– Jag kan inte ha en månad där jag inte får in pengar, säger Jenny Andersson, 22 år.
Sedan ett par veckor är hon färdigutbildad journalist. I slutet av vintern började hon planera för hur hon skulle klara försörjningen under sommaren. I första hand sökte hon sommarvikariat på olika mediebolag.
Trots att Jenny Andersson redan tidigare jobbat som journalist, var hon väl medveten om hur svårt det är att få jobb inom mediebranschen. Därför sökte hon även ett femtontal jobb som personlig assistent, samt inom hemtjänsten där hon jobbat under de två senaste somrarna: två yrken som hon har erfarenhet av sedan tidigare.
Som en säkerhetsåtgärd sökte hon även sommarkurser vid universitetet, för att kunna ta studielån
om hon inte lyckades hitta ett jobb. I det ögonblicket blev hon en av 48 420 behöriga personer som sökt sommarkurser vid landets universitet och högskolor. Det är en ökning med omkring 5 000 personer jämfört med sommaren 2010, och mer än en fördubbling av sökande jämfört med sommaren
2008.
Enligt Andreas Sandberg som är chef för produktionssamordning på Verket för högskolestudier, VHS, beror ökningen dels på att det har blivit enklare att söka sommarkurser, men även på situationen på arbetsmarknaden. VHS har dock ingen statistik över hur många studenter som läser sommarkurser i brist på en annan inkomst.
– Framförallt hänger det ihop med konjunktur och tillgång, det är den största orsaken. I år är det kanske fler som har problem att hitta sommarjobb, samtidigt som det är fler som studerar. Personligen tycker jag att det är bra att det finns möjligheter att läsa sommarkurser, men det är tråkigt att ungdomarna inte kan få ett sommarjobb, säger Andreas Sandberg.
Tord Strannefors, som är prognoschef på Arbetsförmedlingen,
anser dock inte att det har varit en svårare sommar än tidigare år för ungdomar i jakt på jobb.
– Men vi har ingen statistik över hur kommunerna fixar fram sommarjobb. Logiken i sommarkursansökningarna talar egentligen emot arbetsmarknaden. Sommararbetsmarknaden har varit bättre i sommar än i fjol. Sedan finns enskilda fall, där man inte hittar en lösning. Totalvolymen kan ha ökat på grund av en attitydförändring, att man försöker passa på att skaffa sig kunskap. Men det blir väldigt spekulativt, säger Tord Strannefors.
Tillbaka till Jenny Andersson. Under våren kom svarsbreven från tidningarna: Ingen ville ha henne under sommaren. Likaså med jobbet som personlig assistent vid de olika stadsdelsförvaltningarna. Kvar fanns jobbet inom hemtjänsten som en sista möjlighet.
– Men när jag fick mitt schemaså insåg jag att de bara ville ha mig under halva sommaren. Förklaringen var att jag hade fått gå in på ett schema för en person som hade semester de fem veckorna. Hemtjänsten har ett system där det finns vissa timvikarier som har förtur. Eftersom jag bara jobbat på somrarna är jag inte en av dem, säger hon.
Jenny Andersson bor i en studentlägenhet på 25 kvadratmeter, och betalar en hyra på 4 600 kronor i månaden. Därför räcker inte hemtjänstlönen till uppehället under juni och augusti.
Som tur var hade hon kommit in på sommarkurserna som hon hade sökt. Trots att de högre lärosätena fick in 5 000
fler ansökningar, minskade antalet sökbara platser med drygt 200. En kompis till Jenny fick varken sommarjobb eller plats på en sommarkurs.
– Hon fick gå och stämpla i början av sommaren, trots att hon är utbildad retorikkonsult. Men nu
har hon i alla fall hittat ett lagerjobb.
Nu kan Jenny Andersson klara hyran med hjälp av studiebidraget och lånet från CSN. Pengar som hon kommer att behöva betala tillbaka senare i livet.
– Jag försöker att inte tänka för mycket på det. Det är inte bra, samtidigt har jag bara tagit studielån i tre år, så det löser sig nog ändå, säger hon.
Jenny Andersson valde mellan kurserna Meningen med livet, Kläder och utseende i japansk kultur, samt förberedande kurser i arabiska, tyska och italienska. Hon säger att hon redan från början insåg att hon inte skulle ha någon direkt nytta av kurserna hon sökt. Att valet sedan föll på kursen om japanska kläder, beror på att det var den kursen som fungerade ihop med resten av sommarschemat.
– På senaste föreläsningen satt vi och kollade på japanska modevisningar i tre timmar. Jag kan inte tänka mig att jag kommer att ha användning för det på något sätt, förutom att jag nu vet hur jag tar på mig en kimono, säger hon.