Från valvakan i vänsterpartiet Syrizas blygsamma högkvarter rapporterar BBC:s korrespondent om en talande kommentar från en entusiastisk aktivist:
– Vi förlorade. Perfekt!
Syriza-ledaren Alexis Tsipras har naturligtvis inte uttryckt sig lika drastiskt, men inte heller verkade han allt för nedslagen av det knappa nederlaget mot högerpartiet Ny Demokrati, ND. Logiken, naturligtvis, är att i den situation Grekland befinner sig i är det bekvämare att vara opposition än regering, i synnerhet en svag regering.
Följande den logiken har Syriza, vänligt men bestämt, avböjt alla inviter att ingå i en nationell samlingsregering.
– Vi siktar på att vara en konstruktiv opposition, förklarade Tsipras.
Jämfört med valet i maj innebar söndagens siffror – förutom en tydlig tendens att koncentrera röster till de starkaste partierna på vardera sidan, Syriza respektive ND – faktiskt sammanlagt en viss framryckning för de två krispaketvänliga partierna, ND och socialdemokratiska Pasok (ND vann mer än Pasok tapppade). Det är sannolikt en röst som snarare reflekterar rädsla än övertygelse – inför det grekiska valet hade EU:s tyngsta makthavare gjort mycket klart var de står. Financial Times tyska utgåva publicerade en ledare, översatt till grekiska, där de uppmanade till att ”stå emot Tsipras demagogi” och Eurozonens ordförande Jean Claude Junker förklarade att ”en seger för den radikala vänstern får oöverskådliga konsekvenser”.
Likväl samlar de två bara 40 procent av väljarkåren, och når en knapp majoritet bara tack vare den udda valregel som ger det största partiet 50 bonusplatser, minst sagt problematiskt ur legitimitetssynpunkt. Eventuellt skulle de kunna nå över 50 procent av rösterna genom att locka in mittenpartier i sin kommande regering – men dessa skulle i så fall tvingas svika sina vallöften, vilket återigen innebär att regeringens legitimitet kan ifrågasättas. Att frågan är kritisk beror givetvis på att alla väntar sig nya protestvågor när de fortsatta åtstramningarna ska drivas igenom.
Mycket har skrivits om nazistiska Gyllene grynings intåg i parlamentet, men faktiskt tog de i stort sett bara över de väljare som övergett ett annat bara aningen mindre radikalt rasistiskt parti, Laos, efter dess misslyckade inhopp i en samlingsregering. Deras dryga 7 procent (svagt tillbaka sedan maj) är mindre än en fjärdedel av vad den radikala vänstern (Syriza och kommunistpartiet KKE) samlar.
Nytt är däremot den intensiva närvaron på gatorna. The Guardians korrespondent rapporterar om hur många anställda på ett sjukhus accepterar att eskorteras hem efter jobbet av Gyllene grynings ”patruller” genom Atens allt farligare stadskärna. Aktivister han citerar talar dramatiskt om ett ”lågintensivt inbördeskrig” mellan nazister, anarkister, invandrargrupper och kravallpolis i Atens fattigare bostadsområden. Om de skulle bli en viktig politisk kraft i Grekland i framtiden kommer de nog i så fall gå en våldsammare väg än via valurnorna, inte minst med tanke på partiets omvittnat goda förbindelser med delar av poliskåren.
Om, som många förutspår, den kommande åtstramningsvänliga koalitionsregeringen bryter samman till följd av inre motsättningar och fördjupad ekonomisk depression, är det troligt att Syriza rycker fram ytterligare. Men partiet blir då tvunget att hantera sina egna motsägelser. Tsipras budskap har varit baserat på att avvisa åtstramningspaketet men ändå hålla fast vid euron och EU-medlemskapet. Det har varit populärt bland väljarna, men ganska lite tyder på att EU faktiskt skulle tillåta något i närheten av den radikala ekonomiska politik Syriza förespråkar. Skulle de hamna i regeringsställning skulle de snart bli tvungna att göra avgörande vägval på den punkten.