– Det är ett oerhört svårt politiskt läge. Partiet har befunnit sig i konstant kristerapi sedan valet hösten 2010 och därför missat nästan två år av viktigt oppositionsarbete, säger Tommy Svensson, som är kommunikationschef på Arbetarrörelsens tankesmedja, till Arbetaren.
Turerna kring Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt har varit många sedan han tillträdde i slutet av mars förra året.
Läget i Socialdemokraterna beskrivs av flera bedömare som ”hela havet stormar”, och när partisekreterare Carin Jämtin under måndagseftermiddagen mötte ett stort pressuppbåd lät hon meddela att partiets verkställande utskott, VU, ännu inte tagit fram någon ny tänkbar kandidat.
I stället fortsätter processen. Men bland medlemmar och sympatisörer märks oron.
– Det viktigaste är nu att det väljs en ny ledning ganska omgående. Det kan inte ta flera månader, utan vi måste så snart det bara går komma tillbaka till att bedriva en tydlig opposition, säger Tommy Svensson.
Vilka är de viktigaste frågorna för den kommande partiledaren att ta tag i?
– Naturligtvis måste man kunna ena partiet. För självklart finns det i dag en spänning efter alla turer som har varit, men det måste också vara någon som är tydlig i välfärds- och sysselsättningsfrågor. Områden där Socialdemokraterna tidigare haft väldigt stort förtroende.
Tommy Svensson tror att många av de mer kända namnen som lyfts fram i medierna som tänkbara efterträdare till Håkan Juholt kan vara körda.
– Det har ju varit sådana stridigheter att det kan vara svårt att ta rollen som partiledare för personerna som varit inblandade, därför kändes det lite vågat när man fått reda på att Anders Sundström tillfrågats av VU.
Anders Sundström, i dag vd för försäkringsbolaget Folksam, tillfrågades i söndags av VU men tackade nej till uppdraget.
Något som också fått flera bedömare att spekulera i att partiet vänder sig utanför den innersta kretsen i jakten på en ny ordförande.
Enligt Daniel Suhonen, som är chefredaktör för den Socialdemokratiska tidskriften Tiden, är det inte lika bråttom. I stället vill han se en process mer lik den Vänsterpartiet hade inför valet av Jonas Sjöstedt som partiordförande.
– Partiet behöver den politiska debatten om vart de ska. För min del ser jag gärna en vänstermittenlinje, men det viktigaste är att man håller fast i linjen när den väl är vald. Problemet med en sluten process när man väljer ledare är att kandidaterna inte får chans att presentera sina politiska idéer. Och det är inget bra upplägg, säger Daniel Suhonen.
Men varför kör inte Socialdemokraterna med mer öppna kort när det ska väljas partiledare?
– Delvis tror jag det beror på att partiet, även nu när det krisar, är oerhört stort. Men det finns också en oro för sprickor. Men det är just då, anser jag, som vi inte får den politiska diskussionen.
Många menar ju att det är bråttom. Nästa val är 2014. Du håller inte med om det?
– Det är klart att jag förstår att VU är pressade att leverera en ordförande. Men jag tycker gott att Carin Jämtin kan leda partiet fram till en extra kongress i april, och då ska vi välja en partiledare som kan sitta i tio år.
Vad betyder Socialdemokraternas kris för den politiska debatten i Sverige?
– Det har varit förödande med allt fokus på personen Håkan Juholt. Men det kanske mest allvarliga är att landet står utan opposition och det är helt förjävligt. Men bara därför ska vi inte hetsa igenom de här valet av ny ordförande på några veckor. Det måste få ta tid.