I mitten av juli slog de fackliga organisationerna i ett gemensamt upprop larm om krisen i skånsk sjukvård, med ständiga överbeläggningar och överbelastad personal, och uppmanade regionledningen att agera innan något allvarligt inträffar. När Arbetaren pratar med Monica Näslund, avdelningsstyrelseledamot på Vårdförbundet Skåne, berättar hon att ingenting har hänt förutom att facket varje vecka får ta emot samtal från förtvivlade sjuksköterskor.
– Jag har inte hört ett ljud från ledningen för Region Skåne och det har skrivits väldigt lite i tidningarna. Vi har väldigt många arbetsplatser där det har varit en väldigt tuff sommar. Vi har fått in flera samtal i veckan från medlemmar som inte orkar mer, om dålig arbetsmiljö, överbeläggningar, att man inte hinner rapportera avvikelser. Pressen brukar vara stor på sommaren, men även medlemmar som arbetat länge vittnar om att detta varit den värsta sommaren någonsin.
Skånes Universitetssjukhus har länge dragits med ett budgetunderskott och haft sparkrav på sig. Socialstyrelsen har riktat kritik mot att de ständiga överbeläggningarna och menar att flera dödsfall kunnat undvikas om det inte vore brist på övervakning och vårdplatser.
Monica Näslund är djupt oroad för patientsäkerheten.
– Även många våra yngre medlemmar jobbar numera deltid. När 30-åringar utan barn inte orkar jobba heltid, då är det någonting som är väldigt fel. Det är redan brist på specialistsjuksköterskor och om ingen orkar jobba heltid kommer den bristen bli ännu större. Det är ett nationellt problem. Jag vet inte hur vi ska säkra vården under de här omständigheterna.
Saerun Jonsdottir, huvudskyddsombud på Skånes Universitetssjukhus i Lund, bekräftar även hon att det varit en mycket tuff sommar. På hematologavdelningen har 25 av 60 sjuksköterskor sagt upp sig det senaste året och det råder personalbrist, vilket har märkts under sommaren.
– Det finns inget utrymme för sjukfrånvaro eller semester, folk jobbar ständigt övertid och dubbla pass. Man kan jobba från 7 till 22 och om man har tur få en halvtimmes rast, berättar hon.
Divisionschefen på hematologen har lovat att driva att enheten ska få mer resurser. Mer än så är inte sagt för att möta sjuksköterskorna, som slog larm i början av sommaren.
– Men vi är ett tåligt släkte, som ställer upp och hjälper varandra. Arbetsgivaren har ju den fördelen att personalen är väldigt lojal. Vi ser ju direkt konsekvenserna för patienterna och det gör att man rycker in och jobbar dubbla pass.
Även Arbetsmiljöverket har reagerat på de ständiga överbeläggningarna på sjukhus i Region Skåne. Sedan 2003 har regionen betalat 2 miljoner i viten för den dåliga arbetsmiljö som felplacerade sängar och överbeläggning innebär.
Myndigheten får flera anmälningar i veckan från sjukhusen i Malmö och Helsingborg om att felplacerade sängar bidrar till en arbetsmiljö där personalen riskerar förslitningsskador och överbelastning.
Arbetsmiljöverket vill att vitena ska ses som ett påtryckningsmedel för att få politiker och ledning att engagera sig i frågan.
Regionstyrelsen har gett regiondirektören i uppdrag att tillsammans med sjukhuschefen för Skånes universitetssjukhus att utreda vad man kan göra inom den nuvarande budgetens ramar. Det berättar Lina Miller, presschef på Region Skåne.
– Hur man kan tänka nytt inom budgetramarna, men med patientsäkerheten i fokus. I andra hand kanske det krävs politiska beslut om att skjuta till mer pengar. Men just nu inväntar alla resultatet av den utredningen, säger hon.
Region Skåne gick 2010 med ett överskott på 852 miljoner och regionens samlade överskott ligger på 2219 miljoner kronor.
För facken återstår nu att prata ihop sig om vad som blir nästa steg.
– Det vi måste göra nu är att samla ihop oss, se hur situationen varit under sommaren ur patientsäkerhetssynpunkt och arbetsmiljösynpunkt, och sedan utifrån det utarbeta en strategi för hur vi ska agera, säger Monica Näslund.