Beslutet som de gemensamt har kommit fram till i fängelset kan få stora konsekvenser för deras framtid.
– Deras beslut förändrar inte vår syn på att domen är fullständigt oacceptabel, och nu gäller det att den svenska regeringen står fast vid sitt uttalande att så snabbt som möjligt försöka få hem dem, säger Jonas Nordling.
I ett kort uttalande efter meddelandet att det inte blir något överklagande av domen skriver Martin Schibbye och Johan Persson att det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och att de båda väljer att lita på detta i sitt beslut.
De båda journalisterna, som bland annat skrivit för Arbetaren,
dömdes av den etiopiska domstolen för terrorbrott och olaglig inresa i den stängda provinsen Ogaden.
Dit de tog sig i somras med hjälp av den terroriststämplade ONLF-gerillan för att bland annat undersöka uppgifter om brända byar och massakrer i spåren av oljeutvinningen i området.
Särskilt ville de undersöka kopplingen till det svenska oljebolaget Lundin Petroleum, där Sveriges utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen så sent som 2006, och dess dotterbolag Africa Oil.
Utrikesminister Carl Bildts agerande strax efter att svenskarna greps i början av juli har kritiserats hårt då han endast valde att uttala sig med orden att utrikesdepartementet avrått svenskar för att resa till området. Kritiken växte så snart det framkommit att journalisterna var där med uppdrag att granska företaget som Bildt tidigare suttit i styrelsen för.
Den 6 september väcktes åtalet mot Martin Schibbye och Johan Persson och i slutet av oktober påbörjades den uppmärksammade rättegången.
27 december meddelades straffet som alltså fastställdes av domstolen i Addis Adeba till elva års fängelse.
Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser, sade tidigare till Arbetaren att han inte litade på att UD gjort allt de kunnat för att hjälpa Martin Schibbye och Johan Persson men poängterade samtidigt att han tycker att den svenska ambassaden i Etiopien gjort ett bra jobb under rättegångsprocessen.
Urban löfqvist menade också att vi i Sverige kan ha varit naiva under rättegången, då Etiopien inte är att betrakta som en fungerande rättstat.
– Det är ett politiskt spel som ligger bakom och det kan mycket väl vara så att det är personer högt upp i den etiopiska regeringen som drar i vissa trådar.
Ändå såg han förra veckan positivt på en eventuell benådningsansökan.
– Benådning är inte ovanligt i Etiopien, men jag tror att det varit viktigt för regeringen att de dömdes till hårda straff. Benådning ligger säkert i systemet, men vi får inte glömma alla etiopiska journalister som också sitter fängslade, säger Urban Löfqvist.
Att Schibbye och Persson nu ansöker om nåd i stället för att överklaga domen till Etiopiens högsta domstol innebär att domen direkt vinner laga kraft. I stället, säger deras advokat, ska de två journalisterna nu skriva ett brev till Etiopiens premiärminister Meles Zenawi där tanken är att de ska be om ursäkt för att de illegalt tagit sig in i Ogaden tillsammans med ONLF-gerillan och därigenom hoppas få benådning.
Svenska ud rapporterade strax efter beslutet om nådeansökan att ingenting av detta kommer att förändra arbetet med att snarast möjligt få Martin Schibbye och Johan Persson fria.
Enligt Jonas Nordling på journalistförbundet finns det omständigheter som både talar för och emot de båda journalisternas nåde-ansökan.
– Det finns ju vad vi förstått flera liknande situationer i Etiopien med inhemska journalister som sitter fängslade, det kan naturligtvis påverka negativt.