan dess. I början sov han mycket hos kompisar, men så småningom tröttnade de och Rickard Westman förklarar hur han fick muta sig till sovplatser genom att ge bort stulna kläder och droger till sina vänner. När det inte gick sov han i trappuppgångar, satt i en park eller väntade ut natten genom att gå och cykla runt på Södermalm.
Han förklarar att det är just känslan av att inte få plats i samhället som skapar stora problem.
– Jag har aldrig känt att jag passar in och därför sökte jag tillhörighet genom att umgås med andra utstötta, säger Rickard Westman.
Johan Sammelin har regelbunden kontakt med personerna som döljer sig bakom statistiken. Enligt honom görs det färre insatser för unga, vilket i kombination med ökad tolerans för unga på härbärgen, kan vara en av anledningarna till att gruppen nu blivit synligare.
Samtidigt anser han att det också har påbörjats en elitisering av Stockholm där människor som inte anses passa in sorteras bort. Detta är något som gett synlig effekt i form av fler hemlösa.
– Det är inte bara unga som påverkas av det, även gruppen ”udda” personer utan missbruksproblem eller psykiska sjukdomsbilder har ökat. I vissa fall kan det bero på att hyresrätter omvandlats till bostadsrätter och att de därför inte längre kunnat bo kvar. För personer som ter sig annorlunda än det normala och inte är lika socialt kompetenta, blir det då mycket svårt att få ny bostad, förklarar Johan Sammelin.
Många som kommer till Bostället för att få hjälp känner att det nya samhället inte längre har plats för dem. Johan Sammelin berättar att han möter människor som levt i hemlöshet i mer än 25 år och som har lärt sig att leva genom hjälpverksamheter, snarare än att få hjälp med det verkliga problemet och ta sig ur sin situation.
– Det är ett kortsiktigt tänk som gör att det inte åstadkoms tillräckligt i dagsläget. Om man bortser från de humanistiska aspekterna är det mer samhällsekonomiskt att hjälpa och göra insatser i ett tidigt skede. Alla vräkningar kostar samhället mer än att låta personerna bo kvar, säger Johan Sammelin.
Han berättar att förr var hemlösa uteslutande missbrukare eller personer med psykiska sjukdomar. Men i samband med elitiseringen har det förändrats och numera återfinns även papperslösa, barn, unga och personer utan missbruksproblem eller sjukdomar bland de hemlösa.
Trots att bakgrunden och anledningarna till hemlösheten varierar, har många gemensamt att de fått med sig olika typer av problematik redan som barn. Detta är något som Rickard Westman, som vuxit upp med en missbrukande förälder, kan känna igen sig i.
– Man blir utdömd redan från början om man inte har tillräckligt med pengar eller lever i en problematisk familjesituation. Du får en ”soc-stämpel” på dig som inte går att tvätta bort, säger han.
Enligt Rickard Westman stärks utanförskapet genom de ökade klasskillnaderna, vilket är något som gör det redan existerande problemen större.
– Det borde inte handla om att vara bäst eller sämst och att man som nu sorterar bort människor som inte passar in i samhället. Istället borde det sättas in hjälp tidigt för att förebygga utanförskap, eftersom det får konsekvenser som hemlöshet, missbruk och kriminalitet, säger Rickard Westman.
Stockholms stads enhet för hemlösa vill inte kommentera uppgifterna om den ökade hemlösheten bland unga förrän den pågående räkningen är fastställd i form av en rapport, som beräknas vara klar vid årsskiftet 2011–2012.
Fotnot: Rickard Westman är ett fingerat namn.