Många av gästarbetarna, som kommer från Laos, Kambodja och framför allt Burma, saknar visum och arbetstillstånd eftersom arbetsköparna konfiskerat deras papper. Detta innebär att de inte har tillstånd att lämna Thailand. Och om de ändå gör det förlorar de sina rättigheter att senare återvända för att arbeta.
Flera industriområden och fabriker har på flera håll översvämmats stängts igen. Men på flera tvingar de thailändska arbetsköparna gästarbetarna att stanna kvar i och underhålla fabrikerna trots att översvämningar är på väg. Det är dessutom få arbetsköpare som betalat ut någon lön.
I en av de stora gränsstäderna mellan Thailand och Burma, Mae Sot, finns den stora bron Friendship Bridge. Denna bro som arbetarna tidigare använt för att ta sig över till Burma är nu stängd. Vissa av arbetarna lyckas ta sig över gränsen via på mindre bevakade passager nedanför den stora bron i Mae Sot. Dessa platser bevakas dock av burmesiska gränsvakter som kräver gästarbetarna på 100 dollar för att få komma över.
– Den burmesiska regimen har nyligen försökt stoppa denna exploatering och förhandlat med Thailand om att öppna bron som går in i Burma. Bron var öppen i några dagar men stängdes snabbt igen. Ingen vet varför, säger Jackie Pollock från nätverket The Mekong Migration Network, som försöker assistera gästarbetarna.
Enligt Htoo Chit som arbetar med mänskliga rättigheter genom organisationen Grassroots Human Rights Education And Development, GHRED, är samarbetet mellan Burma och Thailand långt från optimalt.
– Den burmesiska regeringen har gjort försök att ordna tillfälliga resedokument till de drabbade gästarbetarna. Den thailändska migrationsmyndigheten vid Mae Sot är dock inte samarbetsvillig. Hundratusentals gästarbetare har också blivit kvarhållna när de anlänt till gränsstaden. Det är många olika hjälporganisationer som är engagerade i händelserna, däremot är FN:s engagemang väldigt bristfälligt, säger han.
På grund av situationen är det många arbetare som tvingas stanna kvar i de översvämmade områdena. I vissa områden är arbetarna helt isolerade och har varken tillgång till elektricitet, mat eller dricksvatten. Många arbetare är strandade i sina hem utan möjlighet att ta sig därifrån. En konsekvens av detta är att opportunister erbjuder gästarbetarna transport från de översvämmade områdena mot stora pengasummor.
På Mekong Migration Network saknar man resurser att nå ut till alla drabbade gästarbetare. Ett annat problem för gästarbetarna är de språkliga och kulturella barriärer som uppstår när lokalbefolkningen och myndigheterna utför räddningsarbetet. Gästarbetarna har i flera fall blivit diskriminerade av räddningsarbetare. Enligt nätverket har gästarbetarna låg prioritet när myndigheter arbetar med att hjälpa alla de som drabbats av översvämningen.
Nyligen har den thailändska regeringen meddelat att den kommer att assistera alla arbetare, både thailändska och gästarbetare, som
påverkats av översvämningarna med 2 000 baht, motsvarande 470 kronor. Enligt Pranom Somwong på Mekong Migration Network är det en omöjlig uppgift när det gäller gästarbetarna.
– Det finns ingen som helst möjlighet att regeringen kommer att kunna betala ut pengarna. Det beror på att det inte finns något system där de gästarbetarna som påverkats av översvämningarna är registrerade, säger hon.
Mekong Migration Network skickade i början av november ett brev till den thailändska premiärministern Yingluck Shinawatra där man begärde att polis och andra myndigheter stoppade de hårda kraftåtgärder som tagits mot de gästarbetare som förlorat sina papper. Man har också begärt att myndigheterna ordnar en registrering för de gästarbetare som påverkats av översvämningarna för att garantera humanitärt bistånd till dessa. Nätverket har dock inte fått något svar från regeringen.
– En annan fråga jag ställer mig är varför internationella hjälporganisationer som exempelvis International Organization for Migration inte har ingripit här, säger Pranom Somwong. Med de resurser som de har kunde och borde de ha varit mer aktiva för att samordna hjälparbetet och garantera att de gästarbetare som flyr till sina hemländer ska kunna återvända till Thailand utan att förlora sina rättigheter. Det är något som de absolut inte har åstadkommit.
FAKTA: Översvämningen i Thailand
* Thailand har i anslutning till årets monsunsäsong drabbats av de värsta översvämningarna på 20 år.
* I Runt sex miljoner hektar har översvämmats, och från Chiang Mai i norr till huvudstaden Bangkok beräknas 2,3 miljoner människor ha påverkats.
* Över 300 000 hektar jordbruksmark och sju större industrizoner har dränkts.
* I Översvämningens kostnader beräknas till över fem miljarder dollar, och enligt siffror från BBC hade 506 dödsfall rapporterats i början av november.