Azawad är ett område nästan två gånger så stort som Sverige, beläget i de norra delarna av Mali på gränsen mot Algeriet. Nu väntar rebellgrupperna på omvärldens erkännande, något de inte får av den styrande militärjuntan i huvudstaden Bamako.
– Mali befinner sig i ett tillfälligt uppbrott efter militärkuppen, säger Mats Utas som är Västafrikaexpert på Nordiska Afrikainstitutet vid Uppsala universitet.
Enligt honom var en av anledningarna till militärkuppen i slutet av mars att den nu sittande militärjuntan inte tyckte att premiärminister Modibo Sidibé gick tillräckligt hårt åt rebellgrupperna i norr.
En minister som tillfälligt utsetts av militärjuntan sade även nyligen i en intervju med nyhetsbyrån AFP att den styrande Bamako-regimen inte kommer att acceptera Azawad. Dock lär det bli svårt att göra något åt saken, då det politiska läget i huvudstaden är spänt och rebellgrupperna i norr har gott om vapen som bland annat kommit från Libyen. Just nu tycks regimen enbart ha kontroll över en tredjedel av landet.
I väntan på ett eventuellt erkännande av staten sprider sig samtidigt oron för vad som kan komma att utvecklas i Azawad. Området är till exempel tillhåll för milisgruppen Aqim, al-Qaidas gren i Sahara, som bland annat har legat bakom flera uppmärksammade kidnappningar av utlänningar de senaste åren. Aqim ses visserligen som fiender av tuareggerillan MNLA, men har en del gemensamt med islamistiska Ansar al-Din.
– Får de inte omvärldens erkännande ökar naturligtvis risken att MNLA och Ansar al-Din, som för en gångs skull nu tycks komma överens, blir beroende av de mer radikala grupperna i området och på så sätt själva tvingas att radikaliseras, säger Mats Utas.
MNLA och Ansar al-Din har nu upprättat ett gemensamt råd och satt ihop en tänkt regering.
– Men för att kunna agera på riktigt måste de först erkännas. Så läget är egentligen ganska oklart, säger Mats Utas.
Delar av omvärlden har reagerat starkt på att Azawad utropades som en islamistisk stat. Mats Utas däremot menar att det knappast är konstigt med en sådan beteckning och säger att det inte i dagsläget går att veta om det kommer att bli fråga om några strikta religiösa lagar.
– Mali är ju ett muslimskt land och därför kanske detta är nödvändigt för att kunna grunda en eventuell ny stat, men än så länge är det svårt att veta hur radikalt islamistiska de är och vad det i så fall innebär.
MNLA ville från början ha ett styre utan religionsinslag men gick efter förhandlingar med Ansar al-Din med på att enas.
MNLA:s talesman Atayer Ag Mohamed sade kort efter utropandet att Azawad kommer att vara mindre radikalt i tillämpningen av sharialagar. Men farhågor finns att rebellgrupperna som nu gått ihop börjar bråka inbördes och då öppnar sig möjligheten för Aqim och liknande grupper att ta över.