TV-pjäsförfattaren Dennis Potter – en ivrig kritiker av brittisk tabloidjournalistik – döpte den cancertumör som sedermera dödade honom till ”Rupert”.
”Att sätta dit Rupert Murdoch för telefonavlyssning vore lite som att plocka Al Capone för skatteflykt”, har Counterpunchs David Swansson skrivit om den pågående brottsutredningen.
Få personer har blivit så hatade som Murdoch, men ändå tog det mer än 50 år innan hans ljusskygga affärsmetoder hann ifatt honom.
Murdoch ärvde sin första tidning i Australien vid 22 års ålder, och expanderade sedan raskt. Men det var i Storbritannien och, senare, i USA som han började köpa upp tv-kanaler. Och – som journalisten Susil Gupta påpekat – tv-branschen omsätter inte bara mer pengar, utan är också ytterst politiserad. Skillnaden mellan ett beviljat tillstånd och ett avslag kan vara många miljarder. Varje affärsman som vill bli framgångsrik inom tv-branschen måste antingen ha goda kontakter med den politiska makten eller, som Silvio Berlusconi i Italien, vara den politiska makten.
Murdoch allierade sig tidigt med högerns Margaret Thatcher i Storbritannien. 1986 avskedade han 6000 strejkande grafiker och ersatte dem med medlemmar av ett annat fackförbund. Han fick starkt stöd från regeringen och massivt polisbeskydd utanför sitt nya tidningshögkvarter i Wapping i Londons hamnområde. Mer än 1000 strejkvakter greps under konflikten och många skadades i strider med polisen.
Murdoch har i en senare intervju nekat till att ha diskuterat sina planer på förhand med Thatcher, men samtidigt sagt att ”vi visste att vi skulle få starkt polisbeskydd”.
På anläggningen i Wapping infördes ny teknik för elektronisk sättning, men också nya arbetsrelationer: oreglerade arbetstider och avtal om strejkförbud. Det framgångsrika användandet av strejkbrytare, avskedandet av strejkande och taktiken att ställa olika fackförbund mot varandra blev, tillsammans med gruvarbetarstrejken ett år tidigare, avgörande för att splittra och försvaga den brittiska fackföreningsrörelsen.
I detta hade mediemogulen och toryregeringen ett gemensamt intresse, och deras allians fortsatte. På valdagen 1992 hade hans tidning The Sun förstasidesrubriken ”Om [labourledaren] Neil Kinnock vinner i dag, kan den sista britten att lämna landet vara snäll att släcka lyset”. The Sun tillskrev sig sedan öppet äran av att vinna valet åt Torys.
1997 bytte Murdoch icke desto mindre sida och lät The Sun stödja Labours Tony Blair. Kort efter valsegern avskaffande Blair ett tidigare förbud för samma företag att äga tidningar och TV-kanaler. Regeländringen kallades för ”Murdochlagen”, eftersom han var den ende som gynnades av den. ”Murdoch var den 24:e regeringsmedlemmen. Varje gång något verkligt stort beslut skulle tas, hade jag alltid känslan av att han tittade över axeln på Blair”, skriver dennes tidigare kommunikationschef Lance Price i boken The Spin Doctor’s Diaries. Tony Blairs memoarer ges också ut på Murdochs bokförlag.
2003 stödde Murdochs samtliga tidningar kriget i Irak. Murdoch uttalade sig själv för kriget och förklarade att en viktig vinst av det skulle bli ”olja för 20 dollar fatet”. På World Economic Forums möte i Davos 2007 medgav han öppet att han använt sitt medieföretag News International för politisk påverkan. På frågan om News International lyckades styra debatten kring Irakkriget svarade han:
– Nej, jag tror inte det. Vi försökte.
2008 bytte Rupert Murdoch återigen sida och ställde sig bakom Torys David Cameron. Cameron flögs bland annat i hans privata jet till ett möte och en fest på hans yacht i Medelhavet. Tories anställde en av hans tidigare redaktörer, Andy Coulson – som nu gripits i avlyssningsskandalen – som kommunikationschef.
I USA har han undvikit att blanda sig i politiken på samma öppna sätt, men han har startat eller köpt en rad konservativa medier, däribland Wall Street Journal och Fox News. Enligt tidigare Fox-reportern Charlie Reina cirkulerar företagsledningen varje morgon ett PM till nyhetsredaktionen med instruktioner om hur olika händelser ska behandlas politiskt.
Trots sin konservatism är Murdoch icke desto mindre pragmatisk. Hans bokförlag bröt kontraktet med den siste brittiske guvernören i Hong Kong, Chris Patten, på grund av hans kritik av den kinesiska regimen. Av samma anledning plockade han bort BBC ur utbudet på Star TV, hans kinesiska kabel-TV-nätverk.
– BBC attackerade regimen överdrivet, visande foton från massakern på Himmelska fridens torg om och om igen, förklarade han själv beslutet.
Susil Gupta menar att telefonavlyssningen ingår i ett större mönster som ännu inte granskats offentligt: ett system för att samla information om politiker och andra makthavare för att vid behov kunna sänka vem som än hotar Murdochs intressen. ”I hur stor utsträckning styr Murdoch den brittiska politiska eliten? Det är betydelsefullt att observera att, för att kunna agera mot honom, var det nödvändigt med en unik överenskommelse mellan alla partier – så att News International kunde blockeras från att attackera enskilda politiker. Det visar på omfattningen”, skriver han.