En ny generation aktivister tar över informationsflödet på nätet.
Arbetaren kollade läget med gänget bakom internetradiostationen Planka.FM.
På eftermiddagen den 10 december förra året ringer telefonen i den lilla provisoriskt och hastigt uppsatta radiostudion i en söderförort till Stockholm.
En reporter från Sveriges Radios P3 Nyheter vill ha information om nazistmarschen som samtidigt pågår inne i staden. Hon har hamnat på Planka.FM:s hemsida och följer med lika stor nyfikenhet som förvåning den direktsända rapporteringen.
Ett gäng aktivister från organisationen Planka.nu streamar radio över nätet och rapporterar med gäster, telefonintervjuer och fördjupande samtal från dagens demonstationer. Samtidigt blandar de den bästa antirasistiska musiken för att peppa sina lyssnare.
Podradio, eller att sända direkt över internet, har blivit vår tids fanzines.
Ett sätt att sprida information genom klassisk gör det själv-anda.
Under den nämnda nazistmarschen låg Planka.FM:s sändningar i framkant och så väl de stora kvällstidningarnas webbreportrar som Sveriges Radio hämtade delar av sin information därifrån.
– Det var så många händelser som vi kände att vi ville rapportera om, och dessutom var det ju en social grej. Att sitta i en studio med några kompisar, snacka och dricka någon öl, säger Christian Tengblad, en av grundarna till Planka.FM.
Tillsammans med några vänner från organisationen Planka.nu bestämde de sig för att prova att sända radio direkt över nätet. Tidigare hade de gjort korta podprogram, förinspelade nyheter, som lästes in och lades upp på Planka.nu:s hemsida.
Men i våras tänkte de att radion skulle kunna gå att utveckla.
– Vi började egentligen när Leila Khaled kom till Stockholm på 1 maj. Ställde en laptop bredvid scenen när hon skulle hålla tal och sände ut. Det var ganska enkelt och vi kände att vi ville fortsätta, säger Christian Tengblad.
Kärnan i radiogruppen består av sex personer som försöker sända åtminstone en gång i veckan. En ny studio håller på att byggas inne i stan. Trots att ingen av dem har någon som helst erfarenhet av radioyrket tycker Christian Tengblad att det gått förvånansvärt lätt att komma igång.
– Vi satt ju ofta och testade och experimenterade oss fram. Så kom den så kallade gategate-rättegången mot poliserna i tunnelbanan och vi ville sända därifrån.
Planka.FM riggade upp mikrofoner i rättegångssalen och publicerade ljudupptagningarna på hemsidan.
Samtidigt chattade de live med lyssnarna om det uppmärksammade fallet där två poliser trakasserade en resenär vid Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm 2010.
– Det kändes väldigt skönt att kunna fördjupa oss på det sättet, i stället för att som med Planka.nu det blev så mycket plakatpolitik. Här fick vi en chans att utveckla oss. I längre direktsända samtal blir man ju också tvungen att skärpa sig lite och vässa argumenten.
Intresset för vad Planka.FM höll på med växte snabbt. Och trots att de själva inte hade någon egentlig koll på hur många som lyssnade på varje sändning märkte de via Twitter och andra sociala medier hur folk kommenterade allt från val av låtar i programmen till diskussionsämnen.
Så kom 10 december och den nazistiska Salemmarschen flyttades från Salem in till centrala Stockholm. Alla stora svenska medier var på plats. Aftonbladet livesände på webb-tv och på nyheterna syntes demonstranter och motdemonstranter springa runt bland de mörka gränderna i Gamla stan.
I en spartansk studio några stationer ut längs tunnelbanans gröna linje satt Planka.FM gänget och skötte sin rapportering.
De bjöd in gäster, ringde upp antirasistiska aktivister från demonstrationerna och spelade musik.
– Vi körde hela dagen i ett väldigt högt tempo. Det var många som kom och gick och vi märkte att vi hade mycket lyssnare den dagen.
– På Twitter var det många sverigedemokratiska så kallade internettroll som kommenterade det vi pratade om. Det kändes verkligen som att vi visade att det går att göra den här demonstrationen till en stor nyhet. Vanlig media var liksom tvungna att anpassa sig lite efter vår rapportering, och det var kul. Våra sändningar är ju ett politiskt verktyg på många sätt. Samtidigt som det är en social grej också.
Just nu sänder gänget ganska oregelbundet, men försöker att åtminstone en fredag eller lördag i veckan vara i studion.
– Det kommer att bli mer regelbundet framöver när vi fixat med den nya studion, säger Christian Tengblad.
Det känns lite som att det ni håller på med är en internetvariant av fanzine-kulturen. Håller du med?
– Ja, det är ganska bra jämförelse faktiskt. Ingen av oss hade ju som sagt någon som helst erfarenhet från att göra radio tidigare. Men vi experimenterade oss fram och började från scratch. Man lär sig och det är faktiskt ganska lätt att komma in i, säger Christian Tengblad.
Hur känns det att sända?
– Det är skitkul faktiskt. Både att sitta och prata länge om saker och att välja ut musik till sändningarna. Dessutom får man ju mycket kontakt med folk som inte bor i Sverige, utan kanske jobbar eller pluggar utomlands och vill få information om vad som händer här hemma.
– Men det är faktiskt fantastiskt att kunna breda ut sig och prata om till exempel tv-eken och aktivism i två timmar, haha.