Det var under söndagsförmiddagen som en 30-årig kvinna dog efter att ha attackerats av djurparkens vargar i samband med att hon ensam vistades inne bland djuren. Ett arbete som enligt ledningen på Kolmården utförts helt enligt rutinerna. Nu överväger dock djurparken att se över sina säkerhetsföreskrifter, meddelade de på en presskonferens under måndagen.
Arbetaren har sökt Kolmårdens vd Mats Olsson, som inte gått att nå, men i en intervju med Aftonbladet säger han att anledningen till att personalen ensam gått in till vargarna inte är en besparingsåtgärd.
Fackliga representanter som varit på plats på Kolmården under måndagen vill inte uttala sig om riskerna med ensamarbete bland rovdjur förrän polisens och arbetsmiljöverkets utredning är klar.
– Det är naturligtvis oerhört tragiskt, personalen är chockad. Men vad jag förstått har djurparkens rutiner varit bra, trots den hemska olyckan, säger Maj Karlsson som är avdelningsordförande på Kommunal Öst.
Hur ser ni på att djurskötare går in ensamma till djuren?
– Jag kan inte svara på det förrän utredningen är klar. Vad jag vet har vi inte fått in några klagomål från våra medlemmar tidigare.
Åtminstone tre av landets andra djurparker, Järvzoo i Hälsingland, Lycksele djurpark och Nordens ark i Bohuslän, kommer fortsätta låta personalen arbeta ensamma inne bland djuren.
På Kolmården upphör däremot genast närkontakten med varg. All matning av djuren kommer i fortsättningen att ske genom en speciell matsluss, säger vd Mats Olsson till Aftonbladet.
– Det är fruktansvärt det som skett på Kolmården, men jag har pratat med min personal och de känner ingen oro, säger Olle Larsson som är vd för Järvzoo till Arbetaren.
Men varför låter ni personal gå in ensamma bland djuren och inte två och två?
– Är det så konstigt tycker du?
Med tanke på att man inom många andra yrken måste vara åtminstone två vid uppdrag som bedöms som riskfyllda vore det kanske inte så konstigt. Eller?
– Men folk blir ju överkörda vid övergångsställen också, inte går man två och två över gatan för det.
Han framhåller att det är ytterst ovanligt att djurskötare attackeras.
– Skulle det visa sig att personalen känner oro så kommer vi eventuellt att vidta åtgärder, men jag kan inte svara på det nu, säger Olle Larsson.
Irene Sjögren på Lycksele djurpark håller med:
– Det finns ju risker med de flesta jobb. Titta på byggbranschen, där dör det 50, 60 personer varje år. Det som hände på Kolmården är tragiskt, men väldigt ovanligt.
Varken Järvzoo eller Lycksele har därför några tankar på att förbjuda ensamarbete.
Irene Sjögren säger däremot att varje djur riskbedöms på Lycksele djurpark innan arbetet läggs upp. Vid vissa typer av jobb, som städning av parken, är de anställda alltid tvungna att gå in minst två personer.
– Vi har inte bedömt att det finns några risker vid till exempel matning av djuren, säger Irene Sjögren.