Papperslöse Simon Peter Muwonge fick sparken efter tre år på byggstädfirman. Eftersom han fått avslag på sin asylansökan bestämde han sig i samband med avskedandet för att återvända till Uganda, men Svenska Kyrkan i Bergsjön rådde honom att kontakta Syndikalisterna. Efter förhandlingar gick företaget med på att betala både löneskuld, uppsägningslön och skadestånd.
– Jag är väldigt glad och lättad. Jag hade inget hopp förrän jag gick till facket. Men de gjorde allt vad de kunde och jag fick både lön och skadestånd, säger Simon Peter Muwonge.
Han kom till Sverige för tre år sedan med drömmen om ett jobb inom ramen för sin utbildning i miljövetenskap. Väl på plats visade det sig omöjligt, och genom en kamrat fick han kontakt med byggstädsföretaget. Arbetet var hårt med nära nog daglig övertid och sjudagarsveckor utan OB-tillägg eller semesterersättning.
– När man väl är här måste man försöka överleva bäst man kan. Det var hårt och många gånger hade jag inte tid att vila. Chefen kunde ringa vid midnatt och ge en morgondagens schema.
En dag i juni slutade chefen höra av sig och svarade inte heller i telefon. Lönen betalades inte ut och plötsligt fick Simon Peter Muwonge beskedet att han skulle lämna in arbetskläder och ID-bricka. Fackföreningen Göteborgs LS av SAC kontaktade firman och förklarade uppsägningen ogiltig.
– Han blev uppsagd utan giltiga skäl. De ringde helt enkelt och sade att han inte var önskad längre och de har inte lämnat in några skäl till varför. På den här medlemmens arbetsplats är folk rädda för att organisera. sig och många har blivit hotade både fysiskt och psykiskt, säger Christian Andersson, fackligt ombud på Göteborgs LS.
Företaget har flera gånger gått i konkurs för att sedan återuppstå under annat namn. Trots detta, och trots att ägaren har stora skatteskulder, tillhandahåller företaget byggstädning åt flera av de svenska byggjättarna. Efter ett varsel om att kontakta kundföretagen och Skattemyndigheten valde företaget dock att förlikas och betala 48 300 kronor inklusive skatt.
– Det här är ett karaktäristiskt exempel på hur företag utnyttjar papperslösa arbetare och hur stora företag använder sig av de här företagen med gott minne. Hela städbranschen är en smutsig bransch och det är viktig att visa att papperslösa har samma fackliga rättigheter, säger Christian Andersson.
Simon Peter Muwonge känner att han fått upprättelse, men kommer fortfarande resa hem. Han säger att chefen lurat flera av hans vänner och nu rekommenderar han alla att gå med i facket. Göteborgs LS arbetar enligt Christian Andersson nu med att organisera övriga arbetare på företaget.
– Vi vet att det är flera på företaget som går under samma villkor. Vi kommer gå vidare genom att kalla till nytt möte och fortsätta försöka organisera på det berörda företaget där vi har kontakt med flera arbetare.
FAKTA: Papperslösa i Sverige
• I dag lever mellan 10 000 och 50 000 i Sverige utan uppehållstillstånd.
• De flesta arbetar inom städ-, restaurang- och byggbranschen, i mindre skala även inom jordbruket.
• Även om en person saknar uppehållstillstånd så har han eller hon ändå rätt till lön för utfört arbete.
• I enlighet med den svenska modellen är det upp till facken att driva de papperslösas ärenden. Många papperslösa drar sig dock för att driva sina fall till domstol eftersom de riskerar utvisning om de vittnar. Facken kan dock ändå driva deras ärenden genom förhandlingar och arbetsköpare är skyldiga att hålla förhandlingar om facket kräver det.
• I dag är det bara Fastighets och SAC – Syndikalisterna som organiserar papperslösa arbetare. LO:s kongress sade 2008 nej till organisering av papperslösa, men i en undersökning som utfördes av LO-opinion 2009 svarade 71 procent att centralorganisationen ska organisera papperslösa.