Under lång tid var nykterhet en viktig fråga i stora delar av arbetarrörelsen. Alkoholen ställde till med enorma problem bland fattiga familjer och för många arbetsköpare var spriten ett medel för att hålla de anställda i schack – det var inte ovanligt att delar av lönen betalades ut i brännvin. Därför var det inte konstigt att den moderna arbetarrörelsen ofta gick sida vid sida med nykterhetsorganisationerna i sina demonstrationer för en bättre framtid.
1922 röstades ett totalförbud av alkoholförsäljning ned med minsta möjliga marginal i Sverige. Domedagsliknande bilder på nedsupna arbetare framför sina gråtande familjer prydde förbudsförespråkarnas plakat. På andra sidan i folkomröstningskampanjen, mot ett förbud, fanns exempelvis konstnären och författaren Albert Engström med den kanske mest kända valaffischen av alla i svensk historia, ”Kräftor kräva dessa drycker”.
Bara några år tidigare hade hela sex procent av svenskarna organiserat sig som nykterister. Alkoholens roll i samhället var något som engagerade och debatterades.
I dag ligger frågan om totalförbud inte på något partis agenda. Alkoholen syns i stort sett överallt i samhället, från den lokala pizzerian till Almedalsveckans rosévins-mingel.
Men fortfarande finns det de som kämpar för nykterhet.
I början av december förra året bildades organisationen Nyktra Socialister. De säger sig vilja utveckla arbetarrörelsens alkohol- och narkotikapolitik utifrån ett socialistiskt och feministiskt perspektiv.
– Vi var ett gäng i framför allt Uppsala och Stockholm som hade pratat om det här ganska länge, att det borde finnas ett alternativ. Och när vi väl startade för tre månader sedan märkte vi ett enormt intresse, säger Johan Persson, som är ordförande i Nyktra Socialister till Arbetaren.
Han menar att nykterhet länge var en viktig fråga inom arbetarrörelsen men att det de senaste årtiondena försvunnit ur diskussionen.
– För mig hänger det ju ihop, det här med att vara feminist, socialist och nykterist. Om man ser till hur mycket elände som alkoholen skapar är det inte så konstigt, säger Johan Persson.
Själv har han alltid varit nykterist. Tankarna kom i samband med att han blev socialist i mitten av tonåren och han beskriver den alkoholkultur som finns i dag som en del av det kapitalistiska samhället, som dessutom upprätthåller den könsmaktsordning han vill arbeta för att bryta.
– Folk har ju en ganska kass och jävlig vardag som det är. Så ser de fram emot helgen och festerna som en slags flykt från verkligheten. Ofta innebär det ju tyvärr bara fylla, misär och elände. Jag tycker människor är värda så mycket mer än det.
Nyktra Socialister har i dag omkring 100 medlemmar, men det hör hela tiden av sig nya intresserade. Johan Persson säger att han märker av att det funnits ett tomrum bland många på vänsterkanten.
Däremot är han oroad över den ökande trenden att förlägga politiska möten och föredrag i krogmiljö. För något år sedan bildades klubben ”Popvänstern” som en gång i månaden samlades på en bar på Södermalm i Stockholm för att diskutera politik och lyssna på musik.
– Som jag ser det har alkoholen ingen politisk funktion i vänstersammanhang. Försöker man locka folk med pubkvällar för att de ska komma på ett möte så gör man ju det helt på alkoholkapitalismens villkor. Dessutom bryter man en lång tradition som funnits inom arbetarrörelsen. Jag tycker inte att det är okej, säger Johan Persson.
Han känner sig trött, förklarar han, på att alkohol alltid ska finnas med när saker ska arrangeras.
– Det finns så mycket annat man skulle kunna göra tillsammans i stället. Med alkohol tycker jag det är som att folk sluter ett förbund med varandra. Många blir våldsamma, otrevliga och sexistiska, och det liksom ursäktas med att man dricker, säger Johan Persson och låter irriterad.
Förra året ökade Systembolagets försäljning av alkoholfria produkter med rekordartade 26 procent. Ytterligare en trend är, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, att betydligt fler unga i dag väljer att avstå alkohol än tidigare. I stället är det fyrtiotalisterna och de över 50 år som ökat sitt intag.
– Det beror till stor del på att de som är pensionärer i dag drack ganska mycket redan som unga. Så om fyrtio år ser det nog inte ut så längre, med tanke på att unga i dag allt oftare avstår, säger Anna Liedbergius, som är informatör på CAN.
Hon beskriver det som ett glapp i samhället. Där fler inte dricker alkohol över huvudtaget medan de som dricker gör det allt oftare.
Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges största ungdomsorganisation som arbetar mot alkohol och andra droger. Sammanlagt har de 7 400 medlemmar spridda på 125 lokalföreningar i landet.
Linda Adolfsson gick med redan som 14-åring och beskriver åren innan som ganska kaotiska.
– Jag låg ganska risigt till i 13-årsåldern och försökte väl passa in i någon slags festkultur. Så blev jag upplockad av en äldre tjej på en fest som började prata med mig. Hon var aktiv i UNF och efter att vi hade pratat ett tag började jag fundera. Till slut gick jag med och hittade en otrolig gemenskap. Plötsligt vågade jag vara mig själv igen, säger Linda Adolfsson.
I dag är hon 24 år och sekreterare i UNF. Hon tycker att samhället glorifierar alkoholkulturen och samtidigt glömmer alla de som far illa.
– Det är oerhört svårt för barn till missbrukare att prata om sina upplevelser till exempel. Alkohol i dag kopplas bara till det som är roligt, men det är bara halva sanningen. Jag ser den här kulturen som ett hinder för ett bättre samhälle.
Hur upplever du det är att vara nykter i ett samhälle där alkoholen trots allt är väldigt accepterad?
– Många tycker ju att det är bra att vi finns. Däremot får jag ofta försvara mig, och en del uppfattar det som hotfullt eller provocerande för att man ifrågasätter en livsstil. Mentaliteten i dag är att det är varje människas frihet att kunna dricka. För mig är det inte frihet för de som far illa.
Samtidigt beskriver hon att det oftast är äldre personer som reagerar negativt, tycker att nykterister är moralister och lägger sig i andras val. Bland yngre däremot är det ingen större grej att avstå från att dricka alkohol.
– Jag tar ofta med en flaska alkoholfritt vin när jag går på fest, och jag märker ju att flera i min omgivning har lättare att avstå då också.
UNF jobbar bland annat med att ta fram nyktra mötesplatser. Våren 2011 öppnade baren Klubb Sobeer på Kungsholmen i centrala Stockholm. En helt vanlig bar där skillnaden är att alkoholen är bortplockad. Däremot erbjuds det drinkar, dans och barhäng precis som på andra ställen.
Organisationen har också just startat upp ett nätverk för hardcore-musik och satsar på att ordna så många spelningar som möjligt framöver.
– Alkoholkulturen är så exkluderande. Den utesluter alla som inte vill dricka. Men vi är faktiskt en folkrörelse som växer, och det känns bra.
Även Johan Persson från Nyktra Socialister märker, trots kritiken mot att delar av den politiska diskussionen flyttat in på krogarna de senaste åren, att det är skillnad nu jämfört med tidigare.
– Vi har ju varit inne i en väldigt alkoholliberal period sedan vi gick med i EU. Men jag tror att det trots allt håller på att ändras och hoppas på att fler väljer att inte dricka i framtiden. Det känns som att folk börjar tröttna på fylla, säger Johan Persson.
Men är det fortfarande realistiskt att kämpa för ett förbud, anser du?
– Helst skulle jag naturligtvis vilja se en värld utan alkohol. Men jag tror inte det är möjligt att skapa något sådan uppifrån så länge det finns människor som vill dricka. I min vision om det stats- och klasslösa samhället har människor däremot förhoppningsvis vettigare saker att syssla med än alkohol och droger.