I slutet av januari, i nådens år 1658, befinner sig den mobiliserade svenska armén på Jylland. Den svenske konungen Karl X Gustav är pressad och måste snabbt fatta ett beslut som kan komma att bli avgörande för rikets stormaktsambitioner. Ett anfall mot Svenska Pommern befaras vara nära förestående, vilket skulle kunna resultera i ett resursödande tvåfrontskrig mot såväl brandenburgare som danskar.
Konungens vilja är att snabbt tvinga danskarna på knä, men hur? På bara några dagar hade den bistra vintern lagt ett istäcke över sundet och att låta flottan transportera trupperna var således omöjligt.
Det djärva beslutet att tåga över isen fattas. Två skvadroner går igenom och förloras i djupet, men marschen är likväl en succé och den vågade taktiken blir en militärhistorisk framgångssaga. Sverige befäster sin kontroll över flera områden – däribland Skåne, Bornholm och Trondheims län – och dörren öppnas för Karl XI:s och sonen Karl XII:s fortsatta härjningar österut.
Marschen över Lilla Bält inträffade under den så kallade lilla istidens allra kallaste år, då temperaturerna i Skandinavien låg i genomsnitt två grader under dagens. Lilla istiden var en period av kraftiga globala temperatursänkningar från slutet av 1500-talet till mitten av 1800-talet.
Att det var denna globala avkylning som gav Karl X Gustav möjligheten att sätta dansken på plats – eftersom det kallare klimatet helt enkelt gav tjockare isar – är ingen ny teori. Däremot har tvärvetenskaplig forskning kastat nytt ljus över vad som orsakade lilla istiden, och samtidigt blottlagt häpnadsväckande historiska samband.
Klimatforskare har länge sökt ”naturliga” förklaringar till lilla istidens uppkomst, som solfläckar eller variationer i havsströmmarna. Men arkeologer och kulturgeografer har bokstavligen grävt fram en annan förklaring.
Under 1400-talet bedrevs avancerat jordbruk i området kring Amazonasfloden. Men denna jordbrukscivilisation föröddes i spåren av den europeiska kolonisation som följde på att Christopher Columbus 1492 navigerade fel och ”upptäckte” Amerika.
– Det finns en starkt grundad hypotes om att lilla istiden orsakades av, inte Columbus, men väl av sjukdomarna och utrotandet av de folk som bodde i Sydamerika, säger Mats Widgren, professor i geografi, med inriktning mot kulturgeografi, vid Stockholms universitet.
Förklaringen lyder som följer. Kombinationen av de kristna conquistadorernas skoningslösa massakrer av ”hedningar” och europeiska sjukdomar som urbefolkningen saknade skydd mot resulterade i den folkutrotning som i sin tur resulterade i jordbrukscivilisationens förfall. Odlingarna växte igen och ersattes av regnskog. Denna regnskog band stora mängder koldioxid, vilket enligt hypotesen minskade mängden växthusgas i atmosfären och gav en global avkylning.
– Man tror att det bodde tio miljoner människor i Amazonas flodbäcken och att det fanns en mycket avancerad jordbrukskultur är väl etablerat. Att sjukdom ledde till en gigantisk demografisk kollaps är också väl etablerat, liksom att denna ledde till stor igenväxning. Sedan kan klimatforskarna, precis som de gör nu, debattera om det var solfläckar eller denna igenväxning som skapade en gigantisk kolsänka, säger Mats Widgren.
Bakom denna teori ligger också framväxten av en syn på den globala uppvärmningen som någonting som inte startade med den industriella revolutionen, utan redan med de första jordbruken. Vilket förvisso, fram till att bruket av fossila bränslen accelererade processen bortom kontroll, varit till stor nytta för civilisationens framväxt.
– Det är ju så att vi lever i en mellanistid, vilket vi glömmer bort ibland, säger Mats Widgren. Vi är långsiktigt på väg mot ett kallare klimat, den här mellanistidens varmaste period hittills inträffade för 4000–5000 år sedan, och innan det blev så här extremt har uppodling motverkat den långsiktiga nedkylningen.
Han betonar också att hypoteser om uppseendeväckande samband måste ta hänsyn till historisk komplexitet för att inte resultera i förenklad klimatdeterminism.
– Det är alltid svårt att säga att någonting hände på grund av klimatet, det är hela tiden samhälleliga saker som pågår. De här fälttågen hade säkert inte varit möjliga utan lilla istiden, men de skedde ju för att det pågick ett krig, det var inte isen som provocerade fram kriget.
Oavsett den inneboende komplexiteten säger dock kausaliteten ingenting om rätt eller fel. För den ursprungsbefolkning som utrotades eller dukade under för sjukdom förde Columbus berömda felnavigering tveklöst enbart elände med sig. För Karl X Gustav var konsekvenserna betydligt mer gynnsamma. Sverige konsoliderade sitt inflytande som stormakt och kunde genom freden i Roskilde tvinga till sig territoriell kontroll över Skåne och Blekinge.
Å andra sidan är Skåne och Blekinge Sverigedemokraternas allra starkaste fästen. Följaktligen går det att hävda att Columbus – finansierad av de medeltida kolonialmakternas konkurrens – åtminstone är delvis skyldig till att Sverige i dag har ett rasistiskt parti i riksdagen.
FAKTA: Så var lilla istiden
• Från Islands kust sträckte sig havsisen flera kilometer. Önationens befolkning halverades under perioden.
• De norska kolonierna på Grönland drabbades av svält när odlingsklimatet försämrades och avvecklades.
• I Nederländerna och Storbritannien frös sjöar och kanaler, vilket fascinerade samtida konstnärer förevigade i ögonblicksbilder av skridskoåkande. Även Östersjön frös igen. Slädturer arrangerades från Polen till Sverige, och tillfälliga värdshus uppfördes längs rutten.
• I den kinesiska provinsen Jiangxi tvingades befolkningen sluta odla citrusfrukter. Från Etiopien och Mauretanien finns rapporter om permanent snötäckta berg.