Jag har precis bott på Filippinerna. Färsk frukt och färska grönsaker är en helt annan femma när man bor i ett tropiskt land. Behöver jag säga att smaken är sötare, tydligare och färgerna skarpare? Solmoget helt enkelt. Man gjorde ofta shakes på frukt där jag befann mig. Mixade is och en eller flera frukter. Superenkelt […]
Jag har precis bott på Filippinerna. Färsk frukt och färska grönsaker är en helt annan femma när man bor i ett tropiskt land. Behöver jag säga att smaken är sötare, tydligare och färgerna skarpare? Solmoget helt enkelt.
Man gjorde ofta shakes på frukt där jag befann mig. Mixade is och en eller flera frukter. Superenkelt och supergott. En eller flera frukter mixat med is. I varje gathörn fanns en fruktshake-bar.
Mango var min favorit. En solmogen mango och is. Kanske hur gott som helst. Mango är en frukt med mycket sötma och en fet krämig konsistens.
Avokado var annars en vanlig frukt att mixa ner i en shake. Avokado som för mig är en grönsak. Någonting salt. Att äta till mat. Toppa med örtsalt. Lägga på knäckemacka. Jag får inte ihop det med smaken söt.
En filippinsk väninna som slurpade i sig en avokadoshake just vid en shake-bar i Manilla tittade på mig och skrattade: ”Just ja, ni i Skandinavien ser avokadon som en grönsak.”
Men hur är det nu, vad är en grönsak och varför är det en frukt? Hur klassas det egentligen?
Jo både botaniskt och kulturellt. Det visar sig att det är lite oexakt, aningen diffust.
Frukt har en entydig botanisk definition. De är gömfröiga växter och innehåller frön. Till den familjen hör även många grönsaker. Men grönsaker kan vara rötter, stjälkar, blad.
Frukt kan vara allt från en hasselnöt till en jordgubbe till en banan. Men också squash, aubergin, gurka eller tomat. Det jag spontant skulle kalla grönsaker. Fast chilifrukten till exempel, som även den hör hemma bland det gröna, har faktiskt ett namn som definierar den.
Å andra sidan heter det rotfrukter. Utan att vara frukt. Inga frön i potatisen. Däremot är moroten en ört rent botaniskt, men har tydligen klassats som frukt av EU för att morotsmarmelad ska kunna bli godkänd.
Annars säger man att frukt äts rå utan tillagning. Men att grönsaker tillagas. Alltså att definitionen bestäms av våra matvanor.
Just mangon är till utseendet avokadons systerfrukt. Stor kärna. Mjukt skal. Krämigt saftigt kött. Mangon är en klockren frukt.
Fram till nu har jag sagt att avokadon var en lika säker grönsak. Mangon skulle jag ha ätit till efterrätt. Avokadon skulle jag ha tillrett till förrätt.
Men efter mina första filippinska desserter där avokadon var huvudsmak har jag en ny favoritsötsak.
Här är recept på en sås att toppa vaniljglass med. En bra introduktion till att använda avokadon till dessert.
2 avokados, skalade och urkärnade
½ deciliter socker
½ deciliter mjölk
Vispa sockret så att det löser sig. Mosa ner avokadon i mjölken till en önskad släthet.
Kanske behövs det lite mer mjölk. Kanske väljer du att göra en slät sås. Eller en med lite grövre struktur.