– Det var en nödvändig diskussion som vi inom partiet verkligen behövde. I varje parti går det ju upp och ner, men jag tror faktiskt att det här har varit bra, säger Annelie Enochson, en av de personer som ofta pekats ut som tillhörande den kristna högern inom KD och en av Hägglunds vassaste kritiker.
Hon är en av de personer som pekats ut som Göran Hägglunds vassaste kritiker. Nu sluter hon dock upp bakom Göran Hägglund men menar samtidigt att Mats Odell, som alltså ville överta partiledarposten, måste sitta kvar som gruppledare i riksdagen.
– Det är bara trams att han skulle tvingas avgå. Mats Odell har lyft upp saker inom partiet som varit nödvändiga och som många tyckt varit jobbiga. Det ska han inte straffas för, han är den bästa gruppledare vi haft, säger Annelie Enochson.
Enligt flera bedömare har striden inom partiet, som ofta ligger under riksdagsspärren i opinionsmätningarna, handlat om två falanger. I samband med att Mats Odell tillkännagav att han utmanade Hägglund inför rikstinget framkom det att partiledarens stabschef Henrik Ehrenberg bedrivit en smutskastningskampanj mot utmanarsidan på nätet under signaturen Ove Tove.
Henrik Ehrenberg tvingades lämna sin post men bråket satte djupa spår i partiet.
Annelie Enochson var själv en av dem som krävde att Henrik Ehrenberg skulle lämna sin post på socialdepartementet som Göran Hägglunds högra hand.
Hon och Mats Odell anses tillsammans med riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, känd som grundare till abortmotståndarnas kampanjorganisation Ja till livet, och Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, vara de som utmärkt sig starkast i de moralkonservativa frågorna inom partiet. Själv vill dock Annelie Enochson inte prata om att hon skulle tillhöra den så kallade kristna högern.
– Det där är bara fånigt. Jag tillhör mittfåran inom kristendomen i världen. Det är vi här i Sverige som är udda där vi är så sekulariserade. Om man är kristen så tycker man att bibeln är Guds ord och det är något som jag står för.
Men samtidigt har du anklagats för att ha nära band till Livets ord och att deras tidning Världen i dag sponsrade dig när du kandiderade till riksdagen i förra valet. Hur ser du på det?
– Det där är lögn och något som kommer från en besviken kille i partiet som också kandiderade till riksdagen.
Men hur ser du på en organisation som Livets ord?
– Jag är ju medlem i baptistkyrkan men ser inga problem alls med Livets ord eller vad de står för, säger Annelie Enochson och ställer samtidigt en snabb motfråga om huruvida jag någon gång besökt Livets ords gudstjänster.
Eh, nej det har jag faktiskt inte, säger jag förvånat.
– Det borde du göra, det är fantastiskt.
En av de frågor som Kristdemokraterna fått hård kritik för den senaste tiden är den om tvångssteriliseringar av personer som byter kön. Även inom den borgerliga alliansen har det skapat irritation och många menar att det är fel att partiet, som tillsammans med Vänsterpartiet är riksdagens minsta, kan ha sådant inflytande över socialdepartementet och frågorna som avgörs där.
Något som dock inte tycks bekomma Annelie Enochson.
– För det första så gillar jag inte själva ordet tvångssterilisering. Det låter så negativt. Men det är ju så att en kvinna som väljer att bli man inte kan föda barn, då går vi in i biologin på ett sätt som jag inte alls känner mig bekväm med, säger hon.
Nu hoppas Annelie Enochson att striderna inom partiet lagt sig och att Göran Hägglund tagit åt sig av den interna kritiken.
– Det är viktigt att Mats Odell sitter kvar. Annars skickar vi ju ut markeringar om att vi är ett parti med lågt till tak och som inte tål en hög debattnivå.
Även Sara Skyttedal, som är förste vice förbundsordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, var en av de som tidigt ställde sig bakom Mats Odell inför rikstinget i januari. Hon säger, precis som Annelie Enochson, att debatten i partiet varit bra och att de nu måste gå vidare.
– Det är tråkigt med kraven på Mats Odells avgång, man måste kunna utmana en sittande partiledare utan att behöva avgå.
Men hur tycker du att partiet ska gå vidare nu?
– Vi måste bli tydligare och profilera oss som ett klassiskt borgerligt parti i frågor som lag och ordning, lägre skatter och en stark familjepolitik.
Hur ser du på anklagelserna om att den så kallade kristna högern försöker ta över partiet?
– Jag upplever inget sådant hot och ser det inte heller som något problem. Det känns mer som en medial grej. Men människor måste få ha ett privatliv och sin egen religion.
KD har fått mycket kritik för frågan om tvångssteriliseringar.
Vad säger du om det, apropå den så kallade kristna högern?
– Det tycker jag är en fråga som fått väldigt mycket uppmärksamhet, men som egentligen inte berör särskilt många. Den är ganska perifer fråga. För även om jag inte riktigt kan förstå hur en person vill ha två kön så borde inte vi som parti lägga så mycket vikt på det där. Vi borde fokusera på annat.
Vad måste Göra Hägglund göra nu för att lyfta partiet?
– Han måste visa ett starkt politiskt ledarskap och bli tydligare.