I Stockholm har minst 65 nyutexaminerade sjuksköterskor fått jobb med en lön på 24 000 kronor eller mer i månaden. 40 stycken har accepterat jobb med lägre lön. Det berättar Johan Persson, en av grundarna av rörelsen Inte under 24 000, som under våren uppmärksammats i sitt arbete för att höja nyutbildade sjuksköterskors löner. Siffrorna kommer från den Facebookgrupp där sjuksköterskorna själva rapporterar vilken lön de får. Johan Persson uppskattar att det totala antalet examinerade sjuksköterskor i Stockholm i år är över 200 stycken. Han säger att det är inom psykiatri, äldrevård och primärvård som de högsta lönerna finns.
– Akutsjukhusen har däremot inte gått med på våra krav vilket gjort att många valt bort dem som arbetsplatser. Det är också akutsjukhusen som är underbemannade under sommaren, säger han.
Rörelsen startades av en grupp studenter på Röda korsets högskola i Stockolm, i oktober 2011. Idén var att registrera alla anställningsintervjuer och vägra ingångslön under 24 000. Snart var Stockholms alla fyra sjuksköterskeskolor representerade i den hemliga Facebookgruppen och under våren 2012 har det så kallade sjuksköterskeupproret spridit sig över hela landet. I dag finns upproret i minst 14 städer från Luleå i norr till Malmö i söder.
Det har dock inte gått lika bra överallt. I Uppsala kom upproret i gång för sent och Akademiska sjukhuset hade redan rekryterat flera studenter till en lägre lön. Det berättar Björn Eriksson som är med och driver rörelsen i Uppsala. Hur många som fått en lön på 24 000 vet han inte.
– Jag vet att en del personer fått 24 000, då oftast i kommunal vård, säger han.
Trots motgångarna är Björn
Eriksson hoppfull. Han berättar att rörelsen nu riktar in sig på framtiden.
– Nästa termin ska vi sätta i gång att rekrytera nya studenter. Om det här ska fungera räcker det inte med att studenterna som slutar 2012 kräver högre lön. Det måste fortgå även efter att vi slutat, säger han.
Även i Stockholm ligger framtiden i fokus. Martina Stenbom som tar examen i februari berättar att rörelsen för tillfället arbetar för att bli mer organiserad.
– Vi är fyra skolor i Stockholm som jobbar med att samordna vår verksamhet. Vi arbetar även för att knyta kontakter med flera skolor runt om i landet, säger hon.
De planerar även att hålla en ny manifestation i höst. När det blir är ännu oklart, men Martina Stenbom tror att det blir i september eller i oktober.
Claes Bertilsson, pressekreterare på Sveriges Kommuner och Landsting, vill inte kommentera sjuksköterskestudenternas krav eftersom det inte förekommer någon förhandling på central nivå. I stället hänvisar han till de enskilda landstingen.