Det var i mitten av förra veckan som Stefan Löfven presenterade sitt nya lag, som han själv beskriver som en socialdemokratisk skuggregering.
Som gruppledare valdes Mikael Damberg, av många ansedd tillhöra partiets högerfalang. På den, näst efter partiledaren, kanske tyngsta posten som ekonomisk-politisk talesperson, plockade Stefan Löfven in Magdalena Andersson. Fram till utnämningen var hon överdirektör på Skatteverket och har tidigare haft flera tunga poster inom partiet. Bland annat arbetade hon som planeringschef i statsrådsberedningen under Göran Perssons tid som statsminister. Hon fungerade även som Mona Sahlins rådgivare i inrikespolitiska frågor under hennes tid som partiledare.
Göran Greider tror ändå att namnen kan komma att ta många röster från Moderaterna.
– Tyvärr tror jag att det kommer att märkas att Löfven och partiet inte har viljan att utmana den borgerliga agendan med deras skattesänkningspolitik och rut-avdrag.
Trots tidigare tunga uppdrag för såväl Stefan Löfven som Magdalena Andersson saknar båda riksdagserfarenhet. Göran Greider tror dock inte att det behöver vara negativt för partiet.
– Nej, det spelar nog inte så stor roll faktiskt. Det är ändå väldigt få som följer med i vad som händer i riksdagen. Jag tror snarare det kan vara bra då det slipper bli sådan oerhörd fokusering på enskilda personer.
Men vad måste Socialdemokraterna göra för att vinna över väljarna igen, efter det senaste året med all turbulens?
– Först och främst måste de ju komma med någon slags framtidsvision så att de uppgivna och förtvivlade väljarna hittar tillbaka. Men jag tror i stället att de kommer att försöka fokusera på att återfå stabiliteten i partiet. Hela mediaapparaten lider lite av dåligt samvete efter massakern på Håkan Juholt.
Är du besviken?
– Ja, det är jag. De tycks ju helt ha lämnat frågan om hur vi skapar nya jobb. Det känns nästan tabubelagt i dag att prata om den offentliga sektorn. Det har blivit en blind fläck på kartan som en del av den borgerliga hegemonin.
På ungdomsförbundet SSU är man dock mer optimistisk till den nya partitoppen. Ellinor Eriksson är förbundsordförande och hon menar att oppositionen nu äntligen får en chans att nå ut med sin politik.
– Jag ser verkligen fram emot det arbetet och vill inte recensera något i förhand, säger Ellinor Eriksson till Arbetaren.
Vissa menar att ju att partiet närmar sig alliansen. Vad säger du om det?
– Jag tycker man måste ge dem en chans först. Nästa år ska vi ha partikongress och fastställa vår politik. Bland annat ska vi ju utforma ett nytt partiprogram och då får vi se den ideologiska inriktningen.