Efter att den ”Ungerska arbetsplanen” (se Arbetaren nr 33/2010) klubbats i parlamentet under juli blev detta arbetslag det första att i praktiken anvisas till de nya tvångsarbetena, med ersättning motsvarande socialbidrag.
– Jag behöver pengarna, men här finns inga toaletter, och varje gång man går ut i buskarna sätter man sig mitt i ett myrbo, och det finns ingen skugga någonstans, berättar en av de arbetslösa för tidningen 168 Òra, som refereras av bloggen Contrarian Hungarians.
Om de kommer att vara tvungna att göra samma uppgifter även i regn och kyla vet de inte.
– De kommer att lära sig jordbruk och djurskötsel och kunna producera livsmedel för lokalbefolkningen, förklarade Károly Papp, den projektansvarige.
Enligt bloggen visar representanter för regeringspartiet Fidesz en besatthet vid att lära ungrarna odla sin egen mat. En grupp personer som förlorat sina hem under den ekonomiska krisen har också utplacerats i en avlägsen koloni långt bort från alla arbetstillfällen, men med utrymme för varsin köksträdgård.
Buskröjningen i Gyöngyöspata, påpekar Contrarian Hungarian, är ett modellprojekt som myndigheterna förväntar sig att massmedierna kommer att besöka. Senare under augusti har minst ett arbetslag till skickats ut med liknande uppgifter från en närliggande by. Hittills har inga arbetslag skickats långt bort från sin egen hembygd, så det återstår att se om uppgifterna om att de kommer inhysas i containrar är korrekta.
Personer som vägrar delta i arbetsprojekten förlorar rätten till alla sorters sociala understöd under ett år. Om någon stängs av på grund av ”undermåligt arbete” dras understöden istället in under tre år.
Valet av Gyöngyöspata för den första arbetsbataljonens placering har en uppenbar symbolik. Detta var byn som tidigare under året ockuperades av 2000 uniformerade paramilitärer kopplade till fascistpartiet Jobbik efter konflikter mellan romska och etniska ungrare, och som sedan valde en borgmästare från Jobbik.
Jobbik har tidigare krävt att brottsbelastade romer ska förvisas till särskilda inhägnade och polisövervakade stadsdelar, ett förslag som Fidesz då avvisade som ”horribelt” och ”grundlagsvidrigt”.
Enligt Contrarian Hungarian är samtliga utkommenderade i arbetslaget i Gyöngyöspata romer, eftersom, enligt uppgift, samtliga arbetslösa etniska ungrare som kallats i sista stund kunde uppvisa arbetsintyg som berättigade till en ny period med arbetslöshetsersättning.
Inte desto mindre har Jobbik förklarat sig besvikna över den nya lagen, som partiet kritiserade för att ”inte skilja mellan fripassagerare och hederliga arbetare som blivit arbetslösa utan egen förskyllan” och ”förvisa människor som betalat sina socialavgifter i många år tvärs över landet för att bo i kåkstäder”, enligt Budapest Times.
Det är möjligt att de – förmodat falska – arbetsintygen varit ett verk av de lokala kommunala myndigheterna i Gyöngyöspata, och att Jobbik fruktar att programmet kommer att tillämpas på ett mindre etniskt diskriminerande sätt på andra håll.
Under den sista tiden har den ekonomiska krisen i Ungern förvärrats, med nolltillväxt och nya sparkrav. Det är osäkert om detta kommer att leda till att planerna på storstilade arbetsprojekt skalas ned, eller tvärtom står kvar med baktanken att få alla som har något alternativ att avstå från ersättningar.
I Gyöngyöspata har de utkommenderade arbetarna hittills rensat en mindre sluttning. Arbetet, som med maskiner skulle tagit en vecka, väntas vara fyra månader. Sedan, förklarade borgmästaren från Jobbik, ska området planteras med ”riktig ungersk ek”.
Tvångskommenderade Pal, som är en van skogsarbetare, påpekar dock för tyska Der Spiegels reporter att en ekskog tar minst 80 år på sig att växa upp, medan de hibiskusbuskar som de håller på att röja bort redan ger frukter värda en halv euro kilot, om någon hade skördat dem.