Flera fackförbund har investerat delar av sina konfliktfonder i aktier. När börsen nu rasar minskar därför också stridskassorna. De tre största facken Kommunal, Unionen och IF Metall har det senaste halvåret tillsammans förlorat drygt 2,7 miljarder kronor. Unionen, som valt en mer risktagande strategi, har drabbats hårdast. Sedan årsskiftet har värdet av förbundets innehav på Stockholmsbörsen fallit med 2,2 miljarder. Ludvig Svenonius är programmerare och medlem i Unionen. Han är kritisk till att medlemmarnas pengar ska investeras i aktier, men också till den bristande informationen till de berörda.
– Det är inte så lyckat att förlora en jävla massa pengar på ingenting. Det finns stor anledning att vara besviken över att en stor del av stridsfonden försvinner. Det är ju ändå en så pass viktig sak i ett fackförbund, säger han.
Vid årskiftet hade Unionen 9,8 miljarder kronor placerade på Stockholmsbörsen, ett innehav som alltså nu minskat med över 20 procent. Men Unionens kanslichef Hanna Brandt Gonzales tar förlusten med ro.
– Jag kan säga rent generellt att vi är ett rikt förbund. Vi står starka inför avtalsrörelsen och har ett bra kapital, säger hon.
Hon säger att hittills har hon inte fått någon reaktion från besvikna medlemmar, eller positiva reaktioner när det har gått bra. Hon säger sig vara övertygad om att medlemmarna vet att ledningen förvaltar stridsfonden på ett säkert sätt.
– Investerar man på börsen får man räkna med förluster. Vi har
en långsiktig investeringsstrategi. Medlemmarna behöver inte oroa sig. Vi förvaltar våra medlemmars pengar väl, säger Hanna Brandt Gonzales.
Att ha sina medel investerade i aktier är för kanslichefen en självklarhet. I förbundet har frågan inte diskuterats med medlemmarna.
– Vi har en långsiktig strategi och har inte ändrat den nu och den är bra. Vi är så ekonomiskt rustade att vi klarar en sådan här nedgång. Dessutom är det så att vi genom våra investeringar tillför kapital till svenska företag, säger Hanna Brandt Gonzales.
Inte heller på Kommunal eller IF metall har frågan varit uppe för medlemsdiskussion. Beslutet har tagits av förbundens respektive styrelser. Varken Ulf Andersson, ekonomichef IF Metall, eller Anders Bergström, Kommunals förbundskassör, betvivlar att spekulation med pengarna i konfliktfonderna skulle vara ett bra beslut. Båda har tilltro till marknadens långsiktiga uppgång, något de tror medlemmarna delar.
– Allting är en fråga om vad vi tror om framtiden. Vi tror att samhället kommer utvecklas på sikt. Samhället är ju marknaden och vi tror inte att samhället kommer gå under, säger Anders Bergström förbundskassör på Kommunal.
SAC – Syndikalisterna är en av få facksammanslutningar som inte valt att placera sin stridsfond i aktier. I stället har man pengarna placerade i en räntefond med låg risk.
– Vår uppgift är inte att öka stridsfonden utan att förvalta den. Vi har ingen riskplacering så den går ju inte upp i värde heller, säger Thomas Carlsson, kassör i SAC.
Så vitt han vet har det aldrig varit uppe för förslag heller. Anledningen beror inte så mycket på ett ideologiskt ställningstagande som organisationens struktur.
– Det är nog så att vi har en tradition av att här är det medlemmarnas pengar. De som sitter i centralkommittén har ju varit fackligt aktiva lokalt och är sedan tvungna att gå tillbaka dit. Då vill man inte behöva säga att man spelat bort sina kamraters pengar. De ansvariga inom LO slipper ju återvända.
Däremot står inte heller SAC helt utanför aktiemarknaden. Organisationens pensionsavtal med förvaltaren KP innebär att pensionspengarna är investerade i aktier.
– Alla är tvungna att ha pensionspengarna någonstans enligt kollektivavtal och vi har det i KP. Jag tror att det är ett bättre val, det är ändå kooperationens och inte Wallenbergs stiftelse.