JANUARI
1 Danmarks borgerlige statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelar i sitt nyårstal att den så kallade ”efterlönen”, som ger danska arbetstagare möjlighet att gå i pension vid 60 års ålder, ska avskaffas. Facken rasar och utlovar strid.
3 En bemanningsanställd som arbetar vid Volvo Powertrain får sin anställning på företaget avslutad efter att kommenterat sitt jobb med orden ”En dag kvar av veckan på detta dårhus” på Facebook. Ytterligare två bemanningsanställda tvingas gå efter att ha deltagit i en diskussion om arbetsköparen på det sociala mediet.
– Att uppföra sig på det här sättet är inte förenligt med the Volvo way, säger presschefen Jörgen Gustavsson till Arbetaren.
10 Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att förbättra sin återrapportering om arbetstillstånd.
– Vi ställer krav på Migrationsverket att de ska motverka förekomsten av skenanställningar och missbruk av reglerna, säger Migrationsminister Tobias Billström till Arbetaren den 10 januari.
Tolv månader senare är handeln med arbetstillstånd alltjämt en industri.
14 Tunisiens president Ben Ali meddelar att han inte kandiderar till omval och flyr därefter landet. Den så kallade Jasminrevolutionens framtid är fortfarande oklar, men folket firar över att ha vunnit första ronden.
18 I december flyttade Svenska Pen utdelningen av Bernspriset från nöjesetablissemanget med samma namn, efter anklagelser från syndikalistiska Stockholms Restaurang- och hotellarbetarsyndikat, om att Berns utnyttjat papperslösa. Nu flyttar PEN tillbaka ceremonin, med motiveringen att ”det arbetar i dag inga papperslösa flyktingar på Berns. Hela konflikten går tillbaka på förhållanden som gällde under perioden 2004–2007”. Med i PEN:S utredningsgrupp satt bland andra författaren Anna-Lena Lodenius, som redan i maj 2010 brännmärkt stridsåtgärderna mot företaget som ”maffiametoder”.
27 Syndikalistiska DSTS genomför en dygnslång strejk i Stockholms tunnelbana i protest mot försämrade villkor. Under 24 timmar ställs 100 tågavgångar in.
FEBRUARI
2 Långtidsutredningen föreslår i sitt slutbetänkande lägre löner i serviceyrken och avgifter i stället för turordningsregler. Föga förvånande jublar regeringen.
3 Danska LO-förbundet 3F lamslår landets busstrafik med en politisk strejk i protest mot att efterlönen ska avskaffas.
8 6000 arbetare vid den ekonomiskt viktiga Suezkanalen går ut i strejk för att sätta press på Mubarak. Den arabiska våren har spridit sig till Egypten, och liksom i Tunisien drar landets arbetare en tung del av det revolutionära lasset.
11 Egyptens diktator Hosni Mubarak lämnar makten efter massiva folkliga protester. Knappt en timme efter beskedet meddelar arméledningen att den temporärt tar över ledningen av landet, och varnar samtidigt facken för att fortsatta protester inte kommer att tolereras.
11Göteborgs LS av SAC bevisar en gång för alla att fack kan företräda papperslösa medlemmar. En villaägare i Askim går med på att betala lön till fyra papperslösa anläggningsarbetare efter att LS tagit fallet till Arbetsdomstolen.
19 70000 demonstrerar i den amerikanska delstaten Wisconsins huvudstad Madison i protest mot den republikanske guvernören Scott Walkers lagförslag om att kraftigt begränsa de fackliga rättigheterna. Demonstrationen blir början på en utdragen kamp.
24 Syndikalistiska DSTS genomför ännu en dygnslång strejk i Stockholms tunnelbana.
MARS
3 Efter två syndikalistiska strejker backar MTR, som driver Stockholms tunnelbana på entreprenad, och utlovar bättre arbetsmiljö inom ett år. Samtidigt ber företaget syndikalisterna att begrava stridsyxan.
– Jag tycker inte att det är konstruktivt att det strejkas hela tiden i stället för att samtalas, säger förhandlingschefen Pierre Sandberg till Arbetaren.
9 Arbetsdomstolen slår fast att Södertälje sjukhus hade rätt att omplacera undersköterskan Peter Magnusson, som slog larm om rasism bland kollegorna på intensivvårdsavdelningen. Facket Kommunal anser att omplaceringen var en bestraffning.
12 Missnöjet i Madison når rekordnivåer och 200000 demonstrerar med krav på att de antifackliga lagar som antagits måste rivas upp.
14 Malmö LS av SAC inleder stridsåtgärder mot bolaget Assistansia, som förmedlar personliga assistenter. Bakgrunden är att företaget satt i system att aldrig erbjuda tillsvidareanställningar.
16 Riksdagens stoppar utförsäljningen av de statliga bolagen SBAB, Posten och Telia.
24 Kommunal i Västerås använder som första fack sitt veto för att stoppa alla placeringar i den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3.
26 Omkring 500000 människor demonstrerar i London i protest mot nedskärningar. Kravaller utbryter vid Trafalgar Square, och Storbritanniens konservativa inrikesminister Theresa May öppnar för att inskränka demonstrationsfriheten för att undvika framtida ordningsstörningar.
28 Strejk bryter ut på Björkbackens ungdomshem utanför Göteborg när syndikalistiska lärare lägger ned arbetet i protest mot en arbetstidsreform som ger sämre pedagogiska förutsättningar.
– Deras förslag kommer att leda till att lärarna inte har någon planeringstid, därmed kommer det inte att vara skola längre utan barnpassning, säger Klas Rönnbäck, ordförande för Göteborgs utbildningssyndikat av SAC, till Arbetaren.
APRIL
1 Nytillträdde partiledaren Håkan Juholt har hyllats av Socialdemokraternas vänsterfalang, men upprör många då han föreslår att arbetslösheten ska sänkas genom oavlönade ”välfärdsjobb”.
8 Portugal blir efter Grekland och Italien det tredje landet att ansöka om nödlån från EU:s räddningsfond.
8 Efter många år av exploatering i bärskogarna skärper Migrationsverket kriterier för att bevilja arbetstillstånd. Syftet är att försvåra för oseriösa arbetsköpare.
9Egyptens militära övergångsregering bevisar att den är en junta när den låter storma Tahrirtorget i Kairo. En demokratiaktivist mister livet och ytterligare 71 skadas.
11 Regeringen aviserar en uppmjukning av reglerna i sjukförsäkringen. Men förändringarna döms ut som kosmetiska, och som ett sätt att försöka neutralisera den kritik som folkrörelsen Påskuppropet mot utförsäkringar framför.
18 Påskuppropet samlar tusentals i manifestationer mot utförsäkringarna på ett 50-tal orter i landet. Flera LS av SAC deltar i protesterna, liksom – till alliansens stora förtret – flera borgerliga politiker.
20 184 anställda vid brittiskägda Thermal Ceramics utanför Lyon går ut i strejk i protest mot att cheferna enbart talar engelska.
– Jag tycker inte att det är vi som borde anstränga oss för att förstå dem. Vi är franska arbetare i Frankrike och varje möte är en pärs, säger fackföreningen CGT:s representant Pierrick Dumont.
MAJ
3 Ledningen för Mosstorpsskolan ville skära bort sex lärartjänster. Det gillade inte eleverna som helt sonika gick ut i strejk.
– Ju färre lärare desto mindre hjälp kommer varje elev att få, säger Jessica Wärlander som går i årskurs åtta på skolan.
4 Arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen delar för första gången ut sitt ”Kritikerpris”, talande nog blockerade Berns. Vinnaren, den tidigare HTF-ombudsmannen Sam Danemar, förklarar att han inte har något problem med att bryta syndikalisternas blockad.
10 Disciplineringsminister Jan Björklund (FP) förkunnar stolt att skolk – trots remissinstansernas unisona kritik – från och med höstterminen 2012 återigen förs in i betygen på grundskolan.
10 Tusentals läkare över hela Egypten går ut i strejk med krav på mer pengar till sjukvården.
13 Ordföranden Bertil Villard lämnar AMF pension sedan det avslöjats att han ägnat sig åt avancerad skatteplanering.
14 80 år har förflutit sedan skotten i Ådalen. Militären dödsskjutning av fem arbetare har kommit att prägla hela det moderna Sveriges utveckling.
15 Hundratusentals spanjorer går ut på gatorna i protest mot krispolitik och marknadens diktatur. De landsomfattade demonstrationerna följs av torgockupationer inspirerade av demokratirörelsen i Kairo, vilka i sin tur föder en social rörelse som fortfarande lever och kämpar.
JUNI
8 Arbetsköparorganisationen Almegas egen kartläggning visar att den svarta städbranschen omfattar miljarder kronor årligen, att papperslösa utnyttjas, och att grovt kriminella ligor är inblandade.
9 Rättegången mot IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn, som misstänks ha förgripit sig sexuellt på en hotellstäderska, inleds i New York. Utanför rätten manifesterar ett hundratal fackligt anslutna hotellstäderskor.
14 Socialstyrelsens etikråd meddelar att det är fritt fram för socialtjänstens handläggare att spionera på hjälpsökande via Facebook för att ”se om klienterna talat sanning”.
15 Tio år har gått sedan svensk polis öppnade eld mot flyende demonstranter under EU-toppmötet i Göteborg. I en exklusiv intervju med Arbetaren berättar Hannes Westberg, som länge svävade mellan liv och död efter att ha träffats av ett skott i bålen, om hur han ser på händelserna i retrospektiv.
– Vi lever i en våldsam värld, det är inte mitt val. Jag är beredd att demonstrera igen, och jag är beredd på att det kan bli konflikter då. Jag tänker inte ta emot stryk.
JULI
1 Journalisten Martin Schibbye och bildjournalisten Johan Persson – bägge återkommande frilansmedarbetare i Arbetaren – grips av etiopisk militär i den stängda regionen Ogaden. Journalisterna har rest till Ogaden för att utreda om svenska Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt (M) tidigare varit styrelseledamot, begått övergrepp mot civilbefolkningen. De åtalas för terrorbrott.
2 Grekland hindrar Frihetsflottiljen att avsegla mot Gaza. Den konservativa tidningen Jerusalem Post kallar den grekiska regeringens beslut en seger för Israels diplomatiska påtryckningsarbete.
19 Mediemogulen Rupert Murdoch, ägare till News of the World, utsätts för en tårtattack under en utfrågning i det brittiska parlamentet om den nedlagda skandaltidningens olagliga telefonavlyssning.
22 Terroristen Anders Behring Breivik detonerar en bilbomb i centrala Oslo innan han iscensätter en massaker på ön Utøya, där den socialdemokratiska ungdomsorganisationen AUF håller sommarläger. Totalt mördas 78 personer, majoriteten barn, i terroristens ”heliga krig” för ett vitt och kristet Europa.
AUGUSTI
4 Fyrbarnsfadern Mark Duggan från Tottenham i norra London skjuts ihjäl av en polispatrull. Det blir starten för omfattande upplopp som sätter fattiga områden över hela Storbritannien i brand, och tvingar det forna imperiet att motvilligt ifrågasätta sin självbild.
6 I den största protest Israel någonsin skådat demonstrerar 300000 på Tel Avivs gator mot höga boendekostnader och för social rättvisa.
– Ingen kan tro det. Regeringen är i chock. De har försökt förklara bort det med att det är bortskämda medelklassungdomar, men de här problemen är äkta. Folk har fått nog, säger Roni Kaufman, aktivist och professor vid Ben Gurion-universitetet, till Arbetaren.
15 200000 kommunanställda i Sydafrika går ut i strejk med krav på löneökningar på 18 procent.
29 Seyoum Emawayish blir landets första papperslösa att få försäkringspengar för en arbetsskada. Städföretaget Balanzen betalar ut 48000 kronor efter påtryckningar från Fastighets.
SEPTEMBER
2Fackförbundet SKTF byter i anslutning till sitt 75-årsjubileum namn till Vision. Tillsammans med celebra gäster som kronprinsessan firar förbundet för fyra miljoner kronor, vilket får hård kritik från medlemmarna.
3 Den israeliska upprorsrörelsen slår återigen rekord när 450000 demonstrerar runt om i landet.
7 Den näringslivet närstående tankesmedjan SNS upprör sina ekonomiska och politiska allierade när den i en rapport för fram den egentligen ganska uddlösa slutsatsen att det inte finns några bevis för att de senaste 20 årens privatiseringar ökat kvaliteten i välfärden. Rapportförfattaren Laura Hartman tvingas sluta. Därefter tvingas vd:n Anders Vredin bort eftersom han tvingat bort Laura Hartman.
15 Regeringen tillsätter en utredning om hur arbetsköparnas kostnader kan minskas vid tvist om uppsägning. Facken rasar.
– Det handlar om att ta bort de sista resterna av anställningstryggheten, säger SAC:s fackliga samordnare Maria Karlsson.
17 Ockupationen av Wall Street inleds i New York. Under de kommande månaderna fortsätter rörelsen växa – såväl nationellt som globalt – skakar om USA:s politiska etablissemang och revitaliserar landets fackföreningar.
21 Efter ett avslag i tingsrätten beviljar hovrätten oväntat den krisande biltillverkaren Saab rekonstruktion. Den utdragna såpoperan i Trollhättan pågår fortfarande.
27 Grekland röstar igenom ett omfattande krispaket som innebär sänkta pensioner och uppsägningar av 100000 statsanställda. Det grekiska folket svarar med skattebojkott, strejker och massprotester.
OKTOBER
6 Svenska Akademien meddelar att poeten Tomas Tranströmer, som 1953 debuterade i just Arbetaren med en reseskildring från Tornedalen, tilldelas Nobelpriset i litteratur. Han blir, efter Harry Martinsson och Eyvind Johnson, den tredje Arbetarenmedarbetaren att tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen.
6 Bemanningsföretagen meddelar stolt att det vinnande bidraget i den hånade och utskällda tävlingen ”Vi kallar oss” – som gick ut på att hitta ett nytt ord för bemanningsanställda – är tandlösa ”konsult”. Det visar sig dock att vinnaren är en infiltratör från den antiborgerliga bloggen Alliansfritt Sverige, som tänker använda prispengarna för att propagera mot bemanningsföretag.
– Det kan nog bli lite stelt, säger vinnaren Simon Kjellberg om prisutdelningen.
7 Linda Moestam från Luleå tilldelas SAC:s civilkuragepris till Björn Söderbergs minne. Moestam prisas för det mod hon visat under ett vikariat inom äldreomsorgen, då hon trotsade chefernas instruktioner och slog larm om att en dement kvinna utnyttjats sexuellt.
9 Egyptisk militär attackerar en juntakritisk demonstration bestående av främst koptiska kristna. Minst 24 dör.
31 Grekland premiärminister Giorgos Papandreou meddelar att landets medborgare ska få ta ställning till IMF:s och EU:s räddningspaket, som är villkorat mot kraftiga sociala nedskärningar, i en folkomröstning. Men den allmäktiga marknaden reagerar med oro, och EU:s tyngre aktörer tvingar bort den folkvalde statschefen och ersätter honom med en teknokratregering.
NOVEMBER
8 Fackföreningsaktivisten Kim Jin-suk, som i 309 dagar ockuperat en gigantisk lyftkran på det sydkoreanska skeppsvarvet Hanjin i protest mot nedskärningar, kliver ned sedan en uppgörelse tecknats mellan företaget och ett antal uppsagda arbetare.
10 Facken i den amerikanska delstaten Ohio vinner en viktig seger sedan de först lyckats tvinga fram en folkomröstning och därefter röstat ned den republikanske guvernören John Kaischs antifackliga lagförslag.
30 Två miljoner brittiska offentliganställda lägger i den största strejken på 30 år ned arbetet i protest mot försämrade pensioner.
DECEMBER
6 Norsk fengsels- og friomsorgsforbund genomför en politisk strejk i protest mot nedskärningar i kriminalvården, vilka anses urholka det rehabiliterande innehållet.
12 Industrifacken tecknar avtal för 300000 anställda. Avtalet ger en löneökning om 3 procent på 14 månader. Alldeles för tamt, anser representanter för fria fackförbund.
– Jag tycker att det är mesigt, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A. Borg.
19 Sista kapitlet i sagan om Trollhättan skrivs när Saab begär sig i konkurs. Eller?