Det var den 1 februari som Veolia, som nyligen tagit över driften av Öresundstågen, införde nya ändringar i schemaläggningen för personalen.
Tidigare har ändringar meddelats minst en månad i förväg. Nu har Veolia beslutat att införa ett veckoupplägg, vilket skapat både oro och ilska bland personalen.
– Många som arbetar på tågen har ju småbarn på förskola, det blir helt ohållbart för dem. Men när företaget kallade till mbl-förhandling berättade de bara att de nu tänker fortsätta så här. Det är full panik, säger Jonas Pincini.
Enligt facket kommer det nya veckoupplägget innebära att personal kan tvingas jobba både kvälls- och morgonpass samma vecka. Dessutom meddelas ändringarna med betydligt kortare varsel än tidigare, något som gör det svårt för personalen att få ihop det sociala livet.
Jonas Pincini säger att Veolia inte har varit intresserade att diskutera lösningar med facket.
– Personalen trivs inte längre och alla är skitsura. Veolia slår sönder folks liv.
Vad händer framöver?
– Vi jobbar för fullt på det. Men det är ju inte så smart av företaget att få personalen irriterade. Vårt avtal går ut i slutet av mars och då ska det förhandlas nytt.
Och om ni inte skriver på det nya avtalet?
– Då blir det ju strejk. Vi tycker att vi har varit generösa sedan Veolia tog över, och då vill man ju ha något tillbaka också, men vi får inget som helst gehör från företagets sida.
I förra veckan ringde en av lokförarna på Öresundstågen till Jonas Pincini och berättade att personalen på tåget hade pratat ihop sig. Tillsammans planerar de att masssjukskriva sig i protest mot de nya ändringarna i schemaläggningen. Något facket inte ställer sig bakom. Men Jonas Pincini har ändå full förståelse.
– Vi i facket är ju förhandlingsvilliga. Men jag förstår om personalen känner så här. Det blir liksom deras sätt att hämnas på företaget.
Från Veolias sida vill man inte gå in på några detaljer i den kraftiga kritiken från facket. Mikael Danielsson är affärschef på Veolia, och han säger i en intervju med Sveriges Radio att de nu sitter i samtal med facket varje vecka och han upplever det som en öppen dialog.
Något Jonas Pinici och den övriga personalen inte alls håller med om.
– De har ju sagt åt oss att de inte har någon som helst avsikt att vara generösa mot oss och de önskemål vi lägger fram. Det är ett väldigt hårt klimat mellan arbetsgivare och arbetstagare nu, hårdare än på väldigt länge.
Arbetaren har också sökt Mikael Danielsson och andra ansvariga på Veolia, men hänvisas i stället till företagets pressjour som inte vill ge några kommentarer kring schemaändringarna och konflikten med de anställda.