Nytt år. Nya löften.
För många är januari starten på något nytt.
Efter veckor av julmat, oregelbundna tider, smågodis och tv-tittande längtar många efter nya rutiner.
Plötsligt säljer gymkorten som vinglögg runt Lucia och de så kallade fettförbränningsdieterna toppar bokförlagens försäljningssiffror.
Men hur gör man för att hålla fast vid löftet? Och för att inte tappa sugen efter de första flåsiga kilometerna på rullbandet eller i elljusspåret?
Först och främst gäller det att hitta något som är roligt och som man trivs med. Och framförallt gäller det att få in träningen i vardagen. Det säger Lena Kallings, lektor vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm till Arbetaren.
Lena Kallings är också redaktör för läroboken Motion på recept, från början ett projekt från Folkhälsoinstitutet som syftade till att bevisa att fysisk motion är den viktigaste faktorn för bättre hälsa bland befolkningen.
Enligt Lena Kallings rör sig folk betydligt mindre i dag än för några decennier sedan.
Med alla fjärrkontroller, rulltrappor och stillasittande arbete rör vi oss betydligt mindre i dag än vad vi gjorde tidigare.
Att just fler rör sig allt mindre riskerar att få stora konsekvenser. Minst halva Sveriges befolkning rör sig för lite i dag. De personerna har ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar. En av tio personer tillhör dessutom högriskgruppen som knappt rör sig alls.
– De löper betydligt större risk att dö i förtid, säger Lena Kallings.
Ändå är det inte den hårda träningen som är det viktigaste, menar Lena Kallings.
– Det gäller att prioritera i vardagen. Att ta trapporna i stället för hissen och kanske hoppa av bussen en hållplats tidigare för några extra minuters promenad till eller från jobbet.
Men det där låter ju som en klyscha. Kan verkligen några trappsteg per dag påverka vår fysiska hälsa?
– Å ja. Det gäller att bryta det stillasittande mönstret. Så kroppen vaknar till och musklerna får komma igång. Sedan kan man lägga till mer krävande träning, vid sidan om.
Då, menar Lena Kallings, är det viktiga att boka in tider och följa sina planer. Att träna ensam gör det lättare att hoppa över ett pass när orken tryter. Därför borde fler träna ihop med vänner, och kombinera passen med social samvaro.
Det är ju betydligt svårare att dra sig ur om man bestämt tid med en vän.
Enligt flera studier är det optimala att röra på sig minst 30 minuter om dagen. Eller regelbundna träningspass två till tre gånger i veckan. Dessutom är kosten en viktig del i träningen. Efter nyår skyltar flera butiker med diverse bantningsböcker.
– Folk är ju ute efter snabba resultat. Men egentligen är det ganska enkelt. Det handlar om energin man stoppar i sig och hur mycket man gör av med. Det finns helt enkelt inga genvägar.
– Dessutom löper man stora risker med de här högfettsdieterna i det långa loppet. Försök att hitta regelbundna matvanor och fysisk aktivitet i vardagen i stället, säger Lena Kallings.
Har attityden till träning förändrats i Sverige den senaste tiden?
– Ja. Folk rörde sig ju betydligt mer förr. Framför allt i arbetet. Men det vi främst ser är skillnaderna bland befolkningen. Framför allt de socioekonomiska skillnaderna. Mycket av det här med träningsrutiner och kost har med utbildnings- och inkomstnivå att göra. Det gäller att tidigt få in träningen för att hitta rutinerna. Att göra saker tillsammans med barnen. Man kan ju till exempel promenera till skolan i stället för att släppa av dem med bilen. Men då gäller det så klart att vägen dit är säker också, säger Lena Kallings.
Några som tydligt märker av hur längtan efter ny livsstil gör sig extra tydlig veckorna efter jul- och nyårshelgerna är Friskis & Svettis.
– Ja, det har alltid varit så. Januari är den stora månaden för oss. Nästan alla pass är fulla och ute bland föreningarna lägger de ut extrapass de första veckorna efter jul och nyårshelgerna för att folk lättare ska hitta sina sätt att träna, säger Minna Fahlström från Friskis & Svettis föreningsledning till Arbetaren.
Sandra Flachsbinder är personlig tränare på Kungsholmen i Stockholm och hon märker också hur intresset för träning och hälsa växer veckorna efter jul- och nyår.
– Det är faktiskt otrolig skillnad nu i januari. Men de senaste åren har jag också märkt att suget blivit större över lag. Det har blivit inne att träna, folk verkar ha förstått att det är viktigt för hälsan.
Vilka är dina bästa tips för den som suttit stilla för länge och vill komma igång med träningen?
– En viktig grej är att se hela kroppen som ett och samma system. Och kanske strunta i alla maskiner som finns på gymmen. Ut och småjogga i stället, för att sedan komma igång ordentligt.
Är det många som ledsnar när de inte märker snabba resultat?
– Ja, väldigt många tror nog att de har en helt annan nivå och sätter upp lite orealistiska mål i början. Därför kan det vara bra att använda sig av en personlig tränare som sätter upp program och hjälper till för att arbeta med hela kroppen. Då är risken att tröttna mindre.