Fas 3 har ytterligare en tung motståndare: LO. På central nivå säger man sig vara emot hur systemet ser ut.
På lokal nivå har Kommunal i Västerås helt enkelt vägrat godkänna Fas 3-placeringar. Andra Kommunalavdelningar anser sig däremot överkörda av Arbetsförmedlingen.
– LO är kritiska till hela utformningen av JOB och Fas 3. Vi förespråkar i stället rejäla satsningar på subventionerade anställningar och arbetsmarknadsutbildning. Om personerna utför ordinarie arbetsuppgifter anser vi att de ska ha lön enligt kollektivavtal, säger Patrick Roselin, ombudsman.
Arbetsförmedlingen (AF) har en lagstadgad skyldighet att undvika ”undanträngning” (av reguljära anställningar) och brukar ofta tolka detta som att det garanteras av samråd med de fackliga organisationerna. ”Om arbetsförmedlingens bedömning kompletteras med samråd från arbetstagarorganisationer räcker det oftast för att undvika problem”, står det till exempel i Fas 3-vägledningen.
Kommunal i Västerås gick från ord till handling. De vägrar sedan i somras helt enkelt att godkänna ytterligare Fas 3-placeringar inom kommunen.
– Ja, det stämmer, och vi har än i dag inte godkänt några utplaceringar i våra verksamheter. Jag ser knappast att vi kommer att kunna göra det heller, med tanke på hur kommunens organisation hela tiden slimmas och hur denna åtgärd missbrukas. Det har fungerat hittills. Vi har dessutom fått väldigt mycket positiv respons på detta från medlemmar och allmänhet, inklusive andra Fas 3-deltagare, säger Niklas Gustavsson, arbetsmarknadsansvarig och vice ordförande.
Alla har inte lika goda erfarenheter. Kommunal i Sundsvall klagade i augusti i tidningen Dagbladet över att de blir ”överkörda” vid Fas 3-placeringar. Enligt Ann-Charlott Evrung, arbetsmarknadsansvarig, har de sagt nej till ett tiotal placeringar, ”men det har arbetsförmedlingen inte brytt sig om. Medlemmarna har hamnat där i alla fall”. Hon nämner bland annat ett fall där ”en arbetsplats söker en administratör, en elevassistent och en vaktmästare. Då kan man verkligen ifrågasätta om det konkurrerar med ordinarie verksamhet”.
Kommunals ledning verkar dock omedveten om båda exemplen.
– Vi centralt på Kommunal har inte hört talas om några fall där Kommunal lokalt inte har godkänt placeringar av personer i Fas 3, svarar pressekreteraren Dan Lundqvist Dahlin.
Inte heller på LO centralt är det särskilt lätt att få någon kommentar till de lokala erfarenheterna och till hur möjligheten att säga nej till placeringar utnyttjats.
– Kommunal Västerås har fattat sitt beslut utifrån en bedömning de gjort av bland annat undanträngning. Vi har inte gått ut med några rekommendationer centralt till avdelningarna när det gäller Fas 3. Det förekommer att enskilda handläggare struntar i det facket skriver på samrådsblanketten, när vi fått kännedom om det har vi lyft frågan med AF:s ledning, säger Patrick Roselin, ombudsman.
LO har ett samverkansavtal med AF och i det ingår gemensamma årliga utvärderingar av hur det fungerar. Men någon skriftlig dokumentation av vad man kommer fram till görs inte.
– Jag får återkomma till dig med vår bedöming av hur det fungerar framöver, säger han.
– Om facken har gjort något har de gjort det tyst. Jag hoppas att de vaknar snart, för Fas 3 underminerar ju hela systemet när arbets-
givarna snart kan hitta vilken
yrkesgrupp som helst där. Att man den parlamentariska vägen inte lyckats pressa regeringen hårdare är givetvis ett stort misslyckande, säger Adrian Engström från intresseorganisationen Sveriges anställningslösas landsorganisation.
– Det största bakslaget i kampen mot Fas 3 var AF:s vansinniga
undersökning där en majoritet påstods vara nöjda. Att oppositionen inte ifrågasatte den hårdare är skandal. Men å andra sidan är ju landets två största partier i stort eniga om synen på arbete i dag. Socialdemokraterna uppfann ju Aktivitetsgarantin. Jag skulle vilja se ett alternativ till arbetslinjen istället. I dag är många arbeten inte samhällsnyttiga eller faktiskt direkt skadliga, så att skapa arbete är inte per definition något positivt.