Mitt Romney anses av många ha tagit ett stort kliv åt höger på den politiska skalan det senaste året och har ändrat åsikt i flera tunga frågor. Ändå räknas han som en mittenkandidat i det republikanska partiet.
– Men det beror främst på att partiet och flera av deras ton-givande företrädare gått väldigt långt åt -höger de senaste åren, -säger Erik Åsard, som är professor vid Svenska Institutet för Nord-amerikafrågor vid Uppsala universitet, till Arbetaren.
Mitt Romney, som nyligen gått till hårt angrepp mot Barack Obama, kandiderade redan 2008 i de republikanska primärvalen och är en ivrig anhängare av USA:s liberala vapenlagar. I ett tal förra veckan anklagade han också den sittande presidenten för att vilja förvandla USA och göra landet mer likt Europa, och motsatte sig starkt statens makt att fördela de ekonomiska resurserna bland befolkningen genom bland annat skatter.
”Någon sådan modell har inte fungerat någonstans i världen”, sa han och möttes av rungande applåder bland de konservativa åhörarna på plats. Ändå beskrivs Mitt Romney av många bedömare som den något mjukare kandidaten på den republikanska listan av politiker som ställer upp i kampen om att utmana Obama i presidentvalet som hålls i november i år.
– Många ser honom som en mittenpolitiker. Men om man tittar på till exempel abortfrågan har han ju svängt helt. Tidigare ansåg han att kvinnan själv skulle få bestämma, men nu är han abortmotståndare, säger Erik Åsard.
Mitt romney var också som guvernör i Massachusetts med och drev igenom en liknande sjukvårdsreform som den Obama genomförde under starka protester från Republikanerna. Något Mitt Romney har konfronterats med under upptakten till primärvalet.
– Det är nog paradexemplet egentligen. Där har han ju tvingats backa och sagt att den reformen inte är något som fungerar i hela landet, säger Erik Åsard.
Men trots kritiken från delar av den kristna högern inom det egna partiet kammade Romney ändå hem många av de djupt religiösa väljarnas röster i Iowa. Något som tyder på att han ses som den kandidat med störst chans att ta hem presidentvalet i höst.
Inte heller det faktum att Mitt Romney är mormon ser ut att vara något problem för partiet.
– Även om de anses vara lite suspekta och inte riktigt mainstream så är det där inget man debatterar inom partiet längre. Det skulle dock kunna bli ett problem när presidentvalet närmar sig på riktigt, menar Erik Åsard.
Romneys valkampanj är också den med överlägset störst budget och enligt Erik Åsard har han stark uppbackning från det privata näringslivet i landet. Andra kandidater, som till exempel Ron Paul, har fått finansiering av grupper betydigt längre ut på högerkanten.
Men pengar till Mitt Romneys kampanj har också hämtats från den egna familjen. Mitt Romney gjorde sig nämligen en förmögenhet som chef för de Olympiska spelen i Salt Lake City 2002 och hans pappa var länge republikansk guvernör i Michigan under 1960-talet.
Erik åsard säger till Arbetaren att segern i Iowa nu kommer att ge betydligt mer pengar i kampanjkassan inför de kommande tre primärvalen under januari. Det nästa hålls i New Hampshire och där räknas Mitt Romney som en överlägsen favorit.
– Vinner han i januari blir han med största säkerhet den som utmanar Barack Obama, men sam-tidigt ska vi komma ihåg att republikanerna har ändrat valmetod fram till 1 april. Även förlorarna får en del av delegaterna med sig till den stora kongressen som utser presidentkandidat så det är klart att det kan hända saker, säger Erik Åsard.