Iran anklagar USA och Israel för att ligga bakom attentatet, det fjärde liknande på två år.
– Det går naturligtvis inte att bevisa, men det mesta tyder ju på att det är amerikanska eller israeliska agenter som ligger bakom morden, säger Anders Persson, doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet med inriktning på frågor som rör Israel, till Arbetaren.
Mordet på den högt uppsatte iranske kärnfysikern Mostafa Ahmadi-Roshan skedde strax utanför ett av Teherans universitet tidigt på morgonen den 11 januari. Enligt flera nyhetsbyråer fäste två män på motorcykel en magnetbomb på Mostafa Ahmadi-Roshans bil. Ett attentat av otroligt hög teknisk kvalitet, enligt Anders Persson.
– De personer som utför sådana här saker i Iran har inte råd att misslyckas. Då blir de tagna direkt.
Enligt Anders Persson kan det också röra sig om iranier rekryterade av CIA eller den israeliska underättelsetjänsten Mossad.
– Varje gång sådana här händelser inträffar höjs insatserna. Och det kan naturligtvis komma till ett läge där Iran svarar med att slå tillbaka, säger Anders Persson.
Mostafa Ahmadi-Roshan arbetade enligt iranska nyhetsmedier som forskare och chef vid kärnanrikningsanläggningen i staden Natanz. Där han var specialiserad på att skilja gaser från varandra. Flera amerikanska och israeliska politiker har sedan en tid tillbaka menat att Iran har eller åtminstone är på väg att skaffa sig kärnvapen. Något som skrämmer framförallt Israel.
Samtidigt medger den före detta chefen för FN:s vapeninspektörer i Irak Hans Blix att han också ser det som mycket troligt att just Israel ligger bakom attentaten mot iranska kärnforskare de senaste åren.
”Det är högst sannolikt att den israeliska säkerhetstjänsten ligger bakom”, sade Hans Blix in en intervju med Sveriges Radios Studio Ett i slutet av förra veckan.
För två år sedan dödades en annan kärnforskare i Iran när en fjärr-utlöst bomb i en motorcykel exploderade intill hans bil. Nästan samtidigt inträffade ett liknande dåd, men där klarade sig kärnforskaren i sista stund då han upptäckte hur motorcyklister närmade sig hans bil. Dessutom har flera datorvirus spridits vid landets anrikningsanläggningar.
Anders Persson tror att det rör sig om en relativt ny taktik.
– Det är så många obesvarade frågor här, och det kan ju vara så att inget land kommer att använda sig av rent militära medel utan att de istället försöker sabotera genom sådana här aktioner.
Andra bedömare har också påpekat att de tror att det kan röra sig om ett försök att skrämma forskare i Iran, för att på så sätt försvåra för landet att utveckla eventuella kärn-vapen.
– Hur som helst är det ett väldigt osäker och instabil situation vi står inför nu 2012. Men jag tror inte att till exempel USA med Obama i spetsen är beredda att attackera Iran, med tanke på den ekonomiska och politiska situationen just nu. Om inte Iran öppet skulle gå till väpnat angrepp mot USA. Däremot innebär fortsatta sanktioner mot Iran också en stor fara. Då stryper man ju befolkningen och det riskerar att bli som i till exempel Pakistan med små terroristceller som opererar utanför regimens kontroll, säger Anders Persson.