Nedskärningar och svåra tider? Inte för världens rikaste. De blev både fler och rikare under förra året, och har nu tagit igen hela förlusten från finanskrisen.
Investmentbanken Merril Lynch och finanskonsulterna Capgemini har kartlagt utvecklingen för de mest förmögna i världen. Av rapporten ”World wealth report 2011”, som kom ut i juni, framgår att de rikaste blev 8,3 procent fler och 9,7 procent rikare förra året.
För att räknas i studien ska en person ha minst en miljon dollar i ”investeringsbara tillgångar”, vilket inte inkluderar bostad (däremot eventuella ytterligare fastigheter), eget företag eller pensionsfonder. De var omkring 11 miljoner i världen 2010 och de ägde tillsammans 41,7 triljoner dollar, vilket passerar den tidigare toppnoteringen från 2007 på 40,7 triljoner. Då ökade ändå deras tillgångar långsammare än under 2009, då de blev 17 procent rikare. Boston Consulting Group, vars rapport kom ut i maj, räknar något annorlunda och kommer fram till en sammanlagd förmögenhet på 47,4 triljoner.
Miljonärerna blir inte bara rikare, de lägger också beslag på en allt större del av den globala kakan. Dollarmiljonärerna utgör knappt 1 procent av världens befolkning – men kontrollerar 39 procent av alla världens tillgångar, upp från 37 procent förra året. Gruppen som har minst fem miljoner dollar, i sin tur, utgör 0,1 procent av världens befolkning och sitter på 22 procent av världens rikedom, upp från 20 procent.
I USA äger de knappa 5 procent som räknas som miljonärer 53 procent av alla tillgångar; i Latinamerika platsar bara 0,25 procent av befolkningen i samma kategori, men de kontrollerar ensamma 36 procent av all egendom på kontinenten (de efterföljande 2 procenten kontrollerar ytterligare 19 procent, vilket lämnar mindre än hälften kvar för resterande 98 procent av befolkningen). Japan står fram som den relativt minst ojämlika delen av världen, men inte desto mindre har de 3,2 procenten miljonärer 24 procent av tillgångarna.
”Siffrorna stödjer en trend vi har sett i många år nu: uppgången för en global vinnarna-tar-allt (eller nästan allt) ekonomi”, kommenterar Wall Street Journals Robert Frank.
Medan de rika och superrika ryckte fram i alla delar av världen, fanns det betydande regionala skillnader. I Europa steg deras förmögenheter med 8,3 %; och utvecklingen var positiv i alla länder – också de konkursmässiga. Deras totala förmögenhet, 10,2 triljoner dollar, är närmare 20 gånger så stor som krispaketen till Grekland, Irland och Portugal tillsammans.
Ökningen var snabbare i Asien, som fick nästan 10 procent fler miljonärer förra året och passerade Europa i antal med 3,3 miljoner. I Kina var ökningen 12 procent och i Indien hela 21 procent. ”Indien må ha en lång väg kvar för att eliminera fattigdom, men hög ekonomisk tillväxt spottar ut miljonärer i tusental… landet, som rankas 138 i världen för per-capitainkomst av IMF och 119 i FN:s index för mänsklig utveckling baserat på indikatorer som förväntad livslängd och utbildning, är nummer tolv i världen i antal miljonärer…”, kommenterar Hindustan Times.
Ännu snabbare var dock ökningen i Bahrain och Kuwait med runt 25 procent. Arabian Business observerar att invånarna i Bahrain ”i genomsnitt” sparar 54 procent av sina inkomster och i Saudiarabien 40 procent, medan ett normalt värde är mellan 0 och 10 procent; i realiteten är det naturligtvis en förhållandevis liten grupp av privilegierade som står för nästan hela denna enormt snabba förmögenhetsuppbyggnad. Mellanösterns 400000 miljonärer sitter tillsammans på 1,7 triljoner.
Köp av fotbollslag och andra sportklubbar, diamanter och kinesisk konst är trender som kommer bland de globala rika, enligt Merill Lynch/Capgemini.
Brett Arends på Market Watch studerar slutligen mönster i hur de rika placerat sina pengar, men upptäcker att det inte tycks finnas några större hemligheter att lära sig av; tvärtom upprepar de statistiskt vissa misstag som alla placerare i genomsnitt gör. ”De rika tycks inte hantera sina pengar smartare än alla vi andra; de har bara mer av dem”, skriver han.