Den 25 april inledde Byggnads sin strejk mot VVS-företagen och Plåtslageriernas riksförbund efter att förhandlingarna gått i lås. Kraven är bland annat sju extra timmars arbetstidsförkortning per år och höjda lärlingslöner.
Nu stämmer de båda arbetsköparorganisationerna Byggnads i Arbetsdomstolen för brott mot föreningsrätten. De menar att Byggnads medvetet tagit ut företag i strejk, vars företrädare också har förtroendeuppdrag i organisationerna. Enligt stämningsansökan ska företrädare för 65 procent av de företag Byggnads tagit ut i strejk ha sådana förtroendeuppdrag. Detta trots att endast två procent av medlemsföretagen har företrädare som också har förtroendeuppdrag.
– Vi tror inte att det är en slumpgenerator som varit framme, utan att det är en medveten strategi, säger Roine Kristianson, VD på VVS-företagen.
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads, avfärdar anklagelserna. Han menar att Byggnads avsikt inte varit att kränka någon, utan att få till ett avtal. Skälet till att de berörda företagen tagits ut i strejk är enligt Johansson att de är stora.
– Det blir konstigt om vi inte ska kunna ta ut stora företag som NVS och Bravida, bara för att de har uppdrag i arbetsgivarorganisationerna. Det vanligaste i VVS-branschen är småföretag, med tre till fyra anställda. Är det meningen att vi ska ta ut 1 000 småföretag i stället? säger han.
Även Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet avfärdar stämningen. Han menar att arbetsgivarorganisationerna förmodligen inte själva tror att de kan vinna en sådan process, vilket inte heller är syftet.
– Målet är att stoppa stridsåtgärderna, genom att få till en juridisk tvist. Förhoppningen är att Byggnads ska sluta strejka så länge tvisten pågår, av rädsla för att bli skadeståndsskyldiga, säger han.
Mats Glavå tror att arbetsgivarnas chanser att vinna är små, eftersom Arbetsdomstolen tidigare varit försiktiga med att döma för brott mot föreningsrätten. Skälet är att rätten att vidta stridsåtgärder är grundlagsskyddad. Däremot kan han inte garantera att det blir en friande dom.
– Det finns flera duktiga domare som skulle kunna få det här till ett brott mot föreningsrätten. Men då sätter de upp väldigt konstiga regler för stridsåtgärder. Poängen med en stridsåtgärd är att utöva påtryckningar mot sin motpart. Då försöker man givetvis göra sina påtryckningar så effektiva som möjligt, säger han.
Enligt Torbjörn Johansson på Byggnads kommer stämningen i dagsläget inte påverka strejken.
– Om vi blir dömda, kommer vi sluta strejka. Annars finns det ingen anledning. Strejken handlar inte om juridik, utan om att träffa ett avtal, säger han.
Stämningsansökan behandlas av Arbetsdomstolen onsdagen den 9 maj. Svar lämnas senast under torsdagen.