Den 20 augusti sköts bondeledaren Secundino Ruiz ihjäl och hans kamrat Eliseo Pavón skadades. Den interamerikanska människorättskommissionen hade krävt skydd för de båda eftersom den ansåg att deras liv var i fara. Dagen efter sköts bondeledaren Pedro Salgado och hans hustru ihjäl. Salgados kamrater uppgav att de lyckades hindra mördarna från att hugga huvudena av sina offer.
Kort före morden hade regeringen satt in militärens specialstyrka Xatruch för att stoppa våldet i Bajo Aguán i norra Honduras. Ett tiotal personer, både bönder och privata vakter vid storgods, dödades under oklara omständigheter en vecka före de senaste morden. Polisen uppger att bondeledarnas död inte har att göra med jordkonflikten, vilket bönderna menar är nonsens. På telefon från Bajo Aguán berättar Julio Hernández, talesman för bondeorganisationen Marca – som Secundino Ruiz var ledare för – om våldet mot dem.
– Vi vågar knappt gå och handla på marknaden längre. De stora jordägarna har anlitat yrkesmördare. De är ute efter mig och andra ledare, säger han till Arbetaren.
Sedan slutet av 2009 ockuperar tusentals bönder flera storgods i den bördiga Aguándalen. De kräver att jorden skrivs över på dem. Området befolkades på 1960-talet när staten delade ut jord till bondekooperativ i samband med en progressiv jordreform. 1992 antogs en ny jordlag i linje med den nyliberala reformpolitik som då drevs. Syftet var att skapa några få stora jordägare och minska antalet småbönder.
Lagstiftarna trodde att stordrift skulle medföra ett effektivare och modernare jordbruk. Kooperativen tilläts sälja sin mark, med resultatet att några få storföretagare kom över tiotusentals hektar bördig mark. Många kritiker hävdar att företagarna mutade kooperativens ledare och att köpen var olagliga. Det är också därför som dagens ockupanter anser att de är de rättmätiga ägarna till jorden.
Konflikten är invecklad då bönderna är uppdelade på flera olika organisationer. En del av dem har gjort överenskommelser med regeringen och jordägarna. Vissa av bönderna hävdar att regeringen är i maskopi med jordägarna, medan till exempel Julio Hernández anklagar jordägarna för att stå bakom våldet och säger att bönderna har fått stöd av regeringen genom det statliga jordbruksinstitutet och dess chef, César Ham.
– César Ham har stöttat oss i vår kamp. Det är därför han också lever under dödshot. Men vad politikerna säger spelar inte så stor roll. I Honduras är det storföretagarna och godsägarna som styr.
Efter de våldsamma händelserna i mitten av augusti då även vakter vid storgods dödades sade César Ham att de stora bondeorganisationerna inte var inblandade. Han skyllde istället på mindre grupper som inte förhandlar med regeringen.
Godsägare och vissa politiker har anklagat bönderna för att ha tränat sig i gerillakrigföring med hjälp av venezolanska och nicaraguanska agenter. Men de har fått mothugg av bland annat försvarsministern, som har sagt att det inte finns utländska agenter bland ockupanterna. Bönderna har också anklagats för att vara beväpnade med automatvapen, vilket Julio Hernández förnekar.
– Vi har inga eldvapen, bara machetes. Det är vårt arbetsredskap, men ändå händer det att militären tar ifrån oss våra machetes.
Trots våldet fortsätter bönderna att kämpa för en bit jord. De har inget alternativ, förklarar Julio Hernández. Situationen för jordlösa bönder är hopplös.
– Som daglönare tjänar man bara hundra lempiras [motsvarande 35 kronor] om dagen. Det går inte att försörja en familj på den summan. Dessutom behandlas daglönarna illa av godsägarna.
Situationen förvärras av att narkotikasmugglare använder sig av området för att forsla kokain från Sydamerika norrut mot USA. Med drogkartellerna kommer fler vapen och professionella mördare villiga att ta uppdrag mot betalning. Julio Hernández är rädd för att våldet mot bönderna ska fortsätta.
– Polisen och militären skyddar oss inte. Vi har till och med sett dem i sällskap med yrkesmördarna. Ingen har heller gripits för morden på bönder. I stället hittar vi mördade bönder nästan varenda morgon, ibland med tecken på tortyr och utan huvud.