Det var efter förra helgens brutala massaker då över 100 personer, varav nästan hälften barn, mördades utanför staden Houla. Enligt FN-observatörer på plats i landet hade många skjutits eller knivhuggits till döds och den syriska oppositionen anklagar regimtrogen milis för dåden som beskrivs som de värsta sedan upproret mot Bashar al-Assad startade för 14 månader sedan.
Även Ryssland, som länge stått på den syriska regimens sida, uttalade sig skarpt mot dödandet av civila.
Men i Sverige har det tvärt om varit relativt tyst.
– Vi tycker inte att man ska utvisa Syriens ambassadör från Sverige. Det är viktigt att vi själva har svensk personal på plats i Damaskus, som kan hålla kontakt med oppositionen där och beskriva läget, säger Catarina Axelsson på Utrikesdepartementets presstjänst till Arbetaren.
Men om läget blir ännu värre. Kan det bli tal om att följa Frankrikes exempel med att utvisa ambassadören då?
– Det kan jag inte svara på i nuläget.
Jaber Zain håller inte med.
– Regeringens utrikespolitik är inte vår egen. Den styrs av EU och Carl Bildt vill inte gå i fronten för de här frågorna. Och dessutom, vad kan den svenska ambassadören göra?
Men det är inte bara den svenska regeringen som tycker att den syriska ambassadören i Stockholm ska få stanna. Även Vänsterpartiet anser att det vore dumt att skicka hem honom.
– Det vore en dålig strategi och skulle inte påverka regimen i Damaskus det minsta. Det finns andra vägar som är viktigare att titta på i det här fallet, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde till Arbetaren.
Enligt Hans Linde skulle vid en utvisning i gengäld också den svenska ambassadören i Syrien utvisas och förbindelserna till landet därmed brytas totalt. Däremot säger Hans Linde att den svenska regeringen borde göra betydligt mer för att införa EU-sanktioner mot landet.
– Sverige blockerade ju som enda land i EU ett förslag om handelssanktioner med telekomutrustning med Syrien. Dessutom var regeringen extremt långsam med reaktionerna efter det att upproret började, säger Hans Linde.
Finns det någon gräns för när ni i Vänsterpartiet anser att Sverige borde utvisa den syriska ambassadören?
– Det är naturligtvis svårt att säga, men det är klart man kan ändra uppfattning. I nuläget tycker vi dock det är viktigare med olika typer av handelsembargon.
Jaber Zain ger inte mycket för Hans Lindes argument.
– Vad är det för kontakter vi har i Syrien som är så viktiga och vad kan ambassadören göra? Det svenska folket är värda bättre argument om det nu är så att vi inte ska utvisa den syriska ambassadören härifrån.
Varför tror du inte att Sverige reagerat hårdare på det senaste årets dödande i Syrien?
– Carl Bildt vill bara invänta Catherine Ashton, EU:s representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. Han vill bara göra allt inom ramen för EU och vill inte gå i frontlinjen för den här typen av politik.
Sedan upproret mot den syriska regimen med president Bashar al-Assad startade i mars förra året har över 13 000 människor dödats, vara de flesta civila.