Inhyrda arbetare skadas mer. Arbetsmiljöverket har släppt en rapport som visar att anställda inom bemanningsbranschen råkar ut för fler arbetsolyckor i jämförelse med övriga branscher. Sysselsatta inom personaluthyrningen ökade med 22 procent mellan 2010 och 2011 men antalet anmälda olyckor har ökat desto mer. Anledning till detta har Arbetsmiljöverket officiellt ännu inte en åsikt om.
– Jag kan just nu inte uttala mig säkert om vad det beror på att just bemanningsföretagen sticker ut i statistiken eftersom det är flera saker som samverkar och vi tittar på det. Men många är unga i den här branschen, de är nya på jobbet och det kan anses problematiskt att skaffa fram rätt skyddsutrustning när det bara gäller arbete för en dag eller vecka. Det är en kvalificerad gissning i alla fall, säger Fredrika Brickman som är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.
Den första sammanfattningen i arbetsskadestatistiken ger i huvudsak en överblick gällande anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdom, av den går att se att ungdomar är överrepresenterade inom skadestatistiken.
Under perioden 2005 till 2010 rörde 30 procent av de anmälda arbetsolyckorna i bemanningsbranschen personer under 25 år. Detta är mer än dubbelt så mycket än siffran för samtliga branscher under samma period, där personer under 25 år stod för 12 procent av de som drabbades av arbetsplatsolyckor.
– För många är detta en ingångsbransch. För till exempel unga och även utlänningar som inte kan språket så väl kan det vara en möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. Men det kan vara svårt för dessa grupper att veta vad för slags krav de kan ställa på sin arbetsplats. Vi har sett att folk hyrs in för de sämre uppgifterna, som att bära tunga saker, sådant man inte tycker att ens egna arbetare ska behöva göra, säger Fredrika Brickman.
Många olyckor är kopplade till sådant det krävs en utbildning för, som att använda truckar eller handverktyg som knivar och slipmaskiner. Undersökningen visar även att flest anmälningar gjordes av lagerassistenter, maskinoperatörer och maskinmontörer.
Även inom dessa yrkesgrenar står bemanningsbranschen för en högre procentandel olyckor än inom samtliga branscher. De siffror som Arbetsmiljöverket nu presenterat har återigen lyft frågan om vem som bär ansvaret för en uthyrd arbetare.
– Jag tycker inte det finns någon otydlighet kring vem som har ansvar när arbete hyrs in. Ingen kan beskylla den andra som ansvarig för att den borde ha varit den som ordnat skyddsutrustning eller informerat arbetstagaren. Det är bådas skyldighet och om avtal inte finns är det arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret, säger Fredrika Brickman.
Hon framhåller även att varje arbetssituation kräver en egen säkerhetsberäkning.
– En viss bedömning måste alltid göras, vem som krävs för arbetet och om personen har den rätta utrustningen. Och vi får inte glömma att det alltid finns en risk att de som är mindre attraktiva på arbetsmarknaden lättare accepterar sämre arbetsvillkor.