– I och med att det kommer att bli personalbrist i sommar så måste ju sjukhusen gå med på våra krav, säger Minna Juntura, själv sjuksköterskestudent vid Linköpings universitet och en av talespersonerna bakom uppropet, till Arbetaren.
Studentupproret som Arbetaren tidigare rapporterat om (Arbetaren 10/2012) handlar om att få upp ingångslönerna för nyutexaminerade sjuksköterskor. I dag ligger ingångslönen på mellan 20 000 och 21 500 kronor.
Något Minna Juntura tycker är för lågt.
– Alla som studerar till sjuksköterska här är glada att vi har tagit upp de här frågorna. Jag tycker absolut att vi är värda de pengarna med tanke på hur länge vid studerat och vilket ansvar vi har när vi kommer ut i arbetslivet.
Skulle du själv tacka nej till att jobba för 23 000 kronor i månaden?
– Ja, då skulle jag tacka för mig. Vi uppmuntrar alla som går på arbetsintervjuer att inte lägga sig under
24 000.
I Linköping började sjuksköterskestudenterna engagera sig sedan de läst om löneupproren som startade i Umeå och Stockholm.
Även sjuksköterskor i andra delar av landet har engagerat sig i kampen för högre löner. På hjärtkliniken vid Gävle sjukhus har 70 sjuksköterskor beslutat sig för att inte jobba några extrapass om inte lönerna höjs. Allt sköts utan fackets inblandning, och upproret beskrivs av sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter som en spontan handling efter att missnöjet pyrt en längre tid.
– Vårt initiativ har ju blivit väldigt uppmärksammat, och sjukhusen måste ju ge sina fast anställda semester i sommar. Jag är tror absolut vi kommer att klara av att höja ingångslönen, säger Minna Juntura i Linköping.
Uppropet för bättre ingångslöner sprids via grupper på facebook. I Linköping hålls ett stormöte för studenterna nästa vecka och för tillfället har sjuksköterskestudenter i ett tiotal svenska städer bildat egna grupper.
Nu börjar det också ge resultat. Det säger Ulrika Blumfelds, som är talesperson för upproret i Stockholm.
– Vi har hållit på sedan oktober förra året och samlar statistik från alla anställningsintervjuer. Vi märker att ingångslönerna höjts de senaste månaderna, från omkring 20 000 till 22 500. De börjar få panik på sjukhusen inför sommaren, säger Ulrika Blumfelds.
Enligt henne står de flesta sjuksköterskestudenter bakom upproret. Själv går hon sista terminen på Röda Korsets högskola och hon berättar att många fått tron tillbaka på att det går att förändra löneläget.
– Framför allt gäller det ju unga kvinnor som nu börjar förstå sitt eget värde. Sjukhusen får fan ta och pröjsa nu om det ska ha vår kunskap framöver.
I Stockholm har upproret gjort att det blivit svårt att få ihop schemat för sommaren eftersom flera nyutbildade sjuksköterskor inte tagit anställning för under 24 000 kronor i månaden. Maria Englund, personaldirektör vid Stockholms läns landsting, säger i en intervju med Ekot i Sveriges Radio att ”det är färre som tar en anställning och man kommer inte överens om lönen”.
Arbetaren har sökt Maria Englund för ytterligare kommentarer, dock utan resultat.