Den tioåriga kampen mot kommunen om Dale Farm är över. Sedan 1970-talet har den före detta bilskroten i Basildon utanför London varit boplats för travellers, irländska resande och romer. Men förra torsdagen föll den sista barrikaden av byggnadsställningar som skulle hindra vräkningsbolaget Constant & Co från att forsla bort de husvagnar som saknar bygglov. I samlad trupp marscherade de boende ut frivilligt, kantade av kravallpolis och vräkningsmän. Ingen av de boende ger i nuläget intervjuer, men i ett förberett uttalande riktar de sin ilska mot kommundirektör Tony Ball och kommunen:
”Vårt hem, vår mark demoleras på grund av Tony Balls och kommunen Basildons rasism och hat. Kommunen tog våra hem och vårt samhälle, men vi har fortfarande vår stolthet, vår styrka och vår beslutsamhet att fortsätta kämpa för resandes rättigheter.”
Men det frivilliga uttåget har föregåtts av motstånd. Dagen innan, klockan 07 på onsdagsmorgonen, drabbade boende och aktivister samman med specialutrustad kravallpolis när dessa gick in i området.
Våldsamheterna utbröt när polisen med släggor forcerade planket till en av tomter som har bygglov. Aktivister och boende kedjade fast sig vid husvagnar och byggnadsställningar och inte förrän på torsdagen kunde vräkningsbolaget börja riva barrikaderna. Först på söndagen kunde vräkningsmännen påbörja rivandet av bostäderna på de tomter som omfattades av vräkningen, sedan den juridiska 48-timmarsfristen gått ut. I sammandrabbningarna skadades minst sju personer, däribland flera av de boende, varav en fick föras akut till sjukhus för ryggskador. Den konservative vice kommundirektören Steve Horgan är nöjd med vräkningen.
– Att bara två eller tre personer var tvungna att föras till sjukhus säger allt. Det är inte toppen att kvinnan skadades, men att det var den svåraste skadan är faktiskt goda nyheter. Ingen ville ha en vräkning med våld, men lagen måste upprätthållas, säger han till Arbetaren.
Enligt Steve Horgan var vräkningen av de runt 90 familjerna oundviklig av flera anledningar. Dels var de uppförda bostäderna undermåliga och saknade bygglov, dels säger riktlinjer från regeringen att en boplats för travellers enbart får rymma tolv tomter. Dessutom låg den nu evakuerade delen av boplatsen på mark som klassas som grönområde.
– Dale Farm bestod av mellan 51 och 53 tomter och var alldeles för stor. Det är inte så att vi hyser ett patologiskt agg mot travellers. Basildon har det tredje största antalet lagliga resandebosättningar i London, säger han.
Natalie Fox är talesperson för Dale Farms solidaritetsgrupp. Hon säger att motivet till vräkningarna är att man helt enkelt inte vill ha för många resande i Basildon. Effekten har också blivit att de boende fördrivits. En del bor nu tillfälligt hos släktingar, men de flesta har tvingats ut på vägarna.
– Det finns inga regler om något maxantal tomter, i stället har kommunen ett ansvar att se till att det finns boplatser. Det är en form av etnisk rensning att säga att de redan har tillräckligt med resande och resten ska jagas ut ur området.
Vräkningsprojektet har också kritiserats för att vara för kostsamt. Kostnaden för insats och vräkning beräknas uppgå till 188 miljoner svenska kronor, pengar som kommunen nu ämnar kräva tillbaka genom att stämma de boende och markägarna, själva travellers.
– Om människor tvingar oss att spendera offentliga medel kommer vi jaga dem. Så fort vi är klara med rensningsarbetet kommer vi hantera dem.
Nathalie Fox, upprörs när hon hör om kommunens planer.
– Det var helt och hållet kommunledningens beslut att slösa bort gigantiska summor av offentliga medel för att skapa ett socialt problem med hundratals hemlösa. Det hade högst kostat två miljoner pund att hitta och förbereda en alternativ boplats.
Basildons kommun har också blivit erbjuden mark av det statliga bostadsbolaget Home and Communities Agency. Bolaget erbjöd sig även förbereda marken för boende, men kommunen tackade nej.
– De bryr sig inte om hur mycket det kostar, de bryr sig bara om att jaga ut resande ur Basildon, säger Nathalie Fox.
FAKTA: Dale Farm
• Sedan 1970 har det före detta skrotupplaget varit boplats för travellers, irländska resande och romer. Det var den största boplatsen för resande i Storbritannien och huserade över 1000 människor.
• I tio år har de boende fört en juridisk strid mot kommunen, en strid de slutligen förlorade i september i år.
n Bara hälften av marken omfattades av bygglov, och det är om den andra hälften som striden nu har stått. Kommunen har motiverat avslag på de boendes ansökan med att marken är klassad som grönområde.
• Om de vräkta återvänder kommer de omedelbart arresteras och ställas inför rätta enligt nya hårda regler.