Apple är världens just nu högst värderade börsbolag och slog i år alla rekord när det ökade sin vinst med 95 procent under första kvartalet. Priset betalas på verkstadsgolven. Apple har inga egna fabriker utan produktionen är förlagd hos underleverantörer, till stora delar i södra Kina.
Den kanske mest uppmärksammade skandalen är självmorden bland arbetarna på Foxconn. Jätteföretaget har över en miljon anställda och producerar elektronikkomponenter för Apple och andra liknande företag. Under 2010 begick 16 arbetare på Foxconn självmord genom att hoppa från byggnader på fabriksområdet. Ytterligare tre ska ha försökt men överlevt.
Foxconns ledning skyllde till en början på personliga problem bland arbetarna, men historierna om skyhögt tempo, massiv påtvingad och obetald övertid och en hård arbetsledning med krav på militär disciplin nådde snabbt medierna. En universitetsstudie liknade Foxconn vid ett arbetsläger. Foxconn har efter händelserna satt upp nät kring fabriker och arbetarbostäder för att fysiskt fånga anställda som försöker ta sina liv samt gjort utspel om att låta robotar ersätta människor i produktionslinjen. I övrigt rapporteras fortfarande samma problem från fabrikerna.
Redan 2006 blev Apple hårt kritiserat för dåliga arbetsförhållanden på Foxconn. Apple förnekade till en början detta, men lovade sedan bättring.
Fler larmrapporterhar också dykt upp kring Apples underleverantörer i Kina och Taiwan. Under 2009 blev 137 arbetare på en av Winteks fabriker i östra Kina, som tillverkar Apples produkter, svårt sjuka efter att ha arbetat utan skyddsutrustning med det extremt giftiga lösningsmedlet n-hexan. Medlet används i produktionen av pekskärmar. Arbetarna drabbades av nervskador, svårigheter att gå och smärtor i leder. Apple har uppmärksammat att de 137 arbetarna har blivit sjuka, men inte kommenterat deras anspråk på en ursäkt från Steve Jobs och medicinsk hjälp.
– Steve Jobs var likgiltig inför att vi blivit förgiftade och undvek sitt ansvar, säger Jia Jingchuan, en av de drabbade, i ett uttalande från Hongkongbaserade arbetsrättsliga organisationen Students and scholars against corporate missbehavior, Sacom.
Vid återkommande tillfällen har fackförningar och arbetarorganisationer slagit larm om sweatshopliknande villkor i Apples produktionsled och gång på gång har företaget slagit ifrån sig. Steve Jobs förnekade själv att Foxconn skulle vara en sweatshop 2010. När Apple sedan, efter påtryckningar, gjorde en egen utredning uppdagades såväl barnarbete som att arbetsveckor på över 60 timmar var vanligt förekommande.
Organisationen China Labour Watch har länge arbetat med att uppmärksamma Apples bristande ansvarstagande för arbetsförhållandena hos dess underleverantörer i landet.
– Även om Steve Jobs utan tvekan var en oöverträffad talang i vår tid, är min största sorg att han lämnade efter sig en produktionskedja som fortfarande saknar ett effektivt tillsynssystem som skulle kunna få fabrikerna att förbättra arbetsvillkoren, säger Li Qiang, vd på China Labour Watch.
Organisationen skriver med anledning av Steve Jobs bortgång att den länge har försökt föra en dialog med Apple om de dåliga arbetsförhållandena, men aldrig fått någon typ av respons.
Steve Jobs kämpade flera år mot en aggressiv cancer. Sedan januari i år var han sjukskriven och medverkade endast på offentliga framträdanden i samband med lanseringar av nya produkter. I augusti lämnade han slutgiltigt vd-posten. Företaget har dock fortsatt på den inslagna vägen. Några tecken på att möta de krav på en dialog kring de arbetare som förgiftats på Wintekfabriken, har efterträdaren Tim Cook inte visat. Under september kom nya larmrapporter om sweatshops i Apples produktionskedja och när företaget i slutet av månaden öppnade sin flaggskeppsbutik i Hongkong möttes den av protester från bland andra Sacom.
Sacom släppte i samband med protesterna mot Apple-butikens öppnande också rapporten iSlave behind the iPhone, där de alltjämt pågående missförhållandena på Foxconn granskades.
– De här problemen är inte nya i Apples leverantörsled. Foxconn har gjort några mindre förbättringar efter kritiken. Men de flesta problemen kvarstår. Den senaste Ipad-fabriken vi besökte var nyöppnad och hade samma problem, farliga arbetsmiljöer, ingen skyddsutrustning, ledning som krävde militär disciplin av arbetarna, säger Debby Chan, projektledare på Sacom, till Arbetaren.
Hon hyser inga förhoppningar om att Apples nya ledning kommer att ta tag i problemen.
– De bryr sig bara om vinsten. Det måste komma krav från konsumenterna på att de inte vill ha elektronik som tillverkats under slavlika arbetsvillkor.