Det blir allt farligare på landets häkten och anstalter. Det säger Seko efter att en kvinnlig kriminalvårdare misshandlades till döds i början av månaden på ett häkte i Huddinge utanför Stockholm. Den 24-åriga kvinnan arbetade ensam trots att reglerna förbjuder det och ensamarbetet fortsatte även efter dödsfallet. Händelsen ledde till att Arbetsmiljöverket, förra veckan, förbjöd ensamarbete på Huddingehäktets rastgård, men ute i landet sker det alltjämt. Anledningen är enligt Thomas Hagsten på Seko Kriminalvård personalnedskärningar.
– Vi kan aldrig acceptera ensamarbete. Det som hände på häktet i Huddinge får inte hända igen, säger han.
De senaste tre åren har regeringen tillfört 900 miljoner till Kriminalvården. I 2011 års budget tilldelades Kriminalvården 7,5 miljarder. En stor del av pengarna har gått till att bygga nya fängelser och anpassa äldre anstalter och häkten för att minska antalet rymningar. Även antalet anställda kriminalvårdare har ökat. Men bakom den positiva statistiken döljer sig, enligt Seko, en faktisk nedskärning för de som arbetar direkt mot de intagna. Genom omstruktureringar har antalet intagna per kriminalvårdare ökat.
– Det är färre som i dag ska dela på mer arbetsuppgifter. Där man har gått ned i bemanning har säkerheten eftersatts och risken för våldsituationer ökar.
Men inte bara de anställda kriminalvårdarna mår sämre. Nedskärningarna får också direkta återverkningar på de intagna. Karolina Johnsson är ordförande för Förtroenderådens riksorganisation, Frio. Hon säger att vårdarna får mindre tid för de enskilda intagna, som i sin tur får mindre och mindre möjlighet att påverka sin redan väldigt begränsade tillvaro. Det kan ta flera veckor att få ett svar på om man kan få en extra kudde. Med kriminalvårdarnas ökade arbetsbelastning ökar också misstagen.
– Vi har sett ett ökande antal klagomål på felmedicinering. När man måste skriva en skriftlig ansökan om en extra kudde, och råkar ut för felmedicinering känner man en minskad kontroll över sitt liv och sådant skapar frustration.
I de värsta fallen kan underbemanningen också leda till ökade trakasserier mot de intagna, enligt Karolina Johnsson. Med ömsesidig frustration ökar risken för våldsamheter.
– Personalen har ju ett jättetryck från ledningen och tryck från de intagna. Detta kan ju i vissa fall leda till tjänstefel. Det är frustration från alla håll. Då kan sådana här oerhört beklagliga saker hända som i Huddinge.
Inga Mellgren, generaldirektör för Kriminalvården håller inte med om att våldet skulle öka. Hon tillbakavisar också att myndigheten skulle vara underbemannad.
”Kriminalvården genomför regelbundet verksamhetsanalyser för att vi ska ha rätt bemanning på rätt plats och på rätt tid på anstalter och häkten”, svarar hon per e-post.
Enligt generaldirektören har Kriminalvården inte heller något schemalagt ensamarbete. Hon skriver att myndigheten kommer följa Arbetsmiljöverkets beslut. Hur det kom sig att kvinnan jobbade ensam vill hon inte kommentera.
”Kriminalvården genomför en egen incidentutredning. Eventuella slutsatser, specifikt för händelsen på Huddinge eller mera generellt för Kriminalvården, kommer vi att dra när den är färdigställd.”
Inga Mellgren vill också inskärpa att det bara är några av landets många anstalter som satsat på ökad säkerhet.
”Det är några få anstalter och häkten i högsta säkerhet som rustats upp säkerhetsmässigt. Det var nödvändigt efter de rymningar som genomfördes från Kumla, Hall, Norrtälje och Mariefred 2004. Övriga anstalter och häkten har inte fått dessa förstärkningar.”
Magnus Hörnqvist är kriminolog på Stockholms universitet och ser det senaste decenniets säkerhetsprioriteringar som en naturlig följd av ett förändrat synsätt hos politiker och kriminalvårdsledning. Han säger att det sedan 1980-talet skett en förskjutning från ett fokus på vård och rehabilitering till straff och ”hårdare tag”.
– Det är en jätteförändring från 1970-talet när man hade en justitieminister som ville ha 500 interner. Då satsade man på kultur och medbestämmanderåd. Allt det där har man kastat ut genom fönstret, säger han.
Sedan 1997, då Kriminalvården påbörjade en ökad satsning på säkerhet, kan han se en tydlig försämring för de intagna. Enligt Magnus Hörnqvist är detta en förändring som skett över hela världen.
– Allt har blivit hårdare från ledningens sida. Det har blivit mer visitationer och mindre permissioner.
Även om han som kriminolog förhåller sig skeptisk till rapporter om ökat våld är det tydligt att både personal och intagna i dag mår sämre.
– Folk mår dåligt på anstalter och det gör även deras anhöriga. Men det här är en extremt försumbar grupp. Det är underklassen vi talar om och dem kan man klämma åt. Överklassen skiter ju fullständigt i det, men de som känner de här människorna tycker inte att det är så kul.
Magnus Hörnqvist säger också att inte det inte finns något vetenskapligt belagt samband mellan mängden brottslighet och antalet personer i fängelse. Inte heller går det att säga att hårdare tag skulle ge bättre resultat.
– Om man tar fasta på förebyggandet av brott så försämras det med ett hårdare klimat i fängelserna. Återfallet i brott är fortsatt väldigt högt. I stället innebär det att man knuffar bort de här människorna från ett socialt liv. 40 procent har inom tre år åter begått brott.
Inga Mellgren tillbakavisar att den vårdande aspekten av kriminalvården skulle fått stå tillbaka till förmån för hårdare tag. Tvärtom är rehabiliteringen fortfarande lika viktig under tiden i fängelse, den så kallade verkställigheten.
”Kriminalvården arbetar med att utveckla verkställighetsinnehållet för att bättre kunna slussa ut intagna från anstalterna. Vi har också under de senaste åren arbetat mycket med etik och värdegrundsfrågor, vilket är synnerligen viktigt i en verksamhet som vår.”