I slutet av november 2011 gick ett trettiotal arbetare vid ABB:s fabrik i Córdoba, Spanien, ut i strejk. Bakgrunden till strejken var att ABB bytte underleverantören Eulen och då sade upp arbetarna. De arbetare som blev uppsagda hade alla varit med och drivit fackliga krav.
I dag är strejken över, men under maj har rättsprocesser i dess spår startat. Kraven är bland annat att häva uppsägningarna. Ingen av de strejkande arbetar längre åt ABB, och de nekades alla anställning hos den nya underleverantören Eurocen-Adecco med skälet att företaget inte lever upp till kraven eller har kompetensen som krävs för att genomföra arbetet.
– Efter att ha jobbat i tio år med den ansvarsfulla uppgiften att sköta en kran på flera ton där ett misstag hade kunnat orsaka en allvarlig olycka för en arbetskamrat. Att de då sparkar en och ersätter mig med en person som inte har någon erfarenhet väcker vanmakt och ilska, säger Antonio Rodríguez Aguilar, dåvarande generalsekreterare för CGT:s fackliga sektion i Córdoba.
För honom är det uppenbart att ABB ville göra sig av med obekväm personal och han anser att ABB bör ta ansvar för sin arbetskraft. Innan uppsägningarna ställde arbetarna krav på bättre säkerhet och arbetsmiljö samt stred för att gå under metallarbetarnas kollektivavtal i stället för det sämre avtalet för transportarbetare. När företaget Eulen, som sköter kranarna och maskinerna på ABB:s fabrik, gav beskedet om uppsägning beslöt sig de fackanslutna vid CGT och CNT för att gå ut i strejk ihop, på obestämd tid. Strejken varade i 94 dagar.
Via ABB:s pressombud vid huvudkontoret i Zürich väljer man att kommentera konflikten med att ABB avslutat sitt kontrakt med Eulen vid anläggningen i Córdoba och i dag inte har någon arbetskraft via företaget. Madridkontoret säger att ABB inte längre har ett samband med de uppsagda arbetarna och att ABB redan uttalat sig tillräckligt i frågan.
– De var inte arbetare hos ABB och den process som hänt berör inte ABB. Företag har avtal med olika bolag. När kontrakten löper ut kan man välja att förlänga. Om företaget finner att ett annat bolag kan genomföra samma arbete för en billigare summa är det fritt för företaget att byta samarbetspartner, säger Nieves Alvarez, pressansvarig på Madridkontoret.
– Redan första strejkdagen bröt ABB mot strejkrätten genom att ta in strejkbrytare. När de gjorde det förstod vi att det skulle bli långt och hårt. Jag försörjer min fru och två barn, de flesta av oss har barn och är familjeförsörjare, säger Antonio Rodríguez Aguilar.
Han väntar på resultaten av rättsprocesserna, men har inte stora förhoppningar.