På exempelvis Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm saknas det fortfarande 300 sjuksköterskor inför sommarens bemanning. Flera av landets sjukhus menar att lönekraven från studenterna är orimliga. Men studenterna ger sig inte.
– Landstingen säger att det är marknaden som styr. Men vi tycker inte att man kan kräva att studenter ska ta ansvar för att de som redan jobbar har låga löner, säger Ulrika Blumfelds, studentuppropets talesperson, till Arbetaren.
Statistik från Vårdförbundet visar att snittlönen för en färdigutbildad sjuksköterska ligger på 26 600 kronor i månaden. Siffror som innefattar både specialistutbildade sjuksköterskor med högre löner och arbete på obekväm arbetstid.
Studenternas krav är ingångslöner på 24 000 kronor i månaden.
– Sjukhusen säger att de inte har råd. Men det finns ju alltid pengar att kalla in stafettläkare, något som kostar omkring 2 miljarder kronor varje år, säger Cecilia Sandahl, presschef på Vårdförbundet.
Stafettläkare kallas läkare som tillfälligt hyrs in vid personalbrist, och som i regel inte har några problem att få igenom sina lönekrav.
Studentupproret har spritt sig som en löpeld. Som Arbetaren tidigare rapporterat har allt fler studenter anslutit sig vid landets sjuksköterskeutbildningar under våren, och med bara några månader kvar till den stora semesterperioden är läget kritiskt i flera landsting.
– Sjukhusens lönekartell ska spräckas, säger Ulrika Blumfelds.
I takt med att allt fler studenter tackar nej till sommarvikariat under 24 000 kronor i månaden hotas också patienternas säkerhet, menar Ulrika Blumfelds.
– Politikerna borde tänka på att de också kommer att bli patienter en dag.
På vilket vis menar ni att patientsäkerheten hotas?
– Sjukhusen kommer ju att stänga ned vårdplatser och det blir överbeläggning, samtidigt är patienttrycket detsamma. Varje sjuksköterska får ansvar för fler patienter, så det säger sig självt.
Varför är ingångslönerna i ert yrke så låga i jämförelse med till exempel civilingenjörer, en yrkesgrupp med lika lång utbildning?
– Till stor del beror det på att det är ett kvinnodominerat yrke inom offentlig sektor. Många sjuksköterskor känner dessutom ett stort mänskligt ansvar, det borde belönas snarare än utnyttjas, säger Ulrika Blumfelds.
Sjuksköterskeyrket är snart en bristvara i Sverige menar studenterna, och höjda ingångslöner är därför en förutsättning för att fler ska välja yrket i framtiden. Ett argument som bland annat Vårdförbundet håller med om.
– Ett sätt att få upp lönerna inom yrket är givetvis att höja ingångslönerna. Därför stöttar vi studenternas löneupprop, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, till Arbetaren.
På tisdagseftermiddagen hölls manifestationer i bland annat Stockholm, Linköping och Umeå för att belysa kraven på höjda ingångslöner.
Vid denna tidnings pressläggning rapporterade Sveriges Radio att Vårdförbundet hotar att säga upp det nuvarande löneavtalet från 2010. Löneupproret bland studenterna har fått förbundets medlemmar att kräva en total översyn av alla löner.