Kampen för att behålla akutsjukvårdsplatserna vid sjukstugan i Dorotea går vidare.
Två privatpersoner från kommunen har nu polisanmält landstingsledningen för de nedlagda platserna och i tisdags var åhörarläktarna vid landstingsfullmäktiges möte i Umeå fulla. Samtidigt går ockupationen av sjukstugan in på sin tredje vecka.
– Vi ger oss inte utan fortsätter att ockupera tills det blir förhandlingar, säger Margareta Dahlqvist, som är en av de drivande i ockupationen, till Arbetaren.
Hon har tillbringat en av de 14 senaste nätterna hemma. Resten av tiden har hon varit i sjukstugans väntrum där nya människor hela tiden dyker upp.
– Det här har gått helt överstyr. Folk blir förbaskade och det väcker frågor om hur landstingets pengar egentligen fördelas. Politikerna diskriminerar oss ute i glesbygden, säger Margareta Dahlqvist.
Samtidigt som Västerbottens läns landsting genomförde sitt sparpaket och beslutade att stänga akutvårdplatserna i Dorotea den 1 februari så lades ambulansverksamheten i grannkommunen Åsele ned. Det innebär att ambulansen i Dorotea nu tvingas jobba över ett betydligt större område och att hjälpen, när en olycka sker, kan vara mycket långt borta.
Senast i förra veckan tvingades en svårt sjuk patient i Åsele läggas i en bagagelucka på den akutbil som i stället satts in. Personalen jobbade under tiden med att hålla honom vid liv i väntan på riktig akuttransport. Akutbilen har nämligen varken möjlighet eller befogenheter att transportera patienter.
Margareta Dahlqvist berättar om ett annat fall där en person i Dorotea som nyligen drabbades av stroke tvingades ta taxi sex mil till grannkommunen Vilhelmina för att få hjälp.
– Hade akutvårdplatserna varit kvar hade det bara handlat om några kilometer.
Förra veckan beslutade två privatpersoner att polisanmäla landstingsdirektören Jonas Rastad och landstingsrådet Peter Olofsson. Lilian Tennander var en av de två som skickade in anmälan och hon säger till Arbetaren att landstinget måste riva upp sitt beslut.
– Att de tagit bort våra akutvårdplatser innebär att det inte finns någon akutsjukvård kvar. Vi är ju människor och man blir sjuk även utanför kontorstid, säger Lilian Tennander.
I sin polisanmälan skriver hon bland annat att ”om en kommuninvånare i Dorotea exempelvis får en stroke eller hjärtinfarkt är tiden fram till akutsjukvård den viktigaste parametern för överlevnad. Peter Olofsson och Jonas Rastad är ytterst ansvariga när de utsätter glesbygden för rent livsfarliga neddragningar som påverkar patientsäkerheten”.
– Landstinget pratar ju om att det ska vara vård på lika villkor men de ansvariga ger bara svävande svar när vi frågar om akutplatserna. Vi vill ju kunna leva här, men tänk dig en familj med småbarn som har krupp, det får man oftast på kvällarna. Då finns det ingen akutsjukvård att få längre, säger Lilan Tennander.
Arbetaren har sökt landstingsdirektör Jonas Rastad och landstingsrådet Peter Olofsson för en kommentar, dock utan resultat.