2006 släppte statliga Svenska spel en reklamfilm som kom att bli det tidigare monopolets allra mest populära. Videoklippet spreds och hyllades på nätet samtidigt som det blev en klassiker i branschen.
I centrum står den timide karaktären ”Lotto-Åke”, som precis då han ska lämna kontoret på fredagseftermiddagen blir inkallad till chefen. Den övertydligt odräglige chefen kallar Åkes rapport för ”skit” och förkunnar nonchalant att denne måste arbeta hela helgen.
Maktrelationen är tydlig. Sympatierna är på Åkes sida och den som inte känner ett uns av indignation gentemot översittaren som förnedrar sin undersåte lider förmodligen av empatistörningar.
Men plötsligt händer någonting. Ett sammanbitet drag kan skönjas över den försynte Åkes ansikte och sekunden därefter börjar han plötsligt, med tillgjord röst, att upprepa de auktoritära klyschorna. Chefen reagerar först med ilska, men vreden förbyts snart i osäkerhet. Den nyss så kaxige mobbaren vädjar nu med rädsla i rösten till Åke att sluta. Någonting är uppenbart fel – varför vågar den anställde mopsa upp sig så flagrant?
Svaret är, i detta fiktiva fall, att Åke vunnit på Lotto. Då den ekonomiska beroenderelation som får många att knyta näven i fickan har brutits finns helt enkelt inte längre någon anledning att tolerera kränkningarna uppifrån.
Reklamfilmen premiärvisades på en söndag. När Svenska spels marknadsavdelning anlände till jobbet på måndagsmorgonen var telefonväxeln nedringd av personer som ville prata om reklamen.
– Det vart oroligt och man tänkte ”nu har något gått fel”, men de ringde och ville veta när den skulle sändas igen. Det var en stor succé, säger presschefen Johan Tissel.
– Det slog väl an någon form av känsla, att det skulle vara skönt i vissa sammanhang att inte behöva krusa för någon utan att ha friheten att säga ifrån.
I dag skulle Svenska spel inte göra en liknande reklamfilm. Att uppmuntra landets anställda att håna sina chefer ses helt enkelt inte som förenligt med direktiven om att verka för ansvarsfullt spelande. Samtidigt tycks inte så många ha inspirerats av filmen.
– Erfarenhetsmässigt är det väldigt få svenskar som vinner högvinster som lägger om sin livsföring och ber chefen dra, de flesta är ganska försiktiga. Väldigt många betalar av huslånen. Kanske är det en anledning till att filmen gick så här bra, man kunde identifiera sig med det på något vis.
Vad är då det tilltalande i att identifiera sig med en anställd som sätter chefen på plats? Det finns en ansenlig mängd forskning som visar att upplevd orättvisa påverkar individens hälsa negativt. I Sverige har exempelvis arbetslivsforskaren Mats Liljegren vid Linköpings universitet visat att personal som anser sig ha diskriminerats i samband med uppsägning drabbas av negativa hälsokonsekvenser, medan de som blev uppsagda i enlighet med turordningslistor och behandlades med respekt förmådde hantera processen bra.
– Om något av de här kriterierna inte uppfylls, som att chefen är en skitstövel, så upplever man sig ha blivit orättvist behandlad också i övrigt. Och allt som upplevs som en orättvisa påverkar hälsan lika mycket, säger han till tidningen Kollega.
I ett sådant perspektiv är det lätt att tänka sig att den anställde som ryter ifrån får symbolisera en motståndshandling. Helt enkelt en slags de hunsades revansch. För rättvisa är alltjämt populärt. Så sent som 2008 visade exempelvis en undersökning genomförd av Sveriges Kommuner och Landsting att 90 procent föredrog ökad kvalitet inom välfärden framför sänkt skatt, och att 80 procent var villiga att betala högre skatt för att förbättra välfärdstjänsterna.
FAKTA: De tog steget
Det är inte bara i filmerna som anställda får nog och säger upp sig på stående fot. Arbetaren redogör för några exempel från verkligheten.
Fick nog av Berlusconi
I maj förra året fick Maria Luisa Busi, nyhetsankare på den statliga italienska tv-kanalen Rai1, nog och lämnade sitt jobb. Hon har inte själv kommenterat sitt agerande, men på en lapp som fästs på en anslagstavla på redaktionen, och som sedermera spridits i media, redogjorde hon enligt The Guardian sakligt för sina skäl: tv-kanalen kröp för makten och behandlade den skandalomsusade premiärministern Silvio Berlusconi, just då anklagad för sexköp, med silkesvantar.
Vann 17 miljoner
Enligt TT var det ”knökfullt” på restaurang Kronborg Havsbad i Helsingör den där novemberkvällen 2008 då den svenske kocken plötsligt fick ett telefonsamtal från sin son. Trots att ugnen var på och ett större sällskap väntade på sin lasagne släppte kocken vad han hade för händer och plockade ihop sina tillhörigheter. På vägen ut sade han i förbigående till sina chefer att han vunnit 17 miljoner kronor på hästkapplöpning.
– Vi har varken sett eller hört av honom sedan dess, men jag måste erkänna att jag hade gjort det samma, kommenterade ägaren Hanne Pagh.
Tog nödrutschkanan och två öl
Bråket i kabinen eskalerade, och när passageraren slutligen slog Steven Slater i huvudet var det droppen som fick bägaren att rinna över. Efter nära 30 yrkesverksamma år som steward fattade han ett beslut som han omedelbart omsatte i praktik. Genom flygplanets högtalarsystem förkunnade han:
– Till passageraren som precis kallade mig en ”jävla idiot”: dra åt helvete! Jag har jobbat med det här i 28 år och jag har fått nog.
Därefter tog han två öl från serveringsvagnen, utlöste i strid med alla reglementen den uppblåsbara nödrutschkanan och gled ned, bort, och iväg mot någonting nytt.
Slater greps senare av polis. Han dömdes till ett villkorligt straff samt att betala 10 000 dollar till sin tidigare arbetsköpare. På internet startades flera insamlingar för att betala ”hjältens” böter.