I lördags demonstrerade drygt 160 personer mot Cloettas planerade nedläggning av produktionen i Gävle.
– Nu räcker det. Läkerol ska vara kvar, sade fabrikens fackordförande Wellington Ikoubase i ett tal utanför fabriksområdet på Brynäs i centrala Gävle och möttes av applåder från de anställda.
Några minuter senare tågade demonstranterna mot Stortorget ett knapp kilometer bort, där flera andra tal hölls. Efter vägen slöt en del lördagslediga Gävlebor upp.
Chocken har fortfarande inte lagt sig för de anställda vid Cloettas fabrik i Gävle. Sedan företagets planer på att flytta produktionen av godis och halstabletter offentliggjordes har ilskan växt. De anställda har samlat in närmare 2 000 namnunderskrifter och fackklubben har delat ut flygblad mot nedläggningen på stan. Även ett nätverk, Läkerolarbetarnas vänner, har bildats i kampen för att rädda jobben för de 150 anställda.
– Det finns en väldig folkilska i stan just nu. Vi är förbannade helt enkelt och tycker att det är fult gjort av Cloetta att köpa upp ett känt varumärke för att sedan flytta produktionen till länder med lägre löner, säger Jonas Ryberg från Läkerolarbetarnas vänner till Arbetaren.
Han berättar också att oron har spritt sig till andra fabriken i stan. På kaffetillverkaren Gevalia, bara ett stenkast från godisfabriken, har de anställda också börjat oroa sig för framtiden.
Bland Gävleborna är stödet för Läkerolarbetarna starkt. På insändarsidorna i lokaltidningarna uppmanas till bojkott om fabriken läggs ner.
På Stortorget fanns företrädare för flera LO-förbund. Även Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson var på plats. Tidigare under veckan träffade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt den lokala fackklubben under ett möte och även han passar på att på sin blogg uppmana till bojkott av de välkända godisbilarna om fabriken läggs ned.
Läkerolarbetarnas vänner planerar nu tillsammans med den lokala fackklubben flera andra aktiviteter för att visa företagsledningen vad de tycker om planerna.
– Även om chanserna att rädda fabriken är små så tror vi naturligtvis att det går att påverka. Annars skulle vi ju inte hålla på, säger Jonas Ryberg.
Han får medhåll av Mario Izquierdo som arbetar på fabriken och är huvudskyddsombud för Livsmedelsarbetareförbundet.
– Vi har våra förhoppningar att det går att rädda fabriken. Men lägger de ändå ned har vi ju ändå gjort rätt som protesterat, och visat att Cloetta inte verkar bry sig det minsta om oss som arbetar åt dem.
LivsmedelsarbetarEförbundet har nu hyrt in en konsult som ska granska företagets siffror. Trots den planerade nedläggningen går fabriken i Gävle med vinst. Men sedan verksamheten börsnoterades i början av året har vinstkraven från aktieägarna ökat, vilket alltså gjort att Cloetta vill flytta delar av produktionen till Slovakien.
En annan del av verksamheten är planerad att flyttas till företagets fabrik i Ljungsbro, Östergötland. Fackordföranden Wellington Ikoubase hoppas även på stöd från kollegorna där.
– Flyttar tillverkningen från Gävle till Ljungsbro kanske det tillkommer några jobb där. Men vi vill att arbetarna i Ljungsbro ska veta att ingenting är säkert för det. Vad tror du händer när Cloetta vill ta ut ännu större vinster?, säger Wellington Ikoubase.
Inom några veckor väntas de fackliga förhandlingarna kring planerna komma igång. Fram till dess fortsätter protesterna i Gävle.
De anställda kommer tillsammans med Läkerolarbetarnas vänner att fortsätta dela ut flygblad på stan.