Återigen har det tagits ett beslut om utförsäljning av allmännyttan vid Stockholms kommunfullmäktige. Den 28 maj röstades det igenom att 2 554 av allmännyttans lägenheter ska säljas. De drivande i utförsäljningen var allianspartierna, medan oppositionen röstade emot. Utförsäljningen hade tidigare tillkännagivits via en presskonferens som hölls av äldre- och ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson. De hyresgäster som berördes informerades först efter att beslutet offentliggjorts.
– Jag kan förstå att folk blir oroliga av förändring. Men det går inte att informera hyresgästerna om en försäljning som arbetats fram av styrelsen förrän det blir av. Det är onödigt att skapa diskussioner och funderingar när inget beslutats, säger Joakim Larsson till Arbetaren.
Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen gjort bland de boende som påverkas av beslutet tycker 80 procent att det är viktigt att bo i ett allmännyttigt bostadsbolag samtidigt som 59 procent sade sig vara oroliga över beslutet.
Dagarna innan utförsäljningen röstades igenom höll nätverket Linje 19, som arbetar för ett gemensamt ägande av vård, barnomsorg och bostäder, en manifestation: en iscensatt auktion sålde Joakim Larssons lägenhet på Södermalm i Stockholm till lägstbjudande.
– Vi auktionerade ut borgarrådets lägenhet vid Slussen. Budgivningen började vid sju kronor och nu när budgivningen är slut tillhör den allmänheten. Så klart är det fiktion, men vi gör så för att det är det som hänt i våra områden fast tvärtom, säger Steven Cuzner från Linje 19.
Det Steven Cuzner syftar på är den försäljning av allmännyttan till underpriser som sedan 2006 gjorts i Stockholm. Som exempel såldes 27 hyreshus i Stockholmsförorten Akalla för 7 187 kronor kvadratmetern medan marknadspriset på husen var 20 400 kronor kvadratmetern – allmännyttans hus såldes för 35 procent av marknadsvärdet. Det betyder även att den nya ägaren till bostaden kan göra en vinst på 180 procent av insatsen om bostaden säljs vidare till marknadspris.
– Det är viktigt att påpeka att det inte bara är en ensam person som ligger bakom detta. Den gigantiska utförsäljning som regeringen gör är historisk, och det gäller inte bara Stockholm. Auktionen kan låta som ett skämt men det är förstås en allvarlig orsak bakom. Med den här politiken skapas det en fattigare underklass, säger Steven Cuzner.
Flera av utförsäljningarna i Stockholm har mött kritik och skapat uppmärksamhet. 2010 såldes en fastighet som ägdes av kommunala Svenska Bostäder till hyresgästerna. En av lägenheterna betalade hyresgästen cirka tre miljoner kronor för som insats, för att veckorna senare lägga ut den till försäljning med utropspriset 9,5 miljoner kronor.
– Vi säljer alltid fastigheter till marknadsvärde i de olika marknader det rör sig om, säger Joakim Larsson.
Det vinnande budet på borgarrådets lägenhet, tre kronor, lades av Janne Claesson, pensionerad sjökapten i åttioårsåldern som var på väg hem när han promenerade förbi auktionen.
– Jag trodde det var loppis. Allt ska bort, stod det. Men när jag förstod vad som krängdes då tände jag på alla pluggarna. Jag har läst om försäljningen av vårdcentralen Serafen och tycker det är dåligt, det högern gör. Jag har tagit mig fram hela livet och nu ska jag ta mig fram i den djungel som är bostadsmarknaden, säger Janne Claesson.